11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPeste 100 de gospodarii sub ape in Valea Jiului

Peste 100 de gospodarii sub ape in Valea Jiului

Ploile torentiale, care au depasit 130 de litri pe metru patrat, au facut pagube importante in vestul Vaii Jiului, acolo unde echipe mixte ale politiei, jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si ale autoritatilor locale se lupta in continuare cu apele. Sute de oameni din Uricani si localitatile invecinate orasului au ramas fara agoniseala de o viata.


Cea mai grava situatie s-a inregistrat la Uricani, dar au fost semnalate inundatii si pagube si in Lupeni si in comuna Branisca. In aceste zone apa nu este potabila, iar reprezentantii SC Electrica au lucrat ore in sir pentru a remedia reteaua electrica. Si la aceasta ora, oamenii din satele de la poalele Retezatului sint izolati si nu pot ajunge in oras decit cu foarte mare greutate.


Inundatii la Cimpul lui Neag


Fortele de ordine au intervenit de simbata noaptea la inlaturarea efectelor inundatiilor care au maturat toate drumurile comunale de pe raza orasului Uricani si au blocat mai bine de 24 de ore Drumul National 66 A, pe o distanta de cel putin un kilometru. Peste 100 de gospodarii din vestul Vaii Jiului au fost complet inundate, iar apa a intrat si in 17 case de la Cimpul lui Neag si Valea de Brazi. Blocurile din doua cartiere ale orasului Uricani au fost afectate de apele revarsate ale Jiului. „Conform unui bilant, pe care l-am intocmit provizoriu, oamenii din cel putin 17 case au acum de suferit din cauza apelor care au patruns in locuinte, iar cei care locuiesc la blocuri au fost si ei la un pas de a fi evacuati, pentru ca apa a patruns in cel putin 19 subsoluri de bloc. Oamenii din Cimpul lui Neag au fost izolati mai mult de 24 de ore pina am reusit sa decongestionam soseaua“, a afirmat Danut Buhaescu, primarul orasului Uricani. Oamenii au primit apa minerala, paturi, iar pina acum nimeni nu poate spune daca vor primi si alte ajutoare.


Cu forte proprii


Edilii au fost nevoiti sa apeleze la mina Uricani pentru a primi utilaje, pentru ca jandarmii, politistii, salvamontistii si localnicii nu aveau cum sa indeparteze singuri aluviunile. Primarul spune ca a fost nevoit sa intervina cu forte proprii si pe drumul national, pentru ca, de la Sucursala de Drumuri Nationale nu a venit nimeni pina a doua zi dupa producerea inundatiilor. „Am cerut utilaje de la mina ca sa indepartam aluviunile de pe drumul national. Cei care ar trebui sa se ingrijeasca de el nu o fac niciodata. Nu am primit nici un fel de ajutor, iar malurile Jiului si ale celorlalte piraie nu au fost amenajate niciodata“, s-a plins primarul din Uricani.


Autoritatile locale au incercat din rasputeri sa se implice si au cerut si sprijinul oamenilor, pentru ca, asa cum afirma primarul, fondurile de la judet au fost diminuate drastic in acest an. Primaria Uricani a primit mai putin cu 45 la suta fata de suma ce i-a fost atribuita in anul 2004, motiv pentru care nimeni nu s-a incumetat sa foloseasca banii pentru amenajarea albiilor Jiului de Vest si a piraielor care mereu provoaca inundatii, chiar si atunci cind ploile nu sint asa de puternice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS