16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Comunicat

In cursul zilei de 5 aprilie 2005, Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti si Ministerul Justitiei au fost informate de catre Biroul National Interpol din cadrul Inspectorului General al Politiei Române, cu privire la arestarea provizorie in vederea extradarii de catre autoritatile judiciare suedeze, la data de 4 aprilie 2005, a cetateanului român BIVOLARU GREGORIAN.


In conformitate cu prevederile Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, in calitate de instanta emitenta a mandatului de arestare preventiva nr. 69/U/2004 din data de 31 mai 2004, urmeaza sa aprecieze, printr-o incheiere motivata, asupra indeplinirii conditiilor prevazute de legea româna in vederea solicitarii extradarii cetateanului român BIVOLARU GREGORIAN.


In conditiile in care instanta va aprecia ca sint indeplinite conditiile in vederea solicitarii extradarii acestuia, va propune Curtii de Apel Bucuresti sa formuleze cererea de extradare si ii va inainta, totodata, documentele prevazute de legea româna si de Conventia europeana de extradare, incheiata la Paris la 13 decembrie 1957, aplicabila in relatia dintre România si Suedia.


Cererea de extradare impreuna cu documentele anexate vor fi inaintate ulterior Ministerului Justitiei, urmind ca directia de specialitate din cadrul ministerului sa efectueze, potrivit legii, controlul de regularitate internationala pentru a se solicita extradarea.


Precizam ca Ministerul Justitiei nu are competenta sa se pronunte pe fondul cauzei (inclusiv cu privire la probele administrate), exercitind exclusiv atributiile ce-i sunt conferite in calitate de autoritate centrala, instantele judecatoresti fiind singurele competente sa solicite/sa acorde extradarea.


Daca se constata ca atit cererea, cit si documentele anexe respecta prevederile Conventiei europene de extradare, Ministerul Justitiei va transmite cererea Ministerului Justitiei suedez, iar autoritatile judiciare suedeze vor decide in conformitate cu normele conventionale aplicabile si prevederile legislatiei interne.


In cazul in care Curtea de Apel Bucuresti va formula o cerere de extradare in cauza privind pe Bivolaru Gregorian, Ministerul Justitiei va urmari respectarea termenelor prevazute de Conventia europeana de extradare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS