10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn vagon cu orz s-a rasturnat in gara Jianca

Un vagon cu orz s-a rasturnat in gara Jianca

• Ceferistii au declansat o ancheta, dar au aflat doar ca vagonul care a deraiat ramasese frinat din cauze necunoscute • Circulatia feroviara intre Craiova si Caracal a fost grav afectata, trenurile avind intirzieri de pina la patru ore


Un tren de marfa a deraiat, luni seara, la circa 30 de kilometri de Craiova, la iesirea din gara Jianca. Unul dintre vagoane s-a rasturnat, blocind circulatia feroviara pentru mai multe ore pe ruta Caracal – Craiova.


O garnitura de tren compusa din vagoane incarcate cu cereale a plecat de la Jianca spre Craiova. Nu a apucat sa iasa din gara Jianca, pentru ca, la trecerea peste un macaz, al unsprezecelea vagon al trenului a deraiat din motive care nu au fost inca stabilite cu certitudine. Vagonul s-a tirit peste traverse, apoi s-a rasturnat, cele 40 de tone de orz pe care le transporta imprastiindu-se pe cimp. Ca si cind n-ar fi fost suficient, vagonul s-a rasturnat exact peste un stilp al retelei de electrificare a liniei. Stilpul s-a rupt in trei bucati, iar linia de 27.000 de volti, prin care se alimentau locomotivele electrice, a devenit inoperanta.


„Nu au fost victime, ci numai pagube materiale“


Comisia de specialitate care a inceput investigarea cazului, din care fac parte atit ceferisti, cit si ofiteri ai Serviciului Transporturi din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj, a reusit sa stabileasca deocamdata faptul ca al unsprezecelea vagon al garniturii de tren a ramas frinat, din motive inca nelamurite pina in prezent, posibila cauza fiind neintretinerea corespunzatoare a vagonului respectiv.


„Din cercetari s-a stabilit ca deraierea s-a produs din cauze tehnice, circulatia trenurilor in zona desfasurindu-se pe o singura linie. Nu au fost victime, ci numai pagube materiale care urmeaza sa fie evaluate de specialistii CFR“, a declarat marti Fredi Scaunasu, sef revizorat in cadrul Regionalei de Trafic Feroviar si Marfa Craiova.


Pentru a pune in miscare trenul marfar, au fost trimise locomotive Diesel care sa tracteze garnitura. Dupa ce au fost indepartate primele zece vagoane, reprezentantii CFR Craiova au fost nevoiti sa intervina cu o macara de mare tonaj pentru a indeparta vagonul rasturnat, care bloca una dintre cele doua linii.


Calatorii s-au plins din cauza intirzierii trenurilor


In urma incidentului, traficul feroviar intre Craiova – Bucuresti prin Caracal a fost grav afectat. Cel mai mult au avut de suferit pasagerii trenurilor de calatori care circulau pe aceasta ruta.


„Luni seara am plecat cu trenul dinspre Craiova catre Caracal. Din cauza vagonului rasturnat la Jianca, personalul in care ma aflam eu a stationat la Banu Maracine vreo trei ore. Intr-un tirziu s-a pus in miscare, insa a stationat inca o jumatate de ora la Leu ca sa schimbe locomotiva. I-a fost pusa o locomotiva Diesel, pentru ca linia electrica nu mai functiona intre Leu si Jianca. Pe la ora 23.30, cind am trecut pe linga locul accidentului, ceferistii tocmai ridicasera vagonul care a deraiat. Drumul de la Craiova pina la Caracal, pe care orice tren il face in circa o ora, l-am facut de aceasta data in patru ore si jumatate“, a povestit Marius Ilie, calator intr-unul dintre trenurile a caror circulatie a fost afectata de incidentul din gara Jianca.


Potrivit directorului general al CNCFR Craiova, Ion Mihaila, traficul a fost blocat pe o linie, intre Caracal si Leu. Directorul CNCFR Craiova a dat asigurari ca traficul va fi reluat in conditii normale la doar citeva ore de la momentul accidentului. Cu toate acestea, marti, la prinz, ceferistii inca munceau de zor la refacerea retelei electrice la linia de pe care a deraiat vagonul cu orz. In locul stilpului rupt urmeaza sa fie „plantat“ un alt stilp, care trebuie infipt in pamint la o adincime de patru metri. Ulterior trebuie refacuta si linia electrica pe acest stilp, si abia apoi se poate spune ca au fost inlaturate toate urmarile accidentului feroviar. Ramine de vazut, insa, cine va fi tras la raspundere pentru pagubele enorme provocate de deraierea vagonului cu orz in gara Jianca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS