16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalConferinta regionala de promovare a Programului SAPARD, la Craiova

Conferinta regionala de promovare a Programului SAPARD, la Craiova

Oltenii au obtinut credite de 66 de milioane de euro

Craiova a gazduit ieri, la Palatul Administrativ al Prefecturii Dolj, sub patronajul Ministerului Agriculturii si al Ministerului Integrarii Europene, conferinta regionala de promovare a Programului SAPARD, program prin care autoritatile locale si micile intreprinderi pot accesa importante fonduri nerambursabile, alocate Romaniei de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea regionala.

Campania de informare este sustinuta prin masura de asistenta tehnica, in acest sens fiind alocate anual, pina in 2007, cite 600.000 de euro.

Autoritatea contractanta este Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, campania desfasurindu-se in mai multe orase din tara pina la inceputul lunii mai. Prima conferinta regionala a avut loc la Constanta, fiind urmata de Timisoara si Craiova, dupa care programul va continua la Alba Iulia, Satu Mare, Tirgoviste si Iasi.

In Oltenia, proiecte de 66 de milioane de euro

La intilnirea de la Prefectura Dolj au mai fost prezenti Maria Crivineanu, ministru secretar de stat la Ministerul Integrarii Europene, si Monica Bocila, director general la Agentia SAPARD. Campania de informare a vizat, in special, promovarea posibilitatii de accesare de fonduri pe masurile 1.1 – de imbunatatire a prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole si a masurii 3.4 – de dezvoltare si diversificare a activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative, creditele accesibile fiind cuprinse intre 5.000 si 200.000 de euro, cu conditia unei cofinantari de 50% din valoarea proiectului. Daniel Popescu, directorul Biroului Regional de Implementare a Programului SAPARD (BRIPS) in Oltenia, a precizat ca pina acum cele mai multe proiecte de finantare au fost cerute pe masurile de dezvoltare a infrastructurii rurale (79) si a industriei alimentare (10), valoarea lor totala depasind suma de 66 de milioane de euro.

De randamentul actual depinde alocarea altor 2,4 miliarde de euro

Programul SAPARD finanteaza in prezent investitii in prelucrarea produselor agricole si piscicole, dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale, investitii in exploatatii agricole, dar si dezvoltarea si diversificarea activitatilor cu specific agricol. Regulile de cofinantare sint diferite pentru beneficiarii privati si cei publici. Beneficiarii privati trebuie sa finanteze, cu fonduri proprii, intre 50% si 70% din valoarea proiectului, in timp ce beneficiarii publici pot obtine o finantare integrala a proiectului lor, dar cu conditia ca aceasta sa nu genereze venituri. La nivel national, UE acorda anual Romaniei aproximativ 153 de milioane de euro, pe o perioada de sapte ani, tara noastra fiind, din acest punct de vedere, pe locul al doilea, dupa Polonia. Sumelor alocate de UE li se adauga o cofinantare nationala din bugetul de stat de 25% (circa 50 de milioane de euro), cu tot cu contributia privata, proiectul romanesc de dezvoltare rurala ridicindu-se la aproape 300 de milioane de euro anual. De modul cum vor fi cheltuiti acesti bani depinde alocarea altor 2,4 miliarde de euro pentru dezvoltare rurala, pe care UE intentioneaza sa-i acorde imediat dupa aderare, in perioada 2007-2009.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS