17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGarda Financiara a dat iama in abatoarele din Dolj

Garda Financiara a dat iama in abatoarele din Dolj

• Abatoarele din Mofleni si Malu Mare erau deja inchise de catre Directia Sanitar-Veterinara • Comisarii garzii au amendat sase firme de profil cu sute de milioane si au confiscat peste 900 de milioane de lei care nu au putut fi justificati cu documente legale


Comisarii Garzii Financiare Dolj au controlat timp de o luna activitatea abatoarelor din Dolj, demers in urma caruia au descoperit o serie de nereguli, o parte dintre acestea ajungind si pe masa politistilor. Controlul Garzii Financiare a venit ca urmare a solicitarii Inspectoratului de Politie Dolj – Serviciul de investigare a fraudelor si a vizat legalitatea achizitionarii, sacrificarii si comercializarii animalelor la abatoarele din cartierul Mofleni-Craiova si din comuna Malu Mare. In urma deplasarii la abatorul din Malu Mare, comisarii Garzii Financiare au descoperit ca acesta nu era in stare de functionare, fiind in cea mai mare parte dezafectat. Motivul il reprezinta o ordonanta a Directiei Sanitar-Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor Dolj, care a decis ca incepind din 1 iunie 2004 sa suspende activitatea abatorului. Aceeasi situatie au gasit-o comisarii si la abatorul din cartierul Mofleni, care a functionat doar pina pe 17 ianuarie 2005, cind printr-o ordonanta emisa de Directie Sanitar-Veterinara Dolj aceasta i-a suspendat activitatea de sacrificare si abatorizare a animalelor. Directorul DSV Dolj, Ion Doanta, a declarat pentru GdS ca a luat decizia de suspendare a activitatii celor doua abatoare din cauza faptului ca acestea nu respectau conditiile legale de functionare. „Cele doua abatoare nu au respectat normele in vigoare si de aceea le-am inchis. Conform prevederilor legale, cele doua abatoare trebuia sa aiba un program de restructurare si modernizare pentru a nu pune in pericol sanatatea populatiei. Daca ar fi avut un program de restructurare si conditii minimale de functionare nu le-am fi suspendat activitatea. Nu se mai poate continua in conditiile din anii 1970“, a declarat Doanta.


Garda Financiara – amenzi de sute de milioane de lei


Pe linga cele doua abatoare, comisarii Garzii Financiare au verificat alte sase societati comerciale cu activitate in domeniu de pe raza judetului. In urma controalelor efectuate, comisarii au aplicat 11 amenzi contraventionale in valoare de 277 de milioane de lei. Cea mai mare amenda, de o suta de milioane de lei, au dat-o organele de control unei firme care nu respectase OG nr. 28/1999, privind dotarea cu case de marcat, o alta firma fiind obligata sa plateasca 50 de milioane de lei pentru nerespectarea disciplinei financiare de casa. La aceastea se adauga alte opt amenzi in valoare de 125 de milioane de lei pentru nerespectarea legii privind modul de intocmire a documentelor justificative privind inregistrarea in contabilitate. Comisarii Garzii Financiare au dat insa lovitura in cazul unei firme careia i-au confiscat peste 900 de milioane de lei reprezentind venituri dobindite din valorificarea produselor fara documente legale, societate care s-a ales si cu o amenda de doua milioane de lei in conformitate cu prevederile legale pentru protejarea populatiei impotriva unor activitati ilicite. Intr-unul din cazurile cu care s-au confruntat pe teren, comisarii garzii au sesizat Parchetul pentru continuarea cercetarilor, deoarece firma respectiva era banuita de evaziune fiscala, neinregistrind in contabilitate venituri in valoare de sase sute de milioane de lei. De asemenea, comisarii au trimis pe adresa Inspectoratului Judetean de Politie Dolj borderourile de achizitie a animalelor, pentru a verifica realitatea existentei producatorilor si a incasarii de catre acestia a contravalorii animalelor vindute. In functie de constatarile politistilor, comisarii Garzii Financiare vor finaliza controlul impreuna cu IJP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS