16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRestituire ilegala de TVA, pe mina cu trei irakieni

Restituire ilegala de TVA, pe mina cu trei irakieni

• Un patron craiovean a fost arestat preventiv ieri, in urma obtinerii prin mijloace frauduloase a unei restituiri ilegale de TVA de 7,3 miliarde de lei de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj • Alexandru Viorel Ene este acuzat de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, delapidare cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals

Craioveanul Alexandru Viorel Ene, de 52 de ani, a fost arestat preventiv ieri in baza unui mandat emis de Curtea de Apel Craiova, dupa ce, cu o zi inainte, Tribunalul Dolj respinsese solicitarea procurorilor de arestare preventiva a invinuitului, considerind ca acesta nu prezinta pericol social. Administrator la SC REGENT SRL Craiova si unic actionar al firmei SC GROUP REGENT SRL Craiova, Alexandru Viorel Ene este cercetat de Parchetul Curtii de Apel Craiova pentru savirsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, delapidare cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.

Procurorii au retinut in sarcina patronului craiovean faptul ca, in august 2001, prin intocmirea de acte false, a obtinut de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj o restituire ilegala de TVA in cuantum de 7,3 miliarde de lei, iar in anul 2002, tot prin acte fictive, si-a insusit ilegal din contul unei societati suma de 33 de miliarde de lei.

Acte fictive si operatiuni bancare cu repetitie

Procurorii Parchetului de pe linga Curtea de Apel Craiova au ajuns la concluzia ca patronul craiovean Alexandru Viorel Ene a fost ajutat in obtinerea restituirii ilegale de TVA de trei irakieni, care figureaza ca administratori la doua firme, dintre care una cu sediul in comuna Voluntari – SC PANDA COM IMPEX SRL – iar alta in Bucuresti – SC PROSPERITY SRL.

Concret, pe 13 august 2001, Ene a intocmit cu irakienii o serie de documente fictive. Primul era un contract de vinzare-cumparare prin care Ene vindea firmei SC PROSPERITY parti sociale de la firma sa SC REGENT, care valorau sase miliarde de lei, urmat, zece minute mai tirziu, de intocmirea unui alt contract de vinzare-cumparare, prin care Ene cumpara aceleasi parti sociale de la irakieni, dar de aceasta data in numele celeilalte firme a lui, SC GROUP REGENT, cu 43 de miliarde de lei. Dupa alte zece minute a fost intocmit un alt contract fictiv, prin care, chipurile, firma lui Ene SC REGENT ar fi achizitionat de la SC PANDA COM IMPEX SRL Voluntari utilaje in valoare de 3,5 miliarde de lei.

Pentru a crea impresia unei operatiuni legale, Alexandru Viorel Ene a mers in aceeasi zi impreuna cu irakienii la sucursala din Bucuresti a Bancii „Ion Tiriac“, unde a depus suma de cinci miliarde de lei. Dupa citeva minute, irakienii retrageau suma in numerar, i-o inminau lui Ene, care o depunea din nou in contul irakienilor. Au repetat operatiunea pina ce suma primita, chipurile, de irakieni de la craiovean a ajuns la valoarea de 47 de miliarde de lei. Cu documentul care ii atesta depunerea sumei de 47 de miliarde, Ene s-a dus apoi la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, obtinind o restituire de TVA de 7,3 miliarde de lei.

Procurorii au mai retinut in sarcina lui Ene si faptul ca, in august 2002, a intocmit un contract fictiv din care rezulta ca si-ar fi creditat propria societate cu suma de 43 de miliarde de lei. Documentul l-a folosit drept justificare pentru a-si insusi ilegal din gestiunea societatii suma de 33 de miliarde de lei.

Ajungind la concluzia ca Alexandru Viorel Ene a savirsit infractiunile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, delapidare cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals, procurorii Parchetului Curtii de Apel Craiova au solicitat Tribunalului Dolj arestarea preventiva a invinuitului. Judecatorii de la tribunal au respins solicitarea procurorilor. Curtea de Apel Craiova a admis ieri recursul formulat de procurori si a dispus arestarea preventiva a patronului craiovean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS