17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNereguli financiare la Primaria Slatina

Nereguli financiare la Primaria Slatina

Camera de Conturi Olt a depistat convorbiri telefonice de zeci de milioane si artificii contabile de miliarde

O sută de milioane de lei. Aceasta este suma descoperită de inspectorii financiari de la Camera de Conturi Olt la controlul incheiat recent la Primăria Slatina, sumă plătită in plus de instituţie pentru convorbirile telefonice aferente anului trecut.

Curtea de Conturi are obligaţia de a verifica banii cheltuiţi de administraţiile locale la inceputul fiecărui an pentru anul anterior. De data aceasta, controlul inspectorilor olteni s-a terminat mai tirziu decit se prevăzuse iniţial – aceasta şi din cauza campaniei electorale, dar acest lucru nu i-a impiedicat pe inspectori să scoată la iveală greşelile făcute mai mult sau mai puţin voluntar de vechea administraţie din Slatina.

Conform datelor Camerei de Conturi judeţene, plafonul aferent anului 2003 pentru convorbirile telefonice a fost destul de larg, aproape 1,072 miliarde de lei, dar angajaţii instituţiei au depăşit şi acest plafon cu 98,5 milioane de lei. In plus, Primăria Slatina a mai plătit nejustificat 378 de milioane de lei pentru inălţarea unor obiective de investiţii prin diferite colţuri ale oraşului, iar cota de combustibili a fost şi ea depăşită faţă de plafonul impus de lege cu carburanţi in valoare de 140 de milioane de lei.

Invirteli contabile de miliarde

Adrian Goga, directorul Camerei de Conturi Olt, a precizat că neregulile depistate cu ocazia verificării documentelor financiar-contabile ale fostei administraţii au scos la iveală şi alte abateri.

„Neregulile pe care le-am găsit la Slatina sint semnificative, aceasta mai ales dacă avem in vedere că este vorba despre o instituţie publică. Ca să vă dau numai citeva exemple, aş aminti faptul că inventarierea unor bunuri aparţinind patrimoniului public s-a efectuat in mod defectuos sau că s-au scăzut ilegal amenzi contravenţionale din evidenţa fiscală! In plus, au fost dezmembrate mijloace fixe, iar materialele rezultate in urma operaţiunilor de dezmembrare au fost predate Direcţiei de Sere şi Spaţii Verzi fără să se intocmească vreun document contabil, lucru care a dus, normal, şi la inregistrarea materialelor in evidenţa contabilă a instituţiei“, a spus Adrian Goga. Acesta a precizat că valoarea mijlocelor incredinţate „pe ochi frumoşi“ Direcţiei de Sere se ridică la 990 de milioane de lei.

Inspectorii financiari ai Camerei de Conturi au acordat celor in cauză termene de clemenţă pentru remedierea deficienţelor, in caz contrar urmind să fie sesizate şi instanţele cu atribuţii in domeniu: Parchet etc.

Precizăm că majoritatea directorilor de servicii şi direcţii subordonate din cadrul vechii administraţii au demisionat din funcţii in urma schimbării primarului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS