5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDomeniul public, la cheremul a tot felul de mititei

Domeniul public, la cheremul a tot felul de mititei

Executorul judecatoresc Ivanovici vinde la felie domeniul public al statului

Dupa ce au fost cooptati in mari afaceri pentru a servi de paravan obrajilor subtiri care nu voiau sa se lase scuipati de „bobor“, mascotelor, carora li s-a permis sa-si depaseasca conditia locuind in „casi“, cum le place sa spuna, le-a venit pofta de inginerii in care au obisnuitul rol de sperietori cu ochelari de soare. Intr-o astfel de poveste s-a angrenat si Adrian Mititelu, un personaj obscur al Craiovei, pe care omul de afaceri Dinel Staicu il face de risul orasului ori de cite ori are chef. Bintuit de visuri arhitecturale ce nu incapeau in granitele orasului, Mititelu a pus ochii pe un cimp cu plantatii de pomi fructiferi, care apartinea Statiunii de Cercetare si Productie Pomicola Craiova, crezind ca este locul potrivit pentru transpunerea visului sau in realitate.

Pentru ca purta ochelarii de soare, Mititelu a incurcat statiunile

Din anul 1999, cind a inceput visul sa-i tulbure linistea, Mititelu a aflat ca din intimplare ca statiunea are un credit neachitat la Banca Agricola si a asteptat pina cind banca a cesionat creanta la AVAB Bucuresti. Informat fiind ca AVAB scoate la licitatie creanta unei statiuni de cercetare, s-a dus repede si a licitat, iar din graba a nimerit peste creanta Statiunii de Cercetare si Productie Legumicola Isalnita, pe care a cumparat-o. La prima vizita la sediul unitatii, cit e el de mititel tot si-a dat seama ca a gresit statiunea si ca de fapt trebuia sa cumpere creanta de la cealalta statiune, pomicola. A mai facut un drum si pentru 550 de milioane de lei platibile in trei rate a cumparat creanta de doua miliarde de lei. De aceasta data, creanta era chiar a Statiunii pomicole.

In doar citeva luni, societate ROM ECONOMIC BOOM, cumparatoarea creantei, a calculat penalitati de intirziere catre Statiune de 21 de miliarde de lei. Cind contabilii societatii nu au mai putut sa numere miliardele, Mititelu a cesionat creanta unei alte firme de-a lui, SC Craiu Iovan, ce avea ca actionar firma care-i cesionase creanta, ROM ECONOMIC BOOM. Societatea CRAIU a hotarit in anul 2002 ca trebuie sa execute creanta a carei valoare la cumparare era de doua miliarde de lei si care ajunsese in doar citeva luni de cind calcula Mititelu penalitati la 25 miliarde de lei.

La Craiova, executorii judecatoresti fac legea

Cunoscut pentru executarile scandaloase ale hotaririlor judecatoresti, executorul Cristodor Ivanovici si-a luat sarcina de a-i legifera ingineriile lui Mititelu.

La sfirsitul lunii decembrie 2001, Ivanovici face publicatia de vinzare nr. 53/E/2001. Executorul anunta pe toata lumea ca pe 30 ianuarie 2002, ora 10.00, „Ferma 2 Cernele, compusa din :1.Constructii si instalatii 2. Teren in suprafata de 99 ha, cu culturi si plantatii va fi scoasa la vinzare“. Nimeni nu-si poate explica de ce executorul, in publicatia de vinzare, a trecut pamintul de 99 ha ca bun supus vinzarii, cind la acea data stia ca terenul nu se poate vinde deoarece facea parte din domeniul public al statului. Mai mult, in procesul-verbal incheiat de executor pe 6 decembrie 2001, Ivanovici scrie: „avind in vedere cererea creditorului privind urmarirea imobiliara a bunurilor constituite gaj si pentru care s-a incheiat contract de ipoteca, reprezentantul creditoarei solicitind urmarirea imobiliara asupra fermei 2 Cernele, in totalitatea ei, iar de la fermele 5 si 6 , plantatiile de pruni, cires si visin“. Niciodata SCPP Craiova nu a pus gaj pe cele 99 ha de teren si toate contractele de gaj erau fara deposedare, avind ca obiect doar productia de mere si citeva soproane ce nu faceau parte din domeniul public al statului. Cu toate acestea si in pofida tuturor atentionarilor si interventiilor in instante, pe 6 martie 2002, la insistentele lui Mititelu, Ivanovici a scos la licitatie si a vindut ferma nr. 2 Cernele a SCPP Craiova unei alte firme de-a lui Mititelu, SC POM FRUCT CERCETARE SA. Suma pe care a platit-o cumparatorul este de 1,5 miliarde de lei, desi creanta cumparata de la AVAB, dupa parerea lui Mititelu, ajunsese la 25 miliarde de lei. Procurorul Vasile Dimon de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova a dat neinceperea urmaririi penale executorului Ivanovici, pe motiv ca nu sint intrunite elementele constitutive ale infractiunii de fals si uz de fals. Pentru ca SCPP Craiova era doar administratorul si nu proprietarul bunurilor din patrimoniu, nu putea fi executata. Proprietar al tuturor bunurilor de la Statiune este STATUL, stat pe care Mititelu trebuia sa-l cheme in instanta de judecata si sa-l execute, daca avea chef, ca pe oricare alt proprietar.

Institutiile statului au adoptat pozitia strutului

Dupa ce administratorii de la SCPP Craiova au vazut ca nimeni nu intelege care este diferenta dintre un proprietar si un administrator, au inceput sa informeze toate institutiile statului in speranta ca macar una dintre ele se va sesiza si-l va intreba pe Mititelu de ce isi baga picioarele in treburile statului. Cu adresa 7139 din 12-03- 2001, SCPP Craiova a informat Guvernul Romaniei, Departamentul de control si anticoruptie, despre situatia creata. Politia Bucuresti a primit pe 22 februarie o plingere impotriva AVAB Bucuresti, care nu trebuia sa scoata la vinzare creanta statiunii pentru simplu motiv ca orice cumparator ar fi fost interesat mai devreme sau mai tirziu sa execute creanta, iar bunurile statiunii nici nu se puteau vinde si nici instraina. Parchetul de pe linga Tribunalul Bucuresti a primit plingerea nr. 111 din 14.02 2001 impotriva Bancii Agricole, care, atunci cind a observat ca nu poate sa scoata la licitatie depozitul frigorific al statiunii pentru recuperarea creditelor neachitate, a predat creanta la AVAB Bucuresti. Primul-ministru al Romaniei a fost informat cu adresa 110 din 14.02 2001, ministrul agriculturii stia din adresa 1.139 din 15.02 2001. Nimeni nu a luat nici o masura pentru apararea bunurilor ce apartin statului, adresele celor de la SCPP Craiova ratacindu-se in cosurile de gunoi ale oficialilor platiti si sa apere interesul statului.

Mititelu la sopron!

In anul 1998, Banca Agricola a incheiat cu Statiunea de Cercetare si Productie Pomicola Craiova un contract de ipoteca pentru garantarea obligatiei de rambursare a creditului in suma de 870 de milioane de lei, acordat in baza a doua contracte de credit din anul 1996 si a dobinzilor aferente. Cu aceasta ocazie, s-au ipotecat imobilele situate in fermele 6 si 7 din comuna Podari. Acestea sint: doua camine de nefamilisti, respectiv doua dormitoare, sopron ingrasaminte, magazie insecticide si atelier mecanic, aflate in deplina proprietate a imprumutatului si care la data incheierii contractului aveau o valoare de doua miliarde de lei.

In contractul de ipoteca, Banca Agricola se obliga sa se indestuleze cu sumele obtinute prin executarea silita a bunului imobil ipotecat pina la concurenta creantei sale. Acestea sint bunurile gajate pentru suma de doua miliarde lei de datorata de SCPP Craiova si pe acestea trebuia sa le scoata la licitatie Mititelu. Nici o institutie din lume nu poate sa vinda decit bunurile asupra carora are dreptul. Flamindul Mititelu ar fi trebuit inainte de cumpararea creantei sa studieze contractul de ipoteca. Acesta il facea proprietar pe sopron, si nu pe ferma 2 cu cele 99 ha teren situate la drumul european E70, Craiova- Filiasi. Nici un organ al statului nu a indraznit sa ia la bani marunti documentele care au dus la o asemenea anomalie. O avea Mititelu creante achitate la astfel de institutii?!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS