21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMiliarde de euro ar putea invada România

Miliarde de euro ar putea invada România

• In urma liberalizarii contului de capital, dobinzile la creditele pentru cumpararea televizorului si a frigiderului ar putea scadea vertiginos • Banii strainilor ar putea da mari batai de cap Bancii Nationale, daca acestia decid sa se retraga brusc de pe piata


Dupa indelungi discutii legate de oportunitatea datei introducerii liberalizarii contului de capital, incepind de astazi, persoanele cu cetatenie straina vor putea avea acces la depozitele in lei deschise la bancile comerciale din tara. Decizia luata de Banca Nationala raspunde cerintelor impuse de Uniunea Europeana si va fi completata in lunile urmatoare, atunci cind nerezidentii vor avea acces neingradit si la cumpararea de terenuri si la instrumentele financiare tranzactionate curent pe piata monetara, cum ar fi titlurile de stat sau certificatele de depozit. Demersul BNR prezinta insa numeroase riscuri, in conditiile in care economia a fost declarata de piata si functionala mai mult de ochii lumii, iar cursul valutar a fost tinut in friu ani buni. Efectele deciziei BNR de a nu mai interveni pe piata valutara in ultimele luni s-au vazut in oscilatiile mari ale cursurilor valutare ale monedei euro si dolarului, care le-au dat mari batai de cap investitorilor. Prin accesul strainilor la depozitele in lei este de asteptat ca fluxurile investitionale sa „inunde“ piata valutara cu efecte dintre cele mai diverse asupra economiei. De exemplu, luind in calcul experienta altor tari care au pus deja in practica liberalizarea contului de capital, in zilele care urmeaza introducerii deciziei BNR, strainii ar putea investi miliarde de euro in depozitele bancare la termen. La fel de bine insa acestia isi pot retrage banii imediat in momentul in care considera ca si-au atins tinta de profit preconizata. Din acest joc, cea mai sifonata ar iesi economia nationala, supusa in felul acesta unui joc de intrari si iesiri de valuta care ar da peste cap stabilitatea cursului valutar din ultimele luni, iar efectele s-ar vedea cel mai bine in cresteri de preturi si implicit in inflatie. O parte dintre firmele românesti ar intra in incapacitate de plata, iar Banca Nationala ar fi nevoita sa apeleze la rezerva valutara. De fapt, acesta este si motivul pentru care BNR a strins la pusculita aproape 13 miliarde de euro, bani pe care se pregateste sa-i arunce pe piata, pentru a calma spiritele. Deja cresterea constanta a cursului leului in detrimentul celorlalte monede, euro si dolar, i-a determinat pe exportatori sa lucreze in pierdere, singurii avantajati de acest lucru fiind importatorii, care aduc in tara produse mai ieftine. BNR nu are nici un motiv de bucurie, deoarece exportatorii sint singurii care aduc valuta in tara, in timp ce importatorii trebuie sa cumpere valuta de pe piata, adincind deficitele stabilite de guvern si provocind o crestere a inflatiei stabilita in acest an in jurul cifrei de 7,5%.


Bancile vor simti in ceafa suflarea concurentei


De accesul strainilor la depozitele in lei va beneficia insa populatia. Atrasi de dobinzile mari in lei, de cel putin doua ori mai mari decit pe piata europeana, acestia vor investi sume considerabile, ducind in felul acesta si la crearea de noi locuri de munca, precum si la scaderea dobinzilor la creditele bancare. Anticipind aceasta posibilitate, Banca Nationala a redus treptat dobinda oferita bancilor comerciale, sperind ca acestea, la rindul lor, vor reduce dobinda la creditele oferite populatiei, in special cele in lei. Ca nu s-a intimplat chiar asa nu a mai depins de banca centrala, ci de conducerea fiecarei banci in parte, care a redus dobinzile la credite treptat. Oricum, ecartul intre dobinzile oferite pentru depozitele populatiei si cele la credite este destul de mare. Prin liberalizarea contului de capital, bancile vor fi nevoite sa ajusteze dobinzile la credite, deoarece banii „injectati“ in economie ar putea lua calea unor societati de microcreditare, asa cum sint cele actuale, care acorda credite pentru cumpararea de electrocasnice. Confruntate cu o concurenta acerba din partea acestora, bancile s-ar putea vedea nevoite sa scada dobinzile la creditele in lei sub 10%, ceea ce ar fi in avantajul cumparatorilor. Indiferent de evolutia din urmatoarele luni, miliardele de euro ale strainilor nu pot decit sa ajute cresterea economica, cu conditia ca banca centrala si autoritatile sa ia masuri de precautie si sa faca fata eventualelor retrageri de fonduri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS