22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLotul stramutatilor de lux a ajuns la PNA Bucuresti

Lotul stramutatilor de lux a ajuns la PNA Bucuresti

• Secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Ionel Mantog, este unul dintre clientii PNA Bucuresti • In acelasi lot se mai afla presedintele Consiliului Judetean Gorj, Ion Calinoiu, si Marin Condescu, liderul Centralei Nationale Miniere si al USMO • Dosarul in care sint cercetati stabii din minerit contine 76 de volume, iar ancheta vizeaza infractiunea de abuz in serviciu si infractiuni conexe faptelor de coruptie


Dosarul in care sint anchetati aproape 20 de directori si lideri de sindicat din cadrul fostei Companii Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO), actuala SNLO, a fost preluat de Parchetul National Anticoruptie. Acesta contine 76 de volume si a fost trimis prin declinare de competenta la PNA de Parchetul de pe linga Curtea de Apel din Craiova. Potrivit purtatorului de cuvint al Parchetului de pe linga Curtea de Apel din Craiova, procurorul Elisabeta Dragut, dosarul a fost expediat la PNA in urma cu mai multe saptamini. Intrucit aveau de-a face cu infractiuni conexe faptelor de coruptie, procurorii craioveni si-au declinat competenta in favoarea procurorilor anticoruptie. „Dosarul care vizeaza construirea de case pentru stramutati a fost trimis la Parchetul National Anticoruptie. In perioada in care a stat la noi, fiind trimis de la Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj, au fost efectuate cercetari care se refera la infractiunea de abuz in serviciu si infractiuni conexe actelor de coruptie sau asociate coruptiei. Dosarul contine un numar foarte mare de volume, fiind anchetate aproape 20 de persoane“, a spus procurorul Elisabeta Dragut.


Nume grele au ajuns sa dea cu subsemnatul la PNA


Profitind de programul CNLO prin care se construiau case pentru persoanele expropriate din zonele afectate de lucrarile miniere, stabii din mineritul gorjean au utilizat informatii din interiorul institutiei, beneficiind in acelasi timp si de nestiinta si naivitatea adevaratilor stramutati. Prin achizitionarea de case la preturi derizorii din satele unde urma sa fie deschise fronturi de lucru, liderii din minerit au reusit ulterior sa isi construiasca vile de lux. Reteta a fost simpla si s-a bucurat de succes nu numai in rindul angajatilor fostei Companii Nationale a Lignitului Oltenia, ci si al unor sefi din administratia judetului, cum ar fi Ion Calinoiu, actualul presedinte al Consiliului Judetean Gorj. In verificarile PNA au intrat nume grele din mineritul din Gorj, precum cele ale lui Marin Condescu, presedintele Centralei Nationale Miniere si al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, Ion Vulpe, fost director al CNLO, actual angajat al SNLO, Ionel Mantog, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei si Comertului, care si-a trecut vila de stramutat pe numele sotiei, care este judecator la Tribunalul Gorj, precum si Danut Pistritu sau Grigore Dadalau, ambii cu functii de raspundere in administratia din mineritul gorjean. Pornind de la sume care uneori nu au depasit citeva zeci de milioane de lei, potentatii au reusit, prin „negociere“ directa, sa isi construiasca vile de multe miliarde de lei. Inghesuiala la borcanul cu miere reprezentat de stramutarile oferite de o societate a statului a condus la aparitia unui nou cartier pe harta municipiului Tirgu Jiu, cunoscut sub numele de Primaverii. Pina in prezent, in urma anchetelor incepute de procurori si politisti, au „cazut“ doar doua capete: Petre Baleanu Ceusescu si Ion Dadalau, fosti sefi al Exploatarii Miniere Cariere Jilt. Fostul director, respectiv fostul contabil-sef sint judecati pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals. Potrivit procurorilor, cei doi si-au construit case luxoase in cartierul Primaverii, cu o suprafata dubla fata de cele achizitionate initial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU