10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMiron Cozma - incarcerat in dosarul Costesti

Miron Cozma – incarcerat in dosarul Costesti

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins, ieri, recursul lui Miron Cozma fata de decizia instantei inferioare, astfel incit condamnarea data in dosarul Costesti, de zece ani de inchisoare pentru el si cinci pentru ceilalti cinci lideri de sindicat, ramine valabila.


Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins, ieri, recursul lui Miron Cozma fata de decizia instantei inferioare, astfel incit condamnarea data in dosarul Costesti, de zece ani de inchisoare pentru el si cinci pentru ceilalti cinci lideri de sindicat, ramine valabila.


Aparatorul lui Cozma, Viorel Dumitrescu, si-a exprimat, insa, intentia de a face aceste demersuri, urmind ca in afara „contopirii pedepselor“ sa ceara si „eliberarea conditionata“ a clientului sau. In ceea ce-i priveste pe ceilalti cinci lideri, Romeo Beja, Dorin Lois, Ionel Ciontu, Vasile Lupu si Constantin Cretan, acestia nu au efectuat nici macar un sfert din pedepsele care le-au fost date, din acest motiv si pentru ca sentinta data de instanta suprema este definitiva, urmind sa fie incarcerati in cel mai scurt timp.


Pe de alta parte, magistratii instantei supreme au decis despagubirea catre partea civila, Ministerul Administratiei si Internelor, cu 10,6 miliarde de lei, precum si despagubirea lui Iovan Aurelian Silviu cu 70 de miliarde de lei, reprezentind daune morale si materiale.


Se considera nevinovat


Miron Cozma si ceilalti cinci lideri ai minerilor au contestat la instanta suprema sentinta din decembrie 2003 a Curtii de Apel Bucuresti, care i-a condamnat pentru instigare la subminarea puterii de stat.


Sustinindu-si nevinovatia in fata magistratilor, Cozma le-a explicat, la termenul anterior, care au fost motivele sociale ale declansarii evenimentelor din ianuarie 1999, aratind ca minerii nu au dorit violente. Totodata, Viorel Dumitrescu, avocatul care i-a aparat atunci pe Cozma si pe ceilalti cinci lideri de sindicat, a sustinut ca procesul este o premiera, avind in vedere incadrarea juridica de subminare a puterii de stat. Mai mult, avocatul a cerut schimbarea incadrarii juridice, avind in vedere similitudinea faptelor cu cele petrecute in timpul mineriadei de la Stoenesti, legat de care instanta i-a judecat pe cei implicati pentru tulburarea linistii publice.


Paguba mineriadei – 130 de miliarde de lei vechi


Potrivit evaluarilor prezentate in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din 26 ianuarie 1999, cheltuielile si pagubele Ministerului de Interne, Ministerului Apararii si ale Ministerului Industriei inregistrate in perioada 18-22 ianuarie 1999 se ridica la 130 de miliarde de lei vechi, fiind suportate din bugetul de stat.


Liderul minerilor din Valea Jiului a fost incarcerat in februarie 1999, dupa ultima mineriada, cind trupele Ministerului de Interne au oprit, la Stoenesti, un nou drum al minerilor catre Bucuresti. In 15 februarie 1999, Cozma a fost condamnat definitiv de Curtea Suprema de Justitie (CSJ) la 18 ani de inchisoare pentru mineriada din septembrie 1991.


In dosarul mineriadei de la Stoenesti a primit o pedeapsa de sapte ani, dar nu a executat-o pentru ca faptele erau deja gratiate la pronuntarea sentintei. Dosarul Costesti ramine astfel ultimul dosar in care Miron Cozma ar putea primi o noua pedeapsa cu inchisoarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS