13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMagistratii craioveni au cistigat o batalie cu mafia PSD

Magistratii craioveni au cistigat o batalie cu mafia PSD

Reusind sa anihileze un nou tertip prin care avocatii lui Ciobotea incercau tergiversarea procesului, magistratii de la Tribunalul Dolj l-au gasit vinovat pentru trafic de influenta si l-au condamnat pe fostul director general al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova


Magistratii Tribunalului Dolj au reusit, la sfirsitul saptaminii trecute, sa pronunte sentinta in dosarul fostului director general al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Craiova, trimis in judecata de Parchetul National Anticoruptie (PNA) pentru trafic de influenta. Judecatorii l-au gasit pe Petre Ciobotea vinovat si l-au condamnat la zece ani de inchisoare. Sentinta de condamnare reprezinta a doua victorie a PNA impotriva lui Ciobotea, dupa ce, cu o saptamina inainte, Curtea de Apel Craiova dispusese confiscarea sumei de aproximativ un miliard de lei vechi, pe care fostul director n-a reusit sa justifice ca a obtinut-o pe cai legale.


Spaga la drumu’ mare


Intocmai ca in rechizitoriului intocmit de PNA, judecatorii au retinut ca, in perioada aprilie – decembrie 2003, Ciobotea a uzat de prerogativele functiei sale, pretinzind si primind de la denuntatorul sau, Teodor Moga, bani si bunuri in cuantum de peste un miliard de lei. In justificarea acestor pretentii, directorul de la Drumuri si Poduri a lasat sa se inteleaga ca ar avea influenta asupra unor persoane cu functii de conducere si decizie din cadrul unor societati comerciale cu capital privat, pentru a-i determina pe acestia sa incheie si sa deruleze contracte de furnizare de materiale de constructii cu una dintre firmele la care Moga era administrator.


In calitate de director general al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova, Petre Ciobotea avea in mina o adevarata mina de aur. Directia Regionala avea in derulare contracte de sute de milioane de dolari, pentru repararea si intretinerea cailor rutiere din judetele Dolj, Mehedinti, Gorj, Vilcea si Olt, administrind o retea de drumuri nationale in lungime de 1.840 de kilometri. Doar costurile pentru reabilitarea Drumului National 6, intre Craiova si Drobeta Turnu Severin, pe o lungime de 102 kilometri, se ridicau la 133,6 milioane de dolari.


Dupa ce a socotit cam ce beneficiu ar scoate Moga in baza acestor contracte, Ciobotea i-a pretins acestuia, ca pret al coruptiei, un apartament in Bucuresti sau macar contravaloarea, in valuta. Prin acte repetate de remitere a unor diferite sume de bani, fostul director al DRDP Craiova a primit de la Moga 430 de milioane de lei, 3.075 de euro si 8.400 USD, dupa cum se mentioneaza in actul de punere sub acuzare.


Pe 5 decembrie 2003, procurorii PNA au realizat prinderea in flagrant a lui Ciobotea, imediat dupa ce acesta primise valuta de la denuntatorul Moga. Cu ocazia perchezitiei, in geanta inculpatului, aflata in masina de serviciu, au fost gasite importante sume de bani in lei si valuta: 126 milioane de lei, 2.940 de dolari si 20.240 de euro.


Sfori pesediste si tertipuri avocatesti


Judecatorii doljeni au reusit cu mare greutate sa pronunte o hotarire in dosarul lui Ciobotea. Magistratii s-au lovit, pe de-o parte, de tentativele disperate de discreditare, pornite atit impotriva lor, cit si a procurorilor PNA, de apropiatii lui Ciobotea din PSD, gata de orice pentru a-l scoate din puscarie pe fostul director general de la Drumuri si Poduri. Astfel, un deputat PSD din Mehedinti a batut pe la usile mai multor ziare din Oltenia pentru a obtine publicarea unor articole in care sa se arate gravele „abuzuri“ savirsite de PNA cu ocazia arestarii „bietului“ Ciobotea. Mai mult, pesedistul incerca, totodata, sa pateze cu noroi onoarea unui judecator al Curtii de Apel Craiova, magistrat care, „intimplator“, cerceta averea lui Ciobotea. Dupa ce mai multe usi i-au turtit nasul deputatului, subit, in presa centrala a demarat o astfel de campanie impotriva procurorilor PNA, criticati tocmai pentru asa-zisele ilegalitati din dosarul celui care fusese mai-marele peste drumurile si podurile din Oltenia. Nici judecatorii si nici procurorii nu s-au lasat insa influentati de dubioasa campanie pornita impotriva lor.


Pronuntarea a venit la aproape 20 de luni de la arestarea lui Ciobotea si ca urmare a tertipurilor mai mult sau mai putin murdare folosite de unii dintre avocatii inculpatului. Vineri, la ultimul termen de judecata din acest dosar, unul dintre cei doi avocati ai lui Ciobotea a solicitat aminarea procesului pentru ca este bolnav, insa nu s-a obosit – asa cum era normal – sa depuna si o adeverinta medicala in acest sens. Celalalt avocat a recurs la o modalitate mai simpla de a boicota procesul: a tras pur si simplu chiulul. Numai ca judecatorii si procurorii PNA erau pregatiti pentru eventualitatea unei asemenea stratageme. Aveau pregatit un avocat din oficiu, care a aparut subit si i-a asigurat lui Ciobotea asistenta juridica in conditiile prevazute de lege. Fara sa stea prea mult pe ginduri, judecatorii l-au pedepsit pe fostul director de la Drumuri si Poduri cu zece ani de puscarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU