12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGenica Boerica ramine in arest

Genica Boerica ramine in arest

Omul de afaceri craiovean Genica Boerica va ramine in arest, dupa ce cererea de eliberare provizorie sub control judiciar, depusa de avocatii sai, a fost respinsa ieri de instanta Sectiei a II a Penala a Tribunalului Bucuresti. Genica Boerica, acuzat de complicitate la evaziune fiscala, la spalare de bani si fals in declaratii, va ramine in arest, deoarece instanta a considerat ca nu indeplineste toate conditiile prevazute de lege pentru aplicarea unei asemenea masuri.


Magistratii bucuresteni si-au motivat hotarirea sustinind ca Genica Boerica a incercat sa ingreuneze ancheta si, conform codului de procedura penala, eliberarea provizorie sub control judiciar nu se acorda „in cazul in care exista date care justifica temerea ca inculpatul va savirsi o alta infractiune sau ca va incerca sa zadarniceasca aflarea adevarului prin influentarea unor martori sau experti, alterarea ori distrugerea mijloacelor de proba sau prin alte asemenea fapte“.


Boerica, fiind in arest, pe 18 octombrie 2004, a incercat sa le transmita complicilor sai un bilet cu instructiuni precise. In biletul pe care si-l ascunsese in lenjeria intima Boerica le cerea „locotenentilor“ sai sa traga sfori pentru a fi pus in libertate. Biletul a fost descoperit in momentul in care acesta trebuia reintrodus in camera de detentie, in urma unei intilniri pe care a avut-o cu avocatul sau.


Omul de afaceri craiovean a mai facut in ianuarie o cerere de eliberare din motive medicale, sustinind ca sufera de pancreatita si diabet zaharat. In urma unui control medical efectuat la Institutul de Medicina Legala „Mina Minovici“, s-a stabilit ca Genica Boerica poate fi tratat in reteaua sanitara a penitenciarelor. Aceasta cerere urmeaza sa fie solutionata de instanta bucuresteana.


Rambursari ilegale de TVA si afaceri dubioase cu cetateni arabi „fictivi“


Dupa o actiune ca-n filme, Genica Boerica a fost arestat preventiv pe 4 octombrie 2004. Magistratii Tribunalului Bucuresti au emis mandatul de arestare pe numele craioveanului pentru complicitate la evaziune fiscala, la spalare de bani si fals in declaratii. La perchezitia imobilului din strada Unirii din Craiova, proprietatea lui Boerica, anchetatorii au ridicat o serie de inscrisuri printre care mai multe acte contabile care releva modalitatea in care inculpatul, alaturi de Elena Popa si Florentin Sargarodschi, a comis o inselaciune, prin care a obtinut, in iunie 2001, suma de 15.962.733.823 de lei.


Au mai fost gasite si ridicate mai multe inscrisuri emise aparent de societati pe care Boerica le cesionase, in perioada 2001-2002, unor cetateni arabi cu identitati fictive, acte completate cu date ulterioare acestei perioade.


Anchetatorii sustin ca, in perioada iunie 2001-iunie 2003, prin folosirea de inscrisuri falsificate si alte mijloace frauduloase, Genica Boerica, Elena Popa si Florentin Sargarodschi – sub coordonarea omului de afaceri craiovean si cu sprijinul unei filiere de cetateni egipteni, iordanieni, iranieni si palestinieni – au obtinut in mod ilegal de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj suma de 290 de miliarde de lei (7,25 milioane de euro) cu titlu de TVA de rambursata pentru 13 societati comerciale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU