6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMuncitorii de la UREX Rovinari au intrat in greva

Muncitorii de la UREX Rovinari au intrat in greva

Muncitorii UREX Rovinari au declansat ieri-dimineata o greva spontana in curtea unitatii. Aproximativ 400 de persoane au refuzat sa mai intre in halele de lucru, cerind socoteala administratorului UREX – patroana SIOMAX, Mariana Somnea. Oamenii s-au declarat revoltati de intentiile creditorilor UREX, care doresc ca firma sa fie preluata de o societate nou infiintata, SC Uzina Mecanica Rovinari (UMR), din conducerea careia fac parte actualii sefi ai uzinei, in frunte cu directorul Aurel Macesanu. UMR a fost infiintata in urma cu o luna si jumatate, din initiativa principalilor creditori, intre care cel mai important este Directia Generala a Finantelor Publice Gorj, care are de recuperat debite de aproape 900 de miliarde de lei. Potrivit planului creditorilor, UREX ar urma sa fie inchiriata UMR pe o perioada de circa trei luni, pina in toamna, cind uzina va fi scoasa la licitatie. In acest mod, muncitorii vor putea sa continue sa lucreze. Angajatii au intrat insa in greva cind au auzit ce li se pregateste, neavind incredere in actuala conducere a UREX.


Liderul de sindicat Dodescu acuza


Carolin Dodescu, liderul Sindicatului Liber al UREX, a declarat ca muncitorii au aflat abia in urma cu doua zile de infiintarea SC UMR. Acestia nu ar vedea cu ochi buni hotarirea creditorilor si a patroanei SIOMAX si vor sa isi infiinteze propria societate, care sa inchirieze activele uzinei si sa continue derularea contractelor. „Muncitorii s-au aratat revoltati si la ora 7.30 au iesit in curte intr-o greva spontana. Au intrat apoi in ateliere si au stat linistiti. Toata lumea se intreaba ce se va intimpla cu noi. A fost infiintata aceasta societate, in colaborare cu fostul lider de sindicat Gosa si cu directorii de acum, domnul Macesanu, directorul economic si altii. Am fost 1.120 de salariati si intr-un an, de cind am fost preluati de SIOMAX, am mai ramas 695. Unii au fost dati afara, altii, pe de alta parte, au fost angajati. Noi trebuie sa continuam sa muncim si sa finalizam contractele pe care UREX le are de onorat, a caror valoare este de 120 de miliarde de lei. Creditorii au hotarit sa inchirieze activele la firma aceasta a directorilor. Lumea e nemultumita. Noi dorim o asociatie a salariatilor. Vrem sa semnam un protocol cu conducerea, sa fie pastrate locurile de munca si salariile“, a spus Carolin Dodescu, cel care l-a inlocuit in fruntea sindicatelor pe Vasile Gosa, acuzat ca a pactizat cu administratia.


UREX nu mai exista


Pe 4 iulie se va reuni masa credala a UREX si se va lua o decizie in legatura cu viitorul uzinei. In conditiile in care uzina nu va fi preluata de alta societate care sa finalizeze lucrarile contractate, muncitorilor urmeaza sa le inceteze de drept contractele de munca, incepind cu 1 iulie, dupa cum a afirmat lichidatorul judiciar Mariana Somnea. In prezent, UREX este dizolvata si urmeaza sa fie radiata de la Registrul Comertului. „De la 1 iulie sintem obligati sa desfacem 400 de contracte de munca, restul de 200 de muncitori urmind sa se ocupe de anumite lucrari de intretinere pina pe 15 iulie. De la acea data, la UREX nu vor mai ramine decit un contabil, un jurist si un arhivar. Am vorbit la Somaj, sa beneficieze si de ajutor de somaj. Pe 12 septembrie vom scoate uzina la licitatie. Noi stabiliseram cu creditorii ca societatea UMR, pe care si-au infiintat-o cei de la UREX, sa preia prin inchiriere active si sa continue lucrul. Oamenii nu vor pleca acasa si vor avea de lucru trei luni, pina in septembrie. Noi le putem preda gestiunea si nu vom mai aplica sigilii, asa cum prevede legea. Ei vor sa stea acasa pe trei milioane de lei! Pot sa spun ca exista deja 500 de cereri scrise de angajare la noua societate. Daca nu vor, eu o sa merg pe solutia inchiderii. Nu pot sa mai astept sa isi faca societate. Creditorii au fost de acord cu infiintarea UMR, dar, daca nu se poate pune in practica aceasta varianta, vom inchide uzina“, a precizat Mariana Somnea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS