16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDrumurile judetene, distruse de inundatii

Drumurile judetene, distruse de inundatii

Circulatia rutiera si feroviara spre vestul judetului Vilcea este pusa in pericol de alunecarile de teren si de transportul de mare tonaj. Autoritatile locale asista nepasatoare la deteriorarea carosabilului si la avarierea podurilor. In loc sa faca rost de bani pentru consolidarea drumurilor si a podurilor distruse, autoritatile recomanda rute ocolitoare.


Doua podete de pe raza comunei Frincesti au fost grav avariate din cauza traficului greu deviat pe aceasta ruta. Podul de la Gatejesti a fost distrus de viituri si din cauza traficului de mare tonaj. Calea ferata pe ruta Babeni-Alunu, momentan inchisa pentru reparatii, va fi data in folosinta mai tirziu din cauza ritmului lent al reparatiilor. Lucrarile sint ingreunate deoarece in alte doua puncte de pe raza comunei Sirineasa terasamentul caii ferate a fost afectat de alunecarile de teren de acum o saptamina si de eroziunea malurilor de riul Luncavat.


Alte doua podete au fost avariate


Alunecarile de teren au afectat calea ferata Berbesti-Alunu in doua puncte. Pe raza localitatii Sirineasa, riul Luncavat a erodat malul pina in apropierea caii ferate, iar in alt loc o alunecare de teren pune in pericol terasamentul. Toate aceste fenomene s-au produs in conditiile in care traficul feroviar fusese inchis in urma cu aproximativ doua luni ca urmare a deraierii unui tren incarcat cu carbune care se indrepta spre CET Govora. In prezent, calea ferata este in reparatii, iar autoritatile judetului sint sceptice in privinta finalizarii la timp a lucrarilor. „Lucrarile la calea ferata nu se vor finaliza la timp. Sint ramineri in urma la repararea terasamentului in zona afectata de deraierea vagoanelor cu carbune. Astfel ca transportul carbunelui tot pe cale rutiera se va face deocamdata. Pe vechea ruta nu vom putea reveni prea curind. La Gatejesti se va incepe constructia unui pod metalic de urgenta, care va fi gata in citeva saptamini. S-a ales aceasta varianta pentru ca un pod normal cu doua benzi se ridica intr-un timp destul de lung, iar costurile sint foarte mari. Noi trebuie sa rezolvam problema in acest moment pentru ca la Frincesti, pe ruta de transport a carbunelui, doua podete au fost avariate. Vom fi nevoiti sa deviem din nou transportul carbunelui pe ruta Berbesti – Popesti – Babeni, dar si acolo drumul este destul de subred“, a declarat Anuta Handolescu.


Presedintele CJ Vilcea nu stie nimic


Despre o eventuala interzicere a transportului de carbune pe cale rutiera sau feroviara, prefectul a precizat ca era usor sa se ia o astfel de decizie, insa urmau consecintele sociale. „Exploatarea Miniera Berbesti – Alunu vinde cea mai mare cantitate de carbune CET Govora. Daca interzicem transportul pe cale rutiera, ei nu isi vor mai putea vinde marfa. Calea ferata este inchisa si nu se stie cind va fi data in folosinta. Nu este usor sa trimiti in somaj tehnic peste 100 de persoane care ar ramine fara un loc de munca tocmai in pragul iernii. Costurile agentului termic furnizat platformei chimice, precum si locuitorilor din Rimnicu Vilcea ar creste ca urmare a fortarii CET Govora sa cumpere carbune de la alte exploatari miniere la un pret mai mare, la care se adauga si costurile transportului“, a precizat prefectul de Vilcea.


In privinta deteriorarii podetelor din cauza camioanelor care transporta carbune, a caror greutate depaseste 34 de tone, conducerea Consiliului Judetean (CJ) Vilcea a precizat ca nu cunoaste prea multe detalii, desi situatia a fost semnalata. „Voi merge la fata locului sa vad care sint problemele. Deocamdata, nu avem nici o informatie certa despre avarierea celor doua podete. Trebuie sa facem in asa fel incit sa mentinem circulatia pe aceasta ruta, deoarece alt drum nu mai avem. Nici carbunele nu vom avea pe unde sa-l transportam, deoarece drumul Berbesti-Copaceni-Popesti nu suporta trafic intens“, a precizat Dumitru Buse presedintele CJ Vilcea.


Acesta a precizat ca in privinta lucrarilor pe calea ferata totul va fi gata in citeva saptamini, urmind sa se efectueze lucrari de consolidare a caii ferate si in cele doua puncte in care riul Luncavat si alunecarile de teren au afectat linia. O eventuala intirziere a lucrarilor nici nu este luata in calcul de conducerea judetului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS