21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Potop

Zeci de gospodarii inundate, sute de hectare de culturi afectate, drumuri distruse – acesta este bilantul precipitatiilor cazute in ultimele 24 de ore in judetul Dolj.

Cele mai afectate au fost localitatile Dragotesti, Teasc si Teslui, unde peste 20 de imobile au fost avariate de furtuna.

In satul Buzduc, comuna Dragotesti, o casa s-a prabusit peste proprietara, Florica Vasile, de 68 de ani. Femeia, care locuia singura in imobilul respectiv, a decedat pe loc.

O comisie alcatuita din reprezentanti ai primariilor din localitatile afectate, ai Prefecturii Dolj si ai Protectiei Civile va evalua astazi pagubele produse de precipitatii.

„De la 12 si jumatate a inceput ploaia si grindina. Furtuna a tinut doua ore, a stricat doi kilometri de drum si trei poduri. Grindina a afectat culturile de griu, porumb si terenurile cultivate cu legume“, a declarat Dumitru Dinca, primarul comunei doljene Dragotesti.

In localitatile doljene afectate de inundatii au ajuns cadrele de la Inspectoratul Judetean de Protectie Civila. Acestea nu au putut decit sa faca o prima evaluare a pagubelor produse de ape.

In comuna doljeana Teasc au fost cele mai multe gospodarii inundate.

„La Teasc au fost inundate sapte gospodarii, noua beciuri, cinci fintini, o casa partial distrusa, sase hectare de gradini si 20 de hectare de teren extravilan afectate. La Teslui au fost afectate de inundatii doua gospodarii, dar si portiuni de drum au fost grav avariate; piriul Teslui a iesit din matca si a inundat lunca“, a declarat mr. Gogu Stanciu, ofiter la Inspectoratul Judetean de Protectie Civila Dolj.

Valoarea pagubelor depaseste doua miliarde de lei in comuna Dragotesti

Dupa ce furtuna s-a linistit, in localitatile doljene afectate de inundatii au aparut si autoritatile.

Reprezentanti ai prefecturii, protectiei civile si pompierilor au incercat sa dea o mina de ajutor localnicilor. In Dragotesti, primaria a evaluat pagubele la peste doua miliarde de lei. „Lucreaza cei de la Protectia Civila si membrii Comisiei impotriva dezastrelor. Sint multe case si hectare de teren distruse. Nu avem o evaluare exacta a pagubelor. Acolo unde sint, vom initia o hotarire de guvern, pentru acordarea unor ajutoare in bani si materiale de constructii de la rezerva de stat, daca va fi cazul. Apa din casele inundate a fost scoasa cu ajutorul pompierilor“, a declarat prefectul judetului Dolj, Ion Calin.

Precipitatiile cazute pe raza judetului Dolj au atins cote maxime la Pielesti- 31,2 litri pe metru patrat si 21 de litri pe metru patrat la Craiova. Potrivit specialistilor, cantitati insemnate de precipitatii ar putea cadea si in urmatoarele ore in Oltenia.

„In Dolj, vremea se va mentine instabila, cu cer noros, temporar se vor inregistra averse de ploaie, descarcari electrice si izolat grindina. Cantitatile de precipitatii pot depasi 15-20 de litri pe metrul patrat, vintul va sufla moderat, cu intensificari, iar temperatura poate ajunge la valori de 20-21 de grade Celsius. Cotele apelor sint in crestere la Filiasi, de la 94 la 110 cm, si la Racari, de la 208 la 232 cm, dar sub cota de atentie“, a declarat directorul Directiei Apelor Jiu Craiova, Marian Mogosanu.

Echipele de interventii ale ELECTRICA si ROMTELECOM lucrau ieri la remedierea avariilor din retele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS