11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBataie pe atelierul scolii

Bataie pe atelierul scolii

• Grupul Scolar ICM nr. 2 Craiova si SC POIANA SRL isi disputa o cladire a fostei intreprinderi „7 Noiembrie“ in care elevii fac practica • Conducerea scolii considera imobilul ca apartinind primariei craiovene, in timp ce patronul SC POIANA sustine ca l-a cumparat cu doua miliarde de lei de la SC MAT SA • Cladirea disputata ar trebui sa intre in reparatii cu fonduri PHARE printr-un proiect in valoare de 100.000 de euro


Conducerea Grupului Scolar Industrial Constructii de Masini (ICM) nr. 2 Craiova si societatea privata SC POIANA SRL isi disputa imobilul de pe strada Vlad Tepes nr. 2, in care, in prezent, functioneaza unul dintre atelierele de practica ale liceului. Directorul liceului, Andrei Radu, sustine ca imobilul cu pricina, in suprafata totala de 2.757 de metri patrati, apartine primariei si este administrat de scoala. De cealalta parte, patronul SC POIANA, Virgil Poiana, spune ca a cumparat spatiul in care functioneaza atelierul la sfirsitul lunii aprilie 2005, cu aproape doua miliarde de lei, de la SC MAT SA Craiova, care il avea in proprietate. Trebuie spus ca liceul foloseste imobilul cu pricina incepind din anul 1974, ca urmare a trecerii acestuia din administrarea intreprinderii „7 Noiembrie“ in cea a scolii, fiind destinat instruirii practice a elevilor.


Din 1994, ca urmare a scaderii numarului de elevi, unele dintre spatiile acestui imobil nu au mai fost folosite de scoala, intrind in conservate. MAT SA, mostenitoarea defunctei „7 Noiembrie“, a trecut la vinzarea unora dintre spatiile imobilului catre diverse firme, printre care si SC POIANA SRL, care si-a facut in incinta un service auto. In prezent, doar una dintre aripile cladirii mai este folosita de scoala.


Somati cu evacuarea


In urma cu o saptamina, directorul ICM nr. 2, Andrei Radu, a primit o notificare din partea SC POIANA, prin care era instiintat ca trebuie sa elibereze spatiile in care functioneaza atelierul, in caz contrar riscind executarea silita si evacuarea, deoarece societatea a cumparat cladirea de la MAT SA. Directorul Radu considera insa ca aceasta vinzare este ilegala, imobilul aflindu-se in proprietatea primariei craiovene. „Fara sa aiba acest drept, SC MAT SA (fosta Intreprindere „7 Noiembrie“) a vindut aceste spatii unor firme, fara acordul scolii. In prezent, circa 60% din suprafata imobilului si terenului aferent au fost instrainate de SC MAT SA. Pentru cele opt spatii pe care scoala le mai foloseste, SC MAT SA a trimis pe 14 aprilie 2005 o somatie prin care ni se pune in vedere ca pina pe 1 iulie sa le eliberam, urmind sa le vinda. Asta, desi Primaria Craiova a inventariat imobilul si curtea aferenta si, ulterior, consiliul local le-a trecut in totalitate in domeniul public. Apoi, printr-un protocol de predare-primire, au fost date conducerii scolii pentru administrare. Cu toate ca in ultimii cinci-sase ani am facut numeroase demersuri pentru ca primaria sa intreprinda cele necesare pentru intrarea de facto in domeniul public a acestui imobil, n-am primit sprijinul acesteia din motive pe care nu le cunoastem“, a declarat Andrei Radu. Acesta a mai spus ca ICM nr. 2 risca sa piarda o finantare PHARE pentru reabilitarea cladirilor scolii, in valoare de aproximativ 100.000 de euro. „Pe 23 martie 2005, o comisie a UE s-a prezentat la scoala si a constatat necesarul de lucrari de reabilitare a atelierelor de instruire practica, situate in imobilul cu probleme, care vor fi finantate cu contributia majoritara a UE. Daca imobilul va fi instrainat, finantarea se va pierde si scoala va ramine fara ateliere, deci nu va mai putea functiona“, a precizat directorul Andrei Radu.


Primaria considera ilegala vinzarea cladirii


La rindul sau, Virgil Poiana, patronul SC POIANA SRL, sustine ca scoala nu s-a aratat interesata sa preia imobilul cind a avut ocazia. „Cind am cumparat spatiile, cei de la MAT au venit cu actul de proprietate. Am platit 1,66 miliarde si, cu tot cu TVA, m-a costat aproape doua miliarde de lei. Domnul director Radu este un om orgolios si nu a cerut, la vremea respectiva, o semnatura din partea fabricii, pentru a prelua cladirea“, a spus Poiana.


Pe de alta parte, reprezentantii Primariei Craiova sustin ca directorul ICM nr. 2, Andrei Radu, are dreptate si ca vinzarea spatiilor a fost ilegala. Cele doua parti ale tranzactiei ar fi primit notificari ca nu au nici un drept asupra cladirii cu pricina. „Noi am trimis notificari atit catre MAT, cit si catre SC POIANA SRL, prin care i-am informat ca primaria este proprietarul de drept al spatiilor. Vinzarea este ilegala“, a declarat Dan Zorila, jurist in cadrul Primariei Craiova. Ramine de vazut cum se va solutiona conflictul, mai ales ca din toamna trebuie sa inceapa reabilitarea cladirii cu fonduri PHARE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS