10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMircea Geoana la al-Jazeera

Mircea Geoana la al-Jazeera

Mircea Geoana (foto), presedintele Comisiei de politica externa din Senat, aflat in Qatar, a acordat marti seara un interviu in direct postului de televiziune al-Jazeera, pe care vi-l prezentam integral:


– A fost surprinzator pentru dumneavoastra, in special pentru ca in acest moment aveti in Irak 800 de soldati români?


– Am sperat ca tara noastra sa fie departe de aceste accidente, pentru ca stiti ca au fost alte tari in Alianta care au suferit astfel de evenimente in rindul fortelor lor. Multumesc lui Dumnezeu ca noi am fost feriti pina acum. Nici cetatenii nostri nu au avut pina acum de suferit. Cu o singura exceptie, un soldat care lucra cu americanii, acum un an, a suferit un accident. Resimtim un soc atunci cind se intimpla astfel de lucruri cetatenilor nostri, in special tinerilor, care sint si talentati, si vrem sa fim alaturi de ziaristii nostri tineri si sa facem tot ce putem pentru a le asigura revenirea in tara teferi. De aceea, imi face placere sa fiu aici cu dumneavoastra si sa apar, in acelasi timp, la televiziunea româna.


– In primul rind, credeti ca aceasta rapire este legata de existenta fortelor române in Bagdad si in al doilea rind – credeti ca va conduce aceasta rapire la o schimbare de pozitie oficiala privind prezenta fortelor române in Irak?


MG: Poate fi acest lucru clar, acum? Exista zvonuri ca aceasta are legatura cu prezenta noastra in Irak si exista zvonuri care spun ca aceasta grupare, care nu s-a identificat, cauta rascumparare financiara. In plus, nu stim sau nu avem viziunea clara daca avem de-a face cu o retea terorista sau cu oameni care sint profesionisti in rapiri, pentru a obtine avantaje financiare. Dar vor fi discutii intense pe aceasta tema in România.


– Aveti vreun mesaj catre rapitori?


– Vrem ca ei sa stie ca România a fost intotdeauna o tara prietena a Irakului, de ani buni, din perioada lui Saddam si Ceausescu. De aceea, mii de irakieni traiesc in România, s-au casatorit cu românce, au invatat in universitatile noastre, au constituit familii si afaceri, sint cetateni români si buni irakieni.


Eu cer de la rapitori sa nu fie duri cu ostaticii, pentru ca noi am trait in umbra dictaturii, spre deosebire de alte popoare.


Vrem ca ei sa se mai gindeasca o data ca toti cei trei sint simbolul României, care vrea sa isi deschida drumul ei catre viitor, si vreau sa inteleaga ca noi nu sintem jucatori mari in acest joc. Sa asculte chemarea lui Dumnezeu, care spune sa ocrotim alti oameni. Speram sa se intoarca teferi in România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII