12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenii l-au preferat pe Adrian Nastase

Oltenii l-au preferat pe Adrian Nastase

Judetul Olt nu s-a dezmintit nici de aceasta data, majoritatea alegatorilor votind tot cu reprezentantul stingii. Adrian Nastase, candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR, a fost preferat, ca si in primul tur, de cei mai multi dintre cetatenii cu drept de vot din judet. Inventarierea voturilor a decurs mult mai repede decit la primul tur de scrutin, aceasta si din cauza ca buletinele de vot numarate au fost de trei ori mai putine decit in urma cu doua saptamini. Statisticile indicau la ora 11.00, dupa numararea voturilor din 326 de sectii de vot, ca Adrian Nastase a fost votat de 57,86% dintre alegatorii din judet, iar Traian Basescu – de 42,14%. Numaratoarea finala a voturilor din cele 339 de sectii din judet, operatiune terminata la ora 14.00, l-a dat tot pe Nastase cistigator, cu 58,5% dintre cele 220.484 de voturi valabil exprimate. Reprezentantul Aliantei Dreptate si Adevar PD-PNL a reusit sa convinga numai 41,5% dintre electori sa-l voteze, adica 90.249 de persoane. Traian Basescu insa „i-a luat fata“ contracandidatului sau la Slatina, invingind fara drept de apel, cu o diferenta de 6.000 de voturi.

Corina Nuta, vicepresedintele Biroului Electoral Judetean Olt, a spus ca dintre cele cinci contestatii depuse in ziua alegerilor, toate formulate de PSD+PUR, doar trei au fost admise.

In cele sapte sectii speciale de vot amenajate in judet pentru persoanele cu domiciliul in alte judete, prezenta la urne a fost mare, peste 2.200 de persoane votind pe listele speciale de tip II, aici fiind mentionate si persoanele netransportabile ce au necesitat urna mobila. Cea mai mare afluenta s-a inregistrat la Sectia de vot nr. 37 din Slatina, unde, pe linga cele 1.208 persoane inscrise pe listele permanente, au mai votat pe listele speciale de tip II si 719 „straini“.

Numarul buletinelor de vot anulate la cel de-al doilea tur de scrutin a fost semnificativ mai redus fata de 28 noiembrie: numai 2.799 de buletine de vot au fost anulate, fata de cele aproximativ 39.000 de buletine in primul tur.

„Ne-am luat toate masurile pentru acest scrutin sa fie mai corect decit precedentul“

Ziua de ieri a fost destul de agitata la Slatina, cel putin la sediul Aliantei PNL-PD, acolo unde coordonatorul la nivel judetean al acestui scrutin, Ioan Ciugulea, si staff-ul de campanie s-au manifestat zgomotos la aflarea vestii ca Traian Basescu va fi presedintele Romaniei in urmatorii cinci ani. Scapati de emotiile asteptarii imediat dupa anuntarea primelor estimari oficiale de la ora 11.00, fruntasii Aliantei s-au bucurat cot la cot cu membrii si sustinatorii, sediul partidului devenind neincapator pentru multimea adunata.

Intr-un contrast evident cu manifestarile de bucurie ale vecinilor liberali si democrati, sediul judetean al PSD, situat linga cel al PNL, a fost pustiu pe toata durata zilei. Nici unul dintre liderii locali sau judeteni ai PSD nu a putut fi gasit la sediu, semn ca pentru ei alegerile se terminasera inca inainte de anuntarea rezultatului final.

Presedintele PNL Olt, Ioan Ciugulea, era obosit si fericit in acelasi timp. El a multumit tuturor celor care au sprijinit Alianta D.A. in desfasurarea campaniei si pentru rezultatul final al alegerilor. „Sint multumit ca am reusit sa dublam scorul din primul tur de scrutin si ca Traian Basescu a cistigat fotoliul prezidential“, a spus liderul PNL. Despre desfasurarea celui de-al doilea tur de scrutin, Ioan Ciugulea a spus ca nu au mai fost inregistrate neregulile grave din primul tur, desi, la nivelul judetului, au fost citeva cazuri in care primarii partidului de guvernamint sau alti reprezentanti ai autoritatilor locale au incercat sa influenteze rezultatul final al alegerilor.

Despre rezultatele finale ale scrutinului, presedintele PNL Olt a spus ca nu a mai avut emotii inca de la ora 18.00 a zilei de duminica, atunci cind o sursa din cadrul unui institut care a monitorizat alegerile i-a confirmat faptul ca Traian Basescu are un avantaj de 1,8% fata de Adrian Nastase. „Aceeasi sursa m-a informat si de faptul ca Insomar si CURS vor da egalitate intre cei doi candidati. Dar nu mi-a fost frica, pentru ca ne-am luat toate masurile pentru ca acest scrutin sa fie mai corect decit cel precedent“. Despre viitorul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, Ioan Ciugulea a spus ca este omul cel mai potrivit sa conduca tara: „Traian Basescu a fost extraordinar pe toata durata campaniei electorale, iar romanii au inteles cine este adevaratul lor lider. Si-a recunoscut greselile si a demonstrat tuturor ca tot ceea ce a facut in viata a facut prin munca cinstita, pe cind Nastase a fost un favorizat al sistemului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS