15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPensionarii iau cu asalt farmaciile din Severin

Pensionarii iau cu asalt farmaciile din Severin

Eliberarea medicamentelor gratuite si compensate genereaza scandaluri intre pensionarii din Drobeta Turnu Severin, dar mai ales intre acestia si reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Mehedinti. Unele farmacii au apelat, pentru prima data, la serviciul agentilor de paza, pentru a pastra ordinea. Majoritatea farmaciilor au epuizat inca de luna trecuta plafoanele pentru lunile august si septembrie. Incepind de simbata seara, severinenii au format cozi interminabile in fata farmaciilor, cele mai solicitate puncte farmaceutice fiind cele din centrul municipiului.

Ca la fiecare inceput de luna, oamenii au format cozi inca din ultima noapte a lunii iulie. Sute de persoane, majoritatea pensionari, au stat ore intregi in fata farmaciilor pentru a-si achizitiona medicamentele gratuite sau compensate de care beneficiaza. Oamenii au ajuns la disperare, intrucit situatia se repeta de citeva luni.

„Noaptea la ora 12.00 sa stai la farmacie?! Sintem bolnavi. Eu nu pot sa stau in picioare, ca mi se face rau. Pun si ziarele in cap. Cred ca imi creste tensiunea“, a spus pensionara Ioana Ianculescu. „E posibil asa ceva? Pe 1 ale lunii sa se bata lumea, sa sparga geamuri? Si, cind te duci la farmacie, nu gasesti medicamentele. Eu n-am gasit nici un medicament de pe reteta“, precizeaza alt pensionar din Turnu Severin.

Dupa ce a fost catalogat „comunist“ de pensionari, presedintele CJAS Mehedinti, medicul Gheorghe Bunciu, sfatuieste populatia „sa dea dovada de calm“. „Au fost acordate pina in prezent 3,8 miliarde de lei, iar in urmatoarele zile Casa va mai da farmaciilor alte doua miliarde. Nu sint necesare cozile la farmacii“, adauga presedintele CJAS.

Majoritatea farmacistilor au epuizat deja plafoanele pentru lunile august si septembrie, sperind la o rectificare de buget. Mehedintiul se numara printre ultimele judete din tara in ceea ce priveste fondurile destinate acestor tipuri de medicamente, desi numarul bolnavilor cronici este destul de mare. Medicul Gheorghe Bunciu a spus ieri: „Asteptam rectificarea bugetara. Sint sume mult mai mari decit ne-am asteptat. Nu pot sa va spun deocamdata cit am cerut noi si nici cit vom primi. Suma este destul de mare“. Potrivit lui Bunciu, CJAS va trece la recalcularea punctelor tuturor farmaciilor. „Sintem in control la o anumita farmacie. Nu va dam numele. Dar, prin intermediul dumneavoastra, ii anuntam pe farmacistii care nu au primit pina acum controlul de audit al Casei ca vor fi si ei evaluati“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS