22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO tornada a devastat comuna Cetate

O tornada a devastat comuna Cetate

Comuna doljeana Cetate a fost brazdata, in ultima seara a lunii iunie, de o tornada al carei diametru la baza se pare ca a fost de citeva sute de metri. Oamenii din comuna spuneau ca n-au mai vazut asa ceva. Tornada nu numai ca a distrus acoperisurile a zeci de case, doua biserici, doua scoli, un liceu etc., insa a purtat pe sus o batrina, mai bine de zece metri. Reteaua electrica de pe marginea soselei care traverseaza comuna a fost afectata, iar un stilp s-a rupt. Intunericul si panica au cuprins aproape intreaga comuna Cetate, unde nici magazinul lui Mircea Dinescu nu a scapat de furia naturii.


Sora preotului „a zburat“ cu tornada


O tornada s-a abatut joi seara, in jurul orei 19.30, asupra comunei Cetate, dupa cum au spus localnicii. Oamenii ingroziti nu mai stiau unde sa se ascunda. Prima persoana care a „dat piept“ cu natura a fost sora parintelui Gheorghe Iovan, unul dintre cei doi preoti ai satului. „Sora mea, Gheorghita Zablau, de 68 de ani, era in vale, la gradina. Tornada a luat-o pe neasteptate si a aruncat-o vreo zece metri. Noroc ca a cazut pe trifoi si n-a patit nimic. Dupa ce si-a revenit, mi-a spus ca nu-si aminteste nimic, ci doar ca s-a trezit luata pe sus, iar apoi trintita in trifoi“, a spus preotul Iovan. Dintre cele doua biserici ale comunei, cea mai afectata a fost cea in care slujeste acelasi preot. O bucata din acoperis, cu grinzi cu tot, fusese smulsa. De asemenea, cupola fintinii de la poarta lacasului de cult a fost ridicata de tornada, iar cele patru picioare de sustinere ale constructiei au fost smulse, desi erau adinc infipte in ciment. Ieri, prin tot satul, oamenii incercau sa stearga urmele dezastrului. Echipele de la ELECTRICA inlocuiau cablurile rupte ale retelei electrice. Aceasta fusese distrusa pe o distanta de aproape un kilometru si jumatate. Alti oameni fusesera trimisi de primar sa degajeze soseaua principala a comunei, care a fost blocata de crengi groase si de trunchiuri de copaci rupti. Undeva, intr-un spatiu de joaca, un leagan torsionat trada forta tornadei care a lovit comuna Cetate.


„Tornada a venit dinspre sirbi“


Daca, de pe majoritatea caselor, tornada smulsese tiglele si tablele, magazinul lui Mircea Dinescu a fost devastat. E drept ca respectiva cladire, situata in centrul comunei, era foarte veche, dar daca tinem cont de dimensiunile acoperisului, poate ne dam seama de forta tornadei. Imobilul avea citeva sute de metri patrati si era construit din scinduri, grinzi de sustinere, acoperite cu tabla sau tigla. Toata acea structura a fost luata pe sus si aruncata precum o cutie cu chibrituri. Vintul a patruns pe ferestre, pe care le-a dat de perete, a smuls usile din titini si a devastat totul in interiorul caselor. O scindura purtata de tornada a lovit atit de puternic tavanul superior al cladiri, incit l-a strapuns. Localnicii spun ca un imens virtej antrena in aer bucati de grindina, tigla, cioburi de la ferestrele spulberate, table, cioturi de crengi, pietre ridicate de pe caldarim, care loveau si distrugeau tot ce intilneau in calea lor. Ioan Dorondel si familia sa „se luptau“ cu un copac smuls de tornada si aruncat peste gardul casei lor. „Tornada a rupt copacul, l-a aruncat pe gard si ne-a luat o parte din tiglele de pe casa. A venit dinspre sirbi“, a spus acesta. Viceprimarita comunei, Fibia Florescu, a spus: „Au fost distruse acoperisurile ambelor biserici din comuna, ambelor scoli generale, cosul si acoperisul Liceului din Cetate si cel al Caminului cultural. Directorul liceului se plingea ca, la cit de saraca este scoala, e tot ce le mai lipsea. La nivelul comunei s-a format o comisie pentru stabilirea proportiilor dezastrului, iar miine (azi – n.r.) urmeaza sa vina aici si prefectul judetului, Nicolae Giugea“. Se pare ca acest fenomen meteorologic devine tot mai frecvent in sudul tarii sau cel putin asa arata statisticile ultimilor ani. Un lucru pare a fi sigur: tornada de la Cetate este cea mai mare care s-a abatut asupra României.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU