22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii divorteaza din cauza infidelitatii si violentei in familie

Doljenii divorteaza din cauza infidelitatii si violentei in familie

„M-a batut, dom’ judecator! Ma bate mai des cind vine beat acasa, dar si cind e treaz mai imi trage cite-un dos de palma“, se plingea o doljeanca, la divort. Ea s-a saturat si de batai, si de betiile sotului, dar si de lipsa banilor, pe care omul ei ii arunca pe bautura, la birtul din colt.

„Am auzit ca se duce cu alti barbati si m-am apucat de baut. Si ea le cam trage la masea, dar o bateam vreo jumatate de ora si dupa aia ne impacam. Nu stiu acum ce-a apucat-o de a bagat divort“, replica si sotul acuzat. In salile Tribunalului Dolj, astfel de situatii sint cu sutele.

Momentul de cumpana al unei casnicii este cam la 10-14 ani dupa casatorie, cind cuplurile divorteaza mai mult ca la alte virste. Aceasta este una din concluziile la care au ajuns reprezentantii Directiei Regionale de Statistica (DRS) Dolj. Potrivit acestora, in cadrul unor familii, relatiile afective pot avea un caracter contradictoriu, generind o atmosfera intrafamiliala nefavorabila, cu tensiuni, conflicte, neintelegeri, acte de violenta – relatii care duc la iminenta desfacere a cuplului.

In opinia sursei citate, divortul este determinat de un complex de factori de natura economica, psihologica, sociala, culturala si chiar politica. Acestia actioneaza la nivelul indivizilor, in interiorul cuplurilor si in afara acestora si conduc la „consecinte negative atit asupra sotilor, cit mai ales asupra copiilor“.

„Cele mai multe divorturi, raportate la numarul populatiei, s-au inregistrat in mediul urban; potrivit unei situatii finalizate, anul trecut, in Dolj, s-au inregistrat 434 de divorturi, dintre care 257 in mediul urban. Principalele cauze care au dus la divort au fost infidelitatea conjugala – 20%, alcool – 13%, violenta fizica – 14%. Frecventa desfacerii casatoriilor a fost de 1,5 ori mai mare in mediul urban. Intensitatea divorturilor a crescut in majoritatea judetelor din Oltenia, exceptie facind judetul Olt“, a declarat Mariana Tanase, directoarea Directiei Regionale de Statistica Dolj.

Munca in strainatate a destramat familiile doljenilor

Potrivit statisticienilor doljeni, virsta medie la care barbatii divorteaza este 38,3 ani, iar femeile se despart de sotii lor pe la 34,6 ani. Daca se ia in calcul durata casatoriei, divergentele apar, in medie, in cuplurile de doljeni casatorite de 10-14 ani. Dupa grupa de virsta, corelata cu a sotului sau sotiei, cele mai multe divorturi s-au consemnat pentru doljencele de 25-29 de ani si barbatii de 30-34 de ani. De la inceputul anului, in Dolj s-au inregistrat 84 de divorturi, impartite pe jumatate de cuplurile din mediul rural si cele din mediul urban. Motivele pentru care doljenii s-au separat sint cam aceleasi, de la infidelitate conjugala, alcoolism, pina la violenta sau alte cauze.

O parte dintre doljenii cu probleme in cuplu ajung la specialisti pentru a beneficia de consiliere. „La noi vin sa ceara consiliere, in general, dupa ce au divortat, nu inainte. In ultima perioada, am consemnat divorturi intre soti, unul dintre ei fiind plecat in strainatate“, a declarat Remus Stoian, medic psihiatru la un cabinet de specialitate din Craiova.

„Cel mai des divorteaza femeile. Acolo muncesc si devin independente. Pentru barbati este mai greu, pentru ca prea putini reusesc sa isi gaseasca sotii in strainatate“, mai spune medic Remus Stoian.

„Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul divorturilor inregistrate in Dolj este intr-o usoara scadere“, a precizat Mariana Tanase. In fata psihologului sau a psihiatrului ajung persoane de toate virstele, aflate in pragul divortului sau dupa ce au divortat. Cel mai des apeleaza insa doljencele, cu precadere cele cu virste intre 35 si 45 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS