10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalViata contra cronometru

Viata contra cronometru

Tensiune maxima la Bucuresti dupa prelungirea cu 24 de ore a ultimatumului dat de rapitorii celor trei ziaristi români. Autoritatile au intrat intr-o cursa contra cronometru pentru salvarea lui Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. In acelasi timp, in Piata Universitatii, sute de români cereau eliberarea celor trei. Familiile jurnalistilor, intr-un gest disperat, dar perfect justificat omeneste, solicitau presedintelui Traian Basescu retragerea trupelor române din Irak, in schimbul vietii celor trei prizonieri. De la Palatul Cotroceni, tacere. Celula de criza lucreaza la foc continuu. Se cere doar prelungirea termenului-limita acordat de gruparea care ii detine pe cei trei cetateni români. De asemenea, autoritatile române au solicitat Consiliului Inteleptilor Musulmani din Irak (Hayat Al Ulema Al Muslimin Al – Iraki) implicarea in eforturile de eliberare a ostaticilor români, inclusiv prin initierea de negocieri. La ora 14.00, Consiliul Suprem de Aparare a tarii s-a intrunit in sedinta extraordinara.


Tariceanu: „Autoritatile sint in legatura cu rapitorii“


La primele ore ale diminetii, premierul Calin Popescu Tariceanu confirma ca autoritatile de la Bucuresti tin legatura cu rapitorii. „In principiu, autoritatile sint in legatura cu rapitorii, dar mai multe nu va pot spune“, a declarat premierul. El a facut un apel catre mass-media sa nu amplifice starea emotionala care exista, intrucit acest lucru „nu serveste nici parintilor ziaristilor si nici starii de spirit generale a populatiei“.


La scurt timp, ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat ca se incearca salvarea jurnalistilor, dar nu sint discutii in ceea ce priveste retragerea trupelor române din Irak. „Autoritatile române nu conexeaza salvarea jurnalistilor rapiti de retragerea trupelor din Irak. In acest moment, ne intereseaza rezolvarea chestiunii ostaticilor din Irak, dar nu avem discutii in ceea ce priveste retragerea trupelor române din zona si nu conexam cele doua chestiuni“, a precizat seful diplomatiei de la Bucuresti.


Declaratie de solidaritate a parlamentului


Senatorii si deputatii, reuniti in sedinta comuna ieri, au renuntat la ordinea de zi, luind in discutie situatia jurnalistilor rapiti. Intr-o declaratie de solidaritate cu acestia, parlamentul a cerut Consiliului Suprem de Aparare a Tarii analizarea, in regim de urgenta, a crizei, precum si a implicatiilor deciziilor care urmeaza sa fie luate. Parlamentarii au mai cerut CSAT ca, in conformitate cu procedurile constitutionale, sa fie informati cu privire la gestionarea acestei situatii, in concordanta cu interesele cetatenilor români. Declaratia a fost adoptata cu 225 de voturi pentru, cinci impotriva si 35 de abtineri. Documentul a fost semnat de liderii grupurilor parlamentare ale celor doua Camere ale Parlamentului, cu exceptia PPRM, care a calificat declaratia ca avind „un caracter pur formal“. De altfel, Partidul Popular România Mare a fost singurul care a cerut retragerea trupelor române din Irak.


Ambasada SUA, preocupata de salvarea ostaticilor români


Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a transmis ieri un mesaj de solidaritate cu poporul român, care trece trece printr-o criza generata de rapirea, pe 28 martie, in Irak, a jurnalistilor Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian si a ghidului lor Mohamad Munaf, persoana cu tripla cetatenie, americana, irakiana si româna. In declaratia pe care Ambasada SUA a facut-o se arata: „ne alaturam guvernului si poporului român in adinca preocupare fata de cei trei jurnalisti rapiti de teroristi in Irak. Totodata, ne exprimam preocuparea fata de situatia ghidului lor de cetatenie americano-irakiana. Acesta este un moment dificil si cu atit mai dureros, cu cit are loc in saptamina dinaintea Pastelui. Gindurile si rugaciunile membrilor ambasadei se indreapta catre ostatici si pentru revenirea lor acasa in siguranta. Continuam sa lucram indeaproape cu Guvernul României, pentru a intreprinde orice efort necesar atit aici, cit si la Bagdad, pentru protejarea vietilor lor“.


Ambasada SUA a reiterat faptul ca trupele române sint angajate umar la umar, alaturi de trupele americane, precum si ale altor aliati, in Irak si Afganistan, in razboiul global impotriva terorismului. „Ne exprimam gratitudinea profunda pentru sprijinul pe care România ni-l acorda, ca si pentru angajamentul guvernului român. Credem cu tarie ca interesele nationale ale României sint identice cu ale noastre in aceasta chestiune. Impreuna vom ajuta sa transformam lumea intr-un loc mai liber si sigur“, se mai arata in declaratia Ambasadei SUA.


Dispusi sa negocieze?


Ieri dupa-amiaza, cu citeva ore inainte de expirarea ultimatumului transmis de rapitorii jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si a insotitorului lor Mahamad Munaf, autoritatile române au solicitat un nou termen. In acest sens, Departamentul de Comunicare Publica al Presedintiei a transmis mass-media comunicatul cu aceasta solicitare adresata rapitorilor. Este pentru prima oara, dupa 28 martie, data la care cei trei jurnalisti si ghidul lor au fost rapiti, cind autoritatile comunica prin mass-media cu teroristii. Conform comunicatului, cetatenilor români li se recomanda sa evite deplasarile in Irak, avind in vedere riscurile la care se expun.


Marti dupa-amiaza, o persoana din anturajul rapitorilor a contactat redactia stiri a postului Prima TV si a transmis mesajele celor trei jurnalisti. La citeva ore a aparut pe postul arab de televiziune Al Jazeera si caseta video cu cei patru ostatici. Dupa cum declara unul dintre liderii comunitatii arabe din România, intors recent din Irak, posturile publice de televiziune din România se urmaresc in Irak. Se pare ca grupul de rapitori apeleaza la mass-media pentru ca opinia publica sa fie sensibilizata si sa actioneze in directia ceruta de ei, si anume retragerea trupelor din Irak. Autoritatile române nu au specificat in solicitarea de prelungire a ultimatumului un nou termen, ci se pare ca l-au lasat la latitudinea teroristilor. Modalitatea de comunicare dintre autoritati si teroristi se asteapta sa fie tot prin intermediul presei.


Consiliul Inteleptilor Musulmani din Irak – chemat la negocieri


Prin comunicat, autoritatile române solicita, de asemenea, Consiliului Inteleptilor Musulmani din Irak (Hayat Al Ulema al Muslimin al – Iraki) implicarea in eforturile de eliberare a ostaticilor români, „inclusiv prin initierea de negocieri“. Aceasta grupare a clericilor musulmani a mai intermediat negocieri in cazul rapirilor.


Analistul francez Nicolas Henin, jurnalist la postul de radio francez Radio France International, a declarat intr-o conferinta de presa la Bucuresti ca grupul care ii detine pe jurnalistii rapiti in Irak pare a fi deschis negocierilor, iar Consiliul Inteleptilor Musulmani este un interlocutor indispensabil in astfel de situatii.


„Vorbim despre cultura care a inventat bazarul, locul de tirguiala, de negociere. Si prelungirea termenului-limita ne duce la ideea ca avem de-a face cu un grup pragmatic, care face presiuni, care vrea sa obtina cit mai mult de pe urma ostaticilor pe care ii detine. Negocierea este foarte importanta, iar ei sint dispusi sa negocieze“, a declarat Henin.


Expertul francez in problemele Irakului a spus ca gruparea care ii detine pe ostatici cunoaste modul in care functioneaza mass-media si a recomandat „multa atentie“ in prezentarea acestui caz.


„Avem de-a face cu niste «copii ai mondializarii», cu niste oameni care stau in fata televizorului prin satelit si in fata internetului, care cunosc mecanismele de functionare ale media si tin sa profite de asta. Nu sint niste prosti! Pot reactiona la toate mesajele pe care le trimite România“, a mai spus Henin.


Scene dramatice cu ostaticii, pentru impresionarea opiniei publice


Caseta transmisa marti seara de Al Jazeera a avut un puternic impact. Mesajele pe care Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian le-au transmis si starea in care erau cei trei erau dramatice. Ostaticii plingeau, Sorin Miscoci si Mohamad Munaf erau imbracati in portocaliu, culoare purtata de ostaticii care urmeaza sa fie executati. Henin a spus ca aceasta stare de spirit este generata.


„Se fac presiuni asupra ostaticilor chiar inainte de filmarea unor astfel de mesaje, pentru ca impactul emotional sa fie mai mare. Sigur, situatia lor generala nu este nici pe departe usoara, insa dramatismul este special indus pentru aceste inregistrari. In general, ostaticii sint bine tratati in captivitate, existind un singur caz de maltratare sau de umilinta, atunci cind un ostatic a fost tinut intr-o cusca. Teroristii folosesc aceste costume portocalii ca o ironie cruda. Ei incearca sa imite prin aceasta tinuta hainele in care erau imbracati prizonierii din baza americana Guantanamo, la inceputul razboiului din Irak.


Este o culoare care nu a fost folosita niciodata de grupurile mafiote, ci de cele mai radicale grupari politice, cum ar fi aceea a lui Al Zarquawi“, a precizat Henin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII