22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedintenii au din nou episcop

Mehedintenii au din nou episcop

Preasfintitul Nicodim Nicolaescu a fost inscaunat ieri ca Episcop al Episcopiei Severinului si Strehaiei. In cadrul ceremoniei desfasurate in fata Catedralei Episcopale din centrul municipiului Drobeta Turnu Severin, aflata in constructie, Preasfintitul Nicodim a primit cirja arhipastoreasca si a fost inscaunat ca Episcop al Severinului si Strehaiei, functie in care va ramine pentru tot restul vietii. La ceremonie au participat Mitropolitul Vidinului, un episcop din Grecia, o delegatie a Bisericii din Serbia-Muntenegru, 25 de membri ai Sfintului Sinod veniti din toata tara, consilierul prezidential Victor Opaschi, secretarul de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, Laurentiu Tanase, Ecaterina Andronescu, prefectul judetului Mehedinti, Dan Trancota, conducerea administratiei locale, precum si importanti oameni de cultura.

In toate bisericile din judetul Mehedinti ieri nu s-au tinut slujbe, preotii si enoriasii luind parte la istoricul eveniment. Episcopul Nicodim a fost sustinut si de fratii Preasfintiei Sale, si ei purtatori de straie calugaresti.

In cadrul ceremoniei, s-a citit Garamata Mitropolitana prin care IPS Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei, a expus indatoririle proaspatului episcop: „Preasfintia Sa este indatorat sa pastreze nestirbita credinta Bisericii Ortodoxe, a lui Hristos chiar cu pretul vietii sale; sa dea dovada de jertfelnicie in lucrarea pastoral-misionara si in opera filantropica; sa aiba grija deosebita pentru construirea de noi biserici acolo unde acestea nu exista; sa sprijine viata manastireasca si invatamintul religios; sa manifeste atentie deosebita fata de pastoratia tinerilor, a celor batrini si bolnavi; sa lupte pentru intoarcerea la credinta a celor rataciti; sa aiba dragoste fata de toti dreptmaritorii crestini din eparhie“.

Consilierul presedintelui Romaniei, Victor Opaschi, a dat citire decretului prezidential de numire in functia de Episcop al Episcopiei Severinului si Strehaiei a Preasfintitului Nicodim Nicolaescu. In cuvintul final, proaspatul episcop al Severinului si Strehaiei a multumit celor prezenti si i-a indemnat pe preotii mehedinteni sa-si aminteasca de juramintul depus la hirotonisire, iar pe credinciosi sa-si indrepte mai des sufletul spre rugaciune.

„Crucea de episcop pe care am primit-o astazi nu este usoara pentru ca traim vremuri cu probleme, cu cautari si framintari pentru multi dintre fiii bisericii noastre. Printre greutati as vrea sa amintesc faptul ca in Drobeta Turnu Severin sint doar sase biserici, si acestea destul de mici, la o populatie de peste 118.000 de locuitori. Se cuvine ca, in aceasta situatie, sa fiu cu purtare de grija fata de cei incredintati mie. As dori ca toti preotii care mi se incredinteaza sa depuna stradanii pentru a se ridica la inaltimea chemarii. Rog pe fiecare preot sa-si aminteasca de juramintul depus inainte de hirotonisire, prin care garanta ca raspunde de sufletele enoriasilor din parohie. Indemn pe toti preotii sa se ingrijeasca mai mult de enoriasii care il cunosc mai putin pe Dumnezeu, sa se ingrijeasca de enoriasii care nu participa la slujbele bisericii. Pe credinciosi ii indemn la mai multa rugaciune, la rugaciunea de dimineata, de seara si la rugaciunea pentru aproapele sau“, a spus Preasfintitul Nicodim Nicolaescu, Episcop al Episcopiei Severinului si Strehaiei. Administratia Episcopiei Severinului si Strehaiei va avea sediul in fosta cladire a Bancii Nationale, iar Episcopul Nicodim va avea resedinta in imobilul aflat in spatele acestei cladiri.

Mitropolia Olteniei sprijina noua episcopie

Reinfiintata dupa 600 de ani, la 6 martie 2003, Episcopia Severinului si Strehaiei a fost condusa pina ieri de IPS Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei.

O data cu inminarea insemnelor autoritatii biseicesti, s-a realizat si un transfer de proprietate, respectiv toate bisericile, manastirile, obiectele de patrimoniu din judetul Mehedinti, aflate pina ieri in administrarea Arhiepiscopiei Craiovei, vor trece in proprietatea Episcopiei Severinului si Strehaiei.

„Depozitele de carte bisericeasca de la Gura Motrului si Strehaia, apartinind parohiilor si manastirilor din zona, trec din proprietatea Arhiepiscopiei Craiovei in proprietatea noii episcopii, iar daca mai sint obiecte de cult ale Mehedintiului prin depozitele Arhiepiscopiei Craiovei toate vor reveni in judet. Pentru ca episcopia sa aiba un inceput de activitate promitator, din putinul Arhiepiscopiei Craiovei am stabilit sa contribium cu un miliard de lei, plus acele lucruri cu care Preasfintitul vine de la Craiova pentru a-si incepe activitatea aici. De asemenea, ceea ce era pina acum o contributie a parohiilor, manastirilor si a protopopiatelor pentru Arhiepiscopia Craiovei ramine in judet, la episcopie“, a spus IPS Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS