12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal ca la nebuni in comisia de expertiza medicala

Scandal ca la nebuni in comisia de expertiza medicala

Conflict de proportii in cadrul Comisiei de expertiza medicala a persoanelor cu handicap. Constantin Tranca, unul dintre membrii recent destituiti, il acuza pe Radu Constantinescu, inspectorul judetean al Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, sectia regionala Vilcea, ca ar fi scos pe banda certificate de handicap. In replica, Constantinescu sustine ca Tranca a detinut, timp de un an, functia de membru in comisia de expertiza a persoanelor cu handicap cu toate ca era „nebun cu acte“.

In urma mai multor sesizari primite de Prefectura Dolj de la diversi cetateni care acuzau nereguli despre modul in care sint eliberate certificatele pentru persoanele cu handicap, prefectul Ion Calin a dispus constituirea unei echipe care sa verifice activitatea comisiei de expertiza medicala a persoanelor cu handicap. In urma controalelor, Gheorghe Barbarasa, secretarul consiliului judetean, in subordinea caruia se afla respectiva comisie, a intocmit un raport in care se arata ca „s-au eliberat certificate de incadrare in grad de handicap si pentru persoane care nu justificau acest lucru“.

Raspunzatori de „nereguli“ au fost gasiti doi dintre membrii comisiei de expertiza, dr. Ion Firoiu, medic oftalmolog, si Constantin Tranca, presedintele Asociatiei Persoanelor cu Deficiente Dolj, din partea organizatiilor nonguvernamentale, care apara drepturile persoanelor cu handicap. Primul a fost propus pentru a i se retrage dreptul de a elibera certificate medicale pentru comisie, iar cel de-al doilea – pentru inlocuire pe motiv ca „nu a desfasurat activitati de protectie a persoanelor cu handicap“, dar si din cauza „atitudinii necorespunzatoare, jignitoare pe care dl.Tranca a avut-o fata de conducerea Directiei Judetene de Asistenta Sociala Dolj si fata de ceilalti membri ai comisiei“. Propunerea a devenit litera de lege la sedinta de joi a Consiliului Judetean Dolj, cind a fost aprobata in unanimitate.

„Membrii comisiei sint presati sa aprobe dosare pe banda rulanta“

„Destituirea mea din comisia de expertiza s-a facut abuziv, fara sa fi existat dovezi ca as fi savirsit abuzuri“, a declarat Constantin Tranca. Presedintele Asociatiei Persoanelor cu Deficiente Dolj se considera doar o victima si adevaratii vinovati de neregulile semnalate ar fi Radu Constantinescu si familia acestuia.

„In cadrul comisiei, membrii sai sint incontinuu presati de familia Constantinescu si de Aneta Stefan, care aproba pe banda rulanta dosare, fara ca bolnavii sa se prezinte la comisie, motivind cu adeverinta de la medicul de familie ca nu se pot deplasa. Un exemplu este dosarul 20.481/15846 din 11 octombrie 2004, al Auricai Andronache, care a obtinut certificat ilegal, fara sa fie vazuta de comisia de expertiza. In situatia aceasta sint multe persoane care apeleaza la familia Constantinescu, ca la un fel de SRL de eliberat certificate de handicap“, a declarat Constantin Tranca. Aceasta sustine ca a facut sesizare la Parchetul de pe linga Judecatoria Craiova in legatura cu aspectele amintite, dar si la consiliul judetean.

Radu Constantinescu ne-a atras atentia sa nu luam de bune cele declarate de Constantin Tranca, pentru ca ne-am „face de rusine plecind urechea la un om care nu are discernamint, avind un handicap neuropsihic de gradul II“, si ne-a fluturat un certificat de persoana cu deficiente pe numele Constantin Tranca.

L-am intrebat atunci pe inspectorul-sef cum de l-a rabdat in comisia de expertiza a persoanelor cu handicap vreme de un an pe Tranca, daca individul avea probleme psihice. Ne-a raspuns ca a aflat de problemele de sanatate ale lui Constantin Tranca de putin timp. Adica, presedintele Asociatiei Persoanelor cu Deficiente a fost atit de abil incit a reusit sa ascunda la perfectie, vreme de un an, ca avea probleme mintale grave? Hai sa fim seriosi!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS