10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCasa Poporului este... prea mica pentru parlamentari

Casa Poporului este… prea mica pentru parlamentari

• Senatorii se pling ca n-au destul loc pentru birouri • Pentru amenajarea noului sediu al Camerei superioare s-au dat in jur de 760 de miliarde de lei


Decizia de mutare a senatului in cladirea Palatului Parlamentului ii nemultumeste atit pe senatori, cit si pe deputati. In timp ce primii se pling ca nu au spatii suficiente pentru birouri si sali de conferinte, ceilalti sustin ca nu le pot ceda mai multe spatii. Potrivit secretarului general al Camerei Deputatilor, Mihai Unghianu, cladirea are in total o suprafata de 275.000 mp, insa doar 40% din aceasta suprafata este utila, restul fiind „holuri decorative pe care ne plimbam“. Camera detine 50% din acest spatiu util, senatul 25%, restul fiind ocupat de SPP si alte institutii.


Aceasta diferenta de repartizare a fost explicata de Unghianu prin faptul ca, teoretic, la senat sint o mie de persoane, insa cinci sute dintre acestia lucreaza in teritoriu. La Camera in schimb, si-a continuat el explicatia, sint 1.800 de oameni, dintre care patru sute se ocupa numai de curatenia imobilului si „au nevoie de loc sa isi tina lucrurile“.


Secretarul general al Camerei a enumerat citeva dintre rezervele pe care senatorii le au fata de mutarea in noul sediu. „Domnii senatori sint obisnuiti cu un anumit tip de spatiu. Unii spun ca e prea departe, altii ca nu au grupuri sanitare ori lifturi“, a spus Unghianu, convins fiind insa ca principala problema este de fapt amplasarea cladirii. Se spera ca pina in septembrie problema birourilor sa fie si ea rezolvata, prin terminarea etajului opt, acolo unde exista spatiu suficient pentru 180 – 200 de persoane.


Nemultumirea conducerii Camerei era legata insa de faptul ca unii dintre viitorii locatari vor sa hotarasca singuri ce birouri sa ocupe. Vicepresedinti, chestori de la senat vin in vizita si zic „aici voi fi eu“ ori sint nemultumiti ca nu au cheia de la usa respectiva, a spus Unghianu, amintind in treacat si doua nume: Theodor Melescanu si Corneliu Vadim Tudor.


Potrivit secretarului Camerei, cele sapte lifturi aflate in aripa in care senatorii isi vor desfasura activitatea sint suficiente pentru a servi cele 500 de persoane, iar la nevoie, pot fi folosite si celelalte.


Bani si pentru deputati


Modernizari vor fi facute si in sala de plen a Camerei. Pentru sistemul electronic si redecorari vor fi cheltuite 60 miliarde de lei. „Mocheta e casata de cinci ani si vor fi mici retusuri la mobilier, pentru ca in decursul anilor ocupantii locurilor au mai mizgalit bancile“, a explicat Ungheanu.


Incepind de anul viitor, toti deputatii vor avea masini noi la dispozitie. In acest sens, in toamna va fi organizata o licitatie deschisa astfel incit la inceputul anului viitor deputatii sa aiba masini noi. Potrivit secretarului Camerei, masina trebuie sa fie „de firma“, „sa coste cit mai putin“ si sa aiba garantii cit mai multe. El a aratat ca nu se poate vorbi despre un cost fix, pentru ca nu exista o limita fixa in acest sens. In opinia sa, deputatii au nevoie de alte masini, pentru ca actualele Dacii Nova si Supernova sint vechi de cinci ani si si-au indeplinit conditiile de uzura, in timp ce mai multi deputati au comunicat Biroului permanent ca se cheltuiesc multi bani cu aceste autoturisme. Se doreste ca firma care va cistiga licitatia sa preia autoturismele din parcul vechi si sa scada din pretul noilor masini costul celor vechi, care va fi evaluat de o firma speciala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS