7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjO gorjeanca a fost arestata, desi era insarcinata

O gorjeanca a fost arestata, desi era insarcinata

O gorjeanca asteapta de doi ani in inchisoare o decizie a Tribunalului Gorj, pentru acuzatia de crima. Suspectata ca si-ar fi ucis concubinul care o batea, femeia a avut parte de un tratament inuman. Elena Rada a fost arestata, desi era gravida in luna a patra, si dusa din arest intr-un penitenciar obisnuit, si nu in unul unde sa poata fi ingrijita asa cum cerea starea ei de sanatate. Femeia a nascut in inchisoarea Jilava si a fost nevoita sa-si dea copilul spre adoptie, apoi s-a intors la Penitenciarul Tirgu Jiu, asteptind decizia completului de judecata.

Elena Rada, din Tirgu Jiu, asteapta de doi ani o decizie a instantei intr-un proces aflat pe rolul Tribunalului Gorj, in care figureaza ca inculpata sub acuzatia de crima. Femeia este acuzata ca si-ar fi ucis cu lovituri de cutit, in 2000, concubinul Sorin Calota. Cercetarile au fost incepute de Gheorghe Roibu, prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, cazul fiind preluat de procurorul Ion Diaconescu. Elena Rada a fost arestata preventiv pentru crima abia in mai 2002, la doi ani de la inceperea cercetarilor, in baza asa-ziselor probe stiintifice: pozitia cadavrului, forma picaturilor de singe, testul ADN. Cei doi procurori care s-au ocupat de caz sint convinsi de vinovatia Elenei Radu. „Imi amintesc de acest caz. Am fost la fata locului. Am audiat doi martori care ii vazusera cu o seara inainte. Am participat si la autopsie. Probele au aratat ca ea l-a ucis. Ea dormea in dreapta lui, iar loviturile au venit din dreapta. Cred ca motivul a fost faptul ca el era o fire violenta si o maltrata. Probabil ca e vinovata“, a spus procurorul Gheorghe Roibu.

„Un concubin de-ai ei ne-a spus ca e gravida“

Drepturile Elenei Rada au incetat sa existe atunci cind procurorii au ajuns la concluzia ca femeia este vinovata. In momentul arestarii, Elena Rada era insarcinata in luna a patra, dar acest lucru nu a fost observat de procurorul Ion Diaconescu, care a facut propunerea de arest preventiv. Procurorul spune ca mai tirziu a aflat de sarcina femeii de la un barbat cu care traia in concubinaj. „Un concubin de-ai ei ne-a spus ca este gravida. Am verificat si am constatat acelasi lucru. Era prea tirziu. Nu se mai putea face nimic. Instanta a mentinut masura de arest preventiv. Eu cred ca e vinovata daca am facut aceasta propunere. Este de competenta instantei sa confirme sau sa infirme acest lucru“, a spus procurorul Ion Diaconescu.

„Nu trebuia adusa in Penitenciarul Tirgu Jiu“

In Codul de Procedura Penala se specifica faptul ca, in cazul femeilor insarcinate sau care au in ingrijire un copil mai mic de un an, masura arestarii trebuie aminata pina la incetarea cauzei care a determinat aminarea. Pe linga faptul ca nu s-a tinut cont de sarcina, Elena Rada nici nu a beneficiat de conditiile unui penitenciar care asigura asistenta necesara in astfel de cazuri. Din arest, femeia a fost dusa dupa citeva luni in Penitenciarul Tirgu Jiu. „In mod normal, nu trebuia adusa la noi, ci trimisa la Jilava, unde exista conditii pentru astfel de detinute. La noi a venit cu putin timp inainte sa nasca. A stat cam o luna, pina cind s-au facut actele, si am trimis-o la Jilava, unde a nascut. Am inteles ca si-a dat copilul spre infiere. De citeva luni s-a intors in Penitenciarul Tirgu Jiu“, a spus comandantul Eugen Simescu. Acesta mai spune ca, in ultimii ani, nu a existat in Penitenciarul Tirgu Jiu nici un astfel de caz.

Judecatorul Pasarin considera legala masura arestarii

La Tribunalul Gorj a fost programat ieri un nou termen in dosarul Elenei Rada. Judecatorul Dumitru Pasarin, cel care judeca cazul Elena Rada, a declarat ca a fost nevoit sa dea un nou termen, intrucit aparatorul celei acuzate de crima nu s-a prezentat la proces. Referitor la perioada in care a fost femeia insarcinata si dusa in penitenciar, Dumitru Pasarin a precizat ca aceasta masura a fost legala si a fost dispusa cu acordul forurilor superioare. „Am dat un nou termen in acest dosar, iar procesul este departe de a fi terminat. Mai sint de audiat 30 de martori. Masura de arestare in timp ce era insarcianta a fost luata in conformitate cu legislatia in vigoare. Autoritatile statului pun la dispozitie institutii care sa asigure intr-un astfel de caz asistenta necesara. Se stie despre aceasta situatie. Eu nu am voie sa ma pronunt daca este sau nu vinovata“, a declarat judecatorul Pasarin. Acesta a afirmat ca inculpata a formulat doua cereri de judecare in stare de libertate, insa ambele au fost respinse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS