6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTeroristii care ii detin pe jurnalisti, subordonatii lui al-Zarqawi

Teroristii care ii detin pe jurnalisti, subordonatii lui al-Zarqawi

Presedintele Basescu spera ca negocierile se vor finaliza cu eliberarea românilor


Presedintele Traian Basescu a vorbit din nou, simbata dupa-amiaza, cu rudele jurnalistilor rapiti in Irak, reconfirmind ca „se incearca“ negocieri pentru eliberarea acestora. Seful statului si-a exprimat speranta ca se va termina cu bine aceasta criza. Daca totusi se va iesi din „tipicul“ unor negocieri, Basescu a promis ca va anunta public acest lucru. Deocamdata, timpul se scurge in defavoarea celor rapiti. Miine dupa-amiaza expira ultimatumul dat de gruparea Mu’ad ibn Jabal, care ii detine in prezent pe jurnalistii români. Daca autoritatile nu retrag trupele din Irak, Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian risca sa fie ucisi.


Asa cum am scris inca de pe 1 aprilie, gruparea in miinile carora se afla cei trei români actioneaza sub umbrela organizatiei Ansar al-Sunna si are legaturi strinse cu Abu Mussab al-Zarqawi, personaj pe capul caruia SUA au pus o recompensa de 25 de milioane de dolari. Gruparea teroristului a revendicat zeci de atacuri, rapiri si asasinari de ostatici in Irak. Osama bin Laden l-a recunoscut, la sfirsitul anului trecut, pe Zarqawi drept „emirul Organizatiei Al-Qaida din tara Rafidain“ (Mesopotamia). Ansar al-Sunna a fost formata in toamna anului 2003 de membri ai gruparii Ansar al-Islam si alte elemente radicale. Intr-un articol publicat pe 4 noiembrie 2003 de cotidianul Al-Quds al-Arabi, Ansar al-Sunna se prezinta drept „un grup de mujahedini, oameni cu cunostinte si agerime politica, precum si cu experienta militara, dar si oameni care au o experienta indelungata in administrarea conflictelor ideologice islamice impotriva necredinciosilor, care au unificat citeva grupuri si mai multe factiuni jihadiste“.


Gruparea a revendicat responsabilitatea pentru atentatele simultane comise in februarie 2004 asupra sediilor din Erbil ale partidelor kurde, pentru atacul din 14 octombrie 2003 asupra ambasadei turce din Bagdad, a atentatului din noiembrie 2003 asupra sediului unui partid kurd din Kirkuk, precum si numeroase atacuri cu mortiere asupra fortelor coalitiei. Grupul este condus probabil de Abu Abdallah al-Hasan bin Mahmud.


Stat islamic independent in Irak


Din aprilie 2004, cind a inceput seria de rapiri in timpul asediului si luptelor de la Fallujah, diverse grupari, mai mult sau mai putin cunoscute, au transmis comunicate pe site-uri islamiste, revendicind implicarea in rapiri, care adesea s-au incheiat tragic.


Principalele grupari care s-au evidentiat in aceste cazuri sint Tawhid wal Jihad (Unificare si Razboi sfint), Ansar al-Sunna si Armata Islamica din Irak. Tawhid wal Jihad, condusa de iordanianul Abu Mussab al-Zarqawi, si-a format reputatia ca ar executa majoritatea ostaticilor. Asa a procedat, printre altii, cu americanul Nicholas Berg, cu doi turci, doi soferi bulgari, un sud-coreean si un egiptean. Aceeasi factiune terorista i-a executat, in septembrie 2004, pe americanii Eugene Armstrong si Jack Hensley si pe britanicul Kenneth Bigley, toti angajati ai unei companii de constructii, care au fost rapiti de la resedinta lor din Bagdad. Departamentul de Stat american afirma ca Ansar al-Sunna este cunoscuta si sub denumirile de Credinciosii islamului, Credinciosii islamisti din Kurdistan, Sustinatorii Islamului, Jund al-Islam, Talibanii kurzi, Partizanii Islamului, Armata Ansar al-Sunna sau Ansar al-Islam si a fost inscrisa pe lista organizatiilor teroriste in martie 2004. Este o grupare radicala islamista formata din kurzi irakieni si arabi, care isi propune sa creeze un stat islamic independent in Irak.


Grupul este aliat cu Al-Qaida, unii dintre membrii sai antrenindu-se in taberele din Afganistan ale retelei si oferind adapost militantilor acesteia inainte de lansarea operatiunilor americane in Irak.


O mie de membri, finantati de Al-Qaida


Departamentul de Stat apreciaza ca gruparea are intre 700 si 1.000 de membri si opereaza in centrul si nordul Irakului, primind finantare, echipamente si sprijin din partea Al-Qaida si a altor sustinatori ai jihadului. Expertii occidentali considera ca Ansar al-Sunna este o factiune desprinsa din Ansar al-Islam, insa de multe ori este imposibil de facut o distinctie clara intre cele doua entitati fundamentaliste.


Ultimele evolutii in criza jurnalistilor contureaza o situatie foarte „delicata“, a apreciat, simbata, citata de Mediafax, Ambasada Statelor Unite ale Americii in România. „Situatia curenta este extrem de delicata. Nu avem nici un comentariu pentru moment“, a comunicat misiunea diplomatica americana la Bucuresti. Postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat, vineri, in jurul orei 17.00, ora României, o noua inregistrare video cu jurnalistii români rapiti. Postul sustine ca rapitorii cer retragerea in termen de patru zile a trupelor române din Irak, in schimbul eliberarii lor. Cei trei apar incatusati si sub amenintarea armelor, iar Marie-Jeanne Ion transmite mesajul rapitorilor si implora autoritatile sa faca tot posibilul pentru a-i salva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS