17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLiderii minerilor au intrat in carantina la puscarie

Liderii minerilor au intrat in carantina la puscarie

Liderii de sindicat din Valea Jiului, care au condus minerii la Costesti, au fost arestati si se afla, aproape toti, la Penitenciarul de la Bircea Mica, din judetul Hunedoara. Singurul care nu se afla linga ortacii arestati este Romeo Beja, acesta fiind dat in urmarire internationala prin Interpol, existind informatii ca ar fi parasit tara pe la Vama Nadlac inca din luna aprilie a acestui an.


Fiecare dintre ei are de ispasit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare si toti cred ca incarcerarea lor este o masura politica.


Dorin Lois, Ionel Ciontu si Vasile Lupu au fost arestati pe rind, miercuri seara, primul fiind Lois. Acesta a fost „ridicat“ de politie direct de la domiciliul sau din Petrosani, in jurul orei 18.00. Politistii spun ca nu a opus rezistenta, mai ales ca deja luase legatura cu organele din Petrosani pentru a se preda, si parea resemnat. Lois a fost si primul care a ajuns la penitenciar, in jurul orei 21.00. Ionel Ciontu, alt lider al minerilor din acea perioada, a fost si el asteptat de politisti in gara din Petrosani, insa in zadar, pentru ca s-a dat jos din trenul cu care se intorcea de la Bucuresti, in Tirgu Jiu, unde era asteptat de o ruda cu masina. Ex-liderul minerilor a fost totusi identificat de politisti si urcat in duba cu care a ajuns la Penitenciarul din Bircea Mica.


Ultimul dintre sindicalistii arestati este Vasile Lupu, care a fost cautat prin orasul Vulcan, unde locuieste, ore in sir, fiind gasit in jurul orei 24.00.


Inchisi in aceeasi celula


Toti ortacii care au fost condamnati la cinci ani de inchisoare se afla acum impreuna, in aceeasi celula, la numarul 104, si, conform directorului penitenciarului, acestia sint in carantina pentru 21 de zile. In tot acest timp li se vor face analizele medicale si li se vor aduce la cunostinta drepturile si obligatiile care le revin. „Este posibil sa ramina la noi, daca nu vor cere sa fie mutati, pentru ca acest penitenciar este de maxima siguranta si aici pot fi adusi condamnatii care au de ispasit pina la zece ani de inchisoare“, a precizat Emanoil Bota, directorul Penitenciarului de maxima siguranta Bircea Mica. Singurul care nu se afla nici la aceasta ora incarcerat este Beja, fostul lider al minerilor de la EM Paroseni, dar acesta este dat in urmarire internationala si, pina acum, exista informatii conform carora s-ar afla in Austria.


Basescu, solicitat de mineri sa-i gratieze pe liderii condamnati


Reprezentantii minerilor din Valea Jiului cer presedintelui României, Traian Basescu, sa-i gratieze de urgenta pe cei sase fosti lideri de sindicat condamnati. Membrii Consiliului de Coordonare al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului afirma urmatoarele: „Condamnarea liderilor respectivi reprezinta o atingere a dreptului la libera organizare sindicala si la libera actiune sindicala, prevazute de legile internationale, la care România este parte“.


Potrivit unui comunicat al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului: „Condamnarea la pedepse grele de inchisoare a celor sase lideri sindicali si mai ales pentru infractiuni impotriva statului face ca România sa aiba din nou imaginea unei tari in care drepturile sindicale sint incalcate in modul cel mai grosolan“. Din acest motiv, reprezentantii minerilor din Valea Jiului ii cer presedintelui României, Traian Basescu, sa faca singurul act politic posibil si necesar in acest moment si sa-i gratieze de urgenta pe cei sase condamnati. Liderii minerilor ameninta ca mentinerea acestora in inchisoare le va impune sa faca apel la miscarea sindicala internationala si la reprezentantii politici ai salariatilor din Europa, pentru a protesta pe toate caile in fata autoritatilor române.


Zoltan Lacatas, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, spune ca liderii condamnati vor beneficia pe tot parcursul detentiei de sprijin financiar si material din partea sindicatelor.


Pe de alta parte, Tiberiu Cozma, fratele lui Miron Cozma, spune ca este inadmisibil ca fostii lideri de sindicat sa fie incarcerati, pentru ca in acea perioada isi exercitau mandatul incredintat de oameni. „Este sigur ca a fost un proces cu conotatii politice. Nu s-a tinut cont de probele administrate si nu stiu cum au stabilit ca ei sint vinovati, in conditiile in care la miscarea revendicativa au participat mii de oameni si zeci de lideri“, a afirmat Tiberiu Cozma. In ceea ce priveste daunele de trei miliarde de lei pe care magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie le-au impus spre achitare Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, presedintele Zoltan Lacatas sustine ca asteapta sa primeasca hotarirea judecatoreasca, iar in functie de aceasta va stabili impreuna cu juristii daca mai exista vreo modalitate de atac pe parte civila.


Romeo Beja, in Austria


Romeo Beja, fostul lider de sindicat al Exploatarii Miniere Paroseni si mina dreapta a lui Miron Cozma, este singurul care se mai afla in libertate. Potrivit unor apropiati de-ai lui Beja, acesta s-ar afla in Austria, la Viena, de aproape un an. El a parasit tara impreuna cu familia si incearca sa obtina azil politic. Aceleasi surse sustin ca s-ar fi intilnit cu Beja in Viena in fata unei institutii judecatoresti, acesta avind asupra sa un dosar care continea actele necesare obtinerii azilului politic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII