24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSC ALUTUS SA Rimnicu Vilcea, caz clasic de devalizare

SC ALUTUS SA Rimnicu Vilcea, caz clasic de devalizare

Nicolae Minea a facut avere pe seama afacerilor subterane din turism

Cazul devalizarii unei firme altadata prospere – SC ALUTUS SA Rimnicu Vilcea – a intrat in atentia Ministerului Finantelor Publice. Dupa ce au descilcit itele afacerilor din acest domeniu, finantistii au dat publicitatii vineri un raport despre invirtelile din turismul vilcean, al caror autor a fost Nicolae Minea.

„Un caz depistat de curind in judetul Vilcea a aratat ca o persoana fizica poate fi capabila sa creeze si sa controleze un lant de societati comerciale, urmarind in permanenta transferul de profit de la una la alta, concomitent cu transferul elementelor patrimoniale detinute de cea mai mare unitate hoteliera si de alimentatie publica din judet. Scopul final al actiunii este dorinta de imbogatire in detrimentul celui care i-a permis desfasurarea acestor afaceri, si anume statul“, a declarat Neculae Plaiasu, secretar de stat, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Minea devine actionar majoritar

SC ALUTUS SA Rimnicu Vilcea a luat fiinta in 1991, prin divizarea fostei OJT Vilcea, si a desfasurat activitati constind in servicii in domeniul hotelier si al alimentatiei publice. Capitalul social initial a fost de 4,98 miliarde de lei. De la vechea unitate de turism au intrat in patrimoniul societatii 17 imobile de interes turistic si de agrement, printre care: complexurile hoteliere cu restaurant Alutus si Capela din Rimnicu Vilcea, vila, cantina, strandul si campingul din Ocnele Mari, bufetul, strandul si campingul din Ocnita, popasul turistic Insula Pescarilor, campingul si cabana Ostroveni, complexul restaurant si casute din Comanca, precum si cabana Cozia.

La sfirsitul lui 2001, la conducerea SC ALUTUS SA vine Nicolae Minea, care, dupa preluarea initiala a 40% din actiuni de la Asociatia Salariatilor si a Membrilor Conducerii ALUTUS Turism Vilcea, ajunge la inceputul lui 2003 sa detina 81% din actiunile societatii. Totusi, intrarea in posesia acestui procent s-a realizat si cu savirsirea unei ilegalitati, intrucit in anul 2002, prin emisiunea a 2.000.000 de actiuni in valoare totala de doua miliarde de lei, subscrise integral de Nicolae Minea, acesta nu a achitat intreaga suma de bani, cu toate ca fusese majorat capitalul social cu aceasta suma.

Incep afacerile cu terenuri

La jumatatea anului 2002, beneficiind de programul pentru privatizarea turismului romanesc, SC ALUTUS SA primeste din partea Ministerului Turismului mai multe certificate de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor aferente imobilelor detinute, in suprafata totala de 124,6 ha. Valoarea acestor terenuri inscrisa in certificatele de atestare a dreptului de proprietate trebuia reactualizata cu un coeficient stabilit de legislatia in vigoare la acel moment, iar cu aceasta trebuia majorat capitalul social. Minea nu a procedat in acest mod, inregistrind in evidenta contabila terenurile intrate in patrimoniu la o valoare de 1,2 miliarde de lei, in timp ce reevaluarea a stabilit suma de 22,1 miliarde de lei. In plus, nici cu acea suma nu a fost realizata marirea capitalului social. Conform legislatiei, nemajorarea capitalului social cu valoarea terenurilor constituie prejudiciu si este imputabil membrilor consiliului de administratie. Drept urmare, Finantele Publice au formulat anul acesta o plingere penala. Imediat dupa intrarea in posesie a terenurilor aferente, Nicolae Minea a trecut la instrainarea cladirilor si a terenurilor aferente acestora, detinute in patrimoniul SC ALUTUS SA. Direct sau indirect, destinatia acestor mijloace fixe a fost catre un lant de societati din Vilcea sau Dragasani, controlate tot de Minea.

Inca de la sfirsitul lui 2001, pentru realizarea acestui plan, Minea a incheiat un contract cu SC INDUSTRIA MICA SA Dragasani, avind ca obiect schimbarea complexului hotelier ALUTUS cu fabrica de mobila din Dragasani apartinind societatii mentionate. SC INDUSTRIA MICA SA Dragasani era administrata de Dumitru Ungureanu, persoana care detinea aceeasi functie la alte trei societati apartinind lui Minea. In urma contractului de schimb, fabrica de mobila din Dragasani a fost vinduta cu 6,6 miliarde de lei, in timp ce complexul ALUTUS a fost cedat cu doar 72,2 milioane de lei, suma extrem de mica, tinind cont ca doar valoarea terenului era de 588 de milioane de lei.

Vinzari la preturi de nimic

Din luna mai 2003, SC ALUTUS SA si-a schimbat denumirea in SC BATROSCOM SA, precum si sediul social din Rimnicu Vilcea in Dragasani. Ulterior, la sfirsitul anului 2003, complexul hotelier ALUTUS a intrat in posesia SC GEMENI SA, societate administrata de aceleasi persoane care erau prezente in Consiliile de Administratie ale SC ALUTUS SA si SC INDUSTRIE MICA SA. Tot in proprietatea SC GEMENI SA, a mai intrat un teren de aproape 3 ha, situat intr-o zona cu potential turistic (Obirsia Lotrului), pe care Minea l-a scos din patrimoniul SC ALUTUS SA la o valoare de zece ori mai mica decit cea reala. Tot la valori derizorii s-au mai vindut o serie de terenuri si complexuri turistice hoteliere sau de alimentatie publica unei alte societati din grupul Minea, SC ZACEXIM SA. Semnificative sint terenurile aferente complexului hotelier si restaurantului Capela (vindute cu 1,8 miliarde de lei), strandul Ocnele Mari (cu 80 de milioane de lei), campingul Ocnele Mari (cu 220 milioane de lei), bufetul Dacia Service (cu 102 milioane de lei), Bufet Centru de Calcul (cu 123 de milioane de lei), cabana Ostroveni (cu zece milioane de lei). Ulterior cedarii activelor de catre SC ALUTUS SA, acestea au facut obiectul altor vinzari in cadrul grupului de societati din Rimnicu Vilcea, la care Nicolae Minea avea interese directe. Domiciliile fiscale pentru 11 societati din cadrul grupului se regasesc inregistrate in camerele Hotelului ALUTUS, iar alte patru figureaza ca avind aceeasi adresa in Rimnicu Vilcea. Obiectul de activitate al acestor societati este identic cu cel al SC ALUTUS SA. De asemenea, asociatii sau actionarii societatilor sint fie administratori, fie actionari la alte societati din acest grup si majoritatea sint angajati ai hotelului si restaurantului ALUTUS din Vilcea, avind carti de munca la aceste societati.

Prejudicii la bugetul statului

Prin miscarea activelor de la o societate la alta s-a format un lant care a avut drept scop sustragerea de la plata impozitelor si taxelor datorate catre diverse bugete si totodata impiedicarea executarii silite aferente acestor debite restante. SC ALUTUS SA (actuala SC BATROSCOM SA), prin instrainarea activelor la preturi subevaluate, incluzind si achizitia si revinzarea fabricii de mobila din Dragasani, a acumulat datorii totale catre bugetul de stat in suma de 14 miliarde de lei, iar catre bugetul contributiilor sociale, de 10,8 miliarde de lei. Datoriile provin din neplata taxei pe valoare adaugata rezultata in urma instrainarii activelor, contributiei pentru turism, impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor la asigurarile sociale. Faptele de retinere a contributiilor la asigurarile sociale de la angajati si nevirarea acestora au intrat sub incidenta legii penale. In patrimoniul societatii SC ALUTUS SA (actuala SC BATROSCOM SA) au mai fost identificate doar doua terenuri, unul de 3,2 ha, situat in Dragasani si unul de 0,7 ha, in Ocnita, cu o valoare de piata nesemnificativa. In decursul acestui an, a fost declansata procedura de lichidare judiciara a societatii. Totodata, prin operatiunile realizate de cele 21 de societati comerciale, Nicolae Minea a reusit sa prejudicieze bugetul statului cu suma de 15 miliarde de lei, iar bugetele contributiilor sociale, cu suma de 18,1 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS