11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Reactii

Tariceanu: Semnarea Tratatului, incheierea unui ciclu


„Semnarea Tratatului de aderare a României si Bulgariei la Uniunea Europeana, in timpul presedintiei luxemburgheze a forului comunitar, incheie un ciclu important, deschis in anul 1997, prin decizia de extindere a Uniunii, luata tot in momentul in care Luxemburgul detinea presedintia UE“, a declarat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu. Primul-ministru român a tinut sa ii multumeasca in mod deosebit omologului sau luxemburghez, Jean Claude Juncker, pentru rolul important pe care acesta l-a jucat in momentul dezbaterii in Parlamentul European a Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeana.


„A fost o dezbatere destul de aprinsa, in finalul careia premierul luxemburghez a jucat un rol important in favoarea noastra, dind explicatiile necesare celor care au avut obiectiuni sau chestiuni de lamurit“, a declarat Tariceanu, citat de Rompres.


Geoana: Am intrat in faza ireversibila a integrarii


Semnarea Tratatului de aderare reprezinta intrarea in faza ireversibila a integrarii României in Uniunea Europeana, a declarat presedintele Partidului Social Democrat (PSD), Mircea Geoana, care a subliniat ca aceasta zi este una istorica, fiind rezultatul unei munci sustinute incepind din anul 1995.


„Ma felicit, ca fost ministru de externe, ca am reusit sa incheiem negocierile anul trecut. Nu vreau sa ma gindesc ce s-ar fi intimplat daca pe fondul unei anumite nervozitati in spatiul UE am fi avut o aminare a acestor negocieri“, a spus Geoana.


El a facut, in numele partidului pe care il conduce, un apel la actuala guvernare sa inteleaga faptul ca perioada ramasa pina la 1 ianuarie 2007 reprezinta 20 de luni de munca si eforturi sustinute pentru continuarea procesului de pregatire a aderarii. Potrivit lui Geoana, daca populatia nu va fi pregatita pentru aderare, vor exista sacrificii foarte mari pentru cetatenii romini.


Boc: Cel mai important succes al clasei politice românesti


Liderul PD, Emil Boc, a apreciat ca semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeana reprezinta „de departe“ cel mai important succes al clasei politice dupa 1989. Prin semnarea Tratatului, România isi recistiga locul in marea familie a tarilor democratice si prospere din Europa, a declarat presedintele interimar al PD. Potrivit lui Emil Boc, „practic, astazi România se desprinde definitiv si sa speram ireversibil de cei 45 de ani de comunism, anulind in fapt Decizia de la Yalta, care ne-a aruncat in bratele comunismului“. „UE si-a facut datoria fata de tara noastra, urmind ca si România, pina pe 1 ianuarie 2007, sa-si indeplineasca obligatiile fata de UE. Greul de-abia acum incepe si avem nevoie de solidaritate pentru a realiza reformele dure pina in 2007, pentru a avea de-a face cu o integrare de succes“, a conchis Emil Boc.


Ciontu: Semnarea tratatului nu inseamna inca integrarea României


„Semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeana (UE) este o noua etapa foarte importanta pentru România, dar care nu inseamna inca integrarea României. Tara noastra mai are de parcurs un drum pina va primi definitiv statutul de membru UE. Sa nu uitam ca in Parlamentul European au existat destul de multe voturi negative si avem obligatia sa rezolvam restantele pe care le avem pentru ca nu cumva procesul de monitorizare, cauza de salvgardare sa fie aplicata si astfel sa se amine sine die integrarea României in UE. Cu totii ne dorim ca România sa devina membru UE la 1 ianuarie 2007“, a afirmat presedintele PPRM Corneliu Ciontu.


Quinton Quayle: Felicit România si poporul român


„Doresc sa felicit România si poporul român in momentul foarte important pe care il sarbatorim astazi, semnarea Tratatului de aderare. Este un succes atit pentru România, cit si pentru numerosii sai suporteri, printre care si Marea Britanie, in drumul ei spre aderarea la UE. Acest pas inainte a fost facut prin efortul mai multor guverne de a reforma economia tarii, administratia si sistemul judiciar. Aceste eforturi trebuie continuate pentru ca România sa indeplineasca toate angajamentele negociate, in mod special cele legate de clauza de salvgardare in domeniul concurentei si al justitiei si afacerilor interne. Sint increzator ca guvernul Tariceanu va face pasi hotariti in programul de reforma, pentru a asigura aderarea cu succes a României la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007“, a declarat ambasadorul britanic la Bucuresti Quinton Quayle.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS