16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOrganizatorii jocului piramidal Delphin au gasit creduli la Slatina

Organizatorii jocului piramidal Delphin au gasit creduli la Slatina

Un reprezentant al noului joc tip Caritas, respectiv Delphin, a fost surprins saptamina trecuta de politistii slatineni organizind in sala de spectacole a Casei de Cultura a Sindicatelor din municipiu o intrunire secreta, la care participau circa o suta de persoane din mai multe judete ale tarii. Politistii au aflat de la organizatori ca persoanele care participau la intilnirea secreta erau instruite sa atraga clientii intr-un joc piramidal, menit sa le aduca participantilor cistiguri enorme intr-o perioada scurta de timp. Reprezentantul firmei organizatoare le-a spus politistilor ca totul este perfect legal. Intilnirile desfasurate la Casa de Cultura a Sindicatelor din Slatina au loc mai ales in week-end-uri. Timp de citeva ore, usile salii de spectacole ale Casei Sindicatelor sint inchise si atent supravegheate de persoane care indeplinesc rolul de bodyguarzi, nimeni neavind voie sa intre la intilniri si nici sa discute cu cineva din participantii la intruniri. Cu toate acestea insa adevarul despre ce se intimpla aici a inceput sa iasa la suprafata…

Intilniri cu usile ferecate

Jocul de tip piramidal Delphin este ascuns oficial sub numele unei firme cu sediul in Arad – SC CENTER BUSINESS CONSULTING SRL. Intrunirile, desfasurate in mai toata tara, s-au mutat de aproximativ doua luni la Slatina. In fiecare miercuri si in week-end, autoturisme din mai toate judetele tarii ocupa fiecare loc liber de parcare din preajma imobilului CCS. Mutarea intrunirilor la Slatina nu a fost intimplatoare, organizatorii jocului fiind deja sub lupa politiei din Timis si din alte judete din vestul tarii, pentru inselaciune si evaziune fiscala. La Slatina, jocul nu este prea cunoscut oamenilor.

Modul de functionare a jocului este simplu. Banii sint adunati sub tutela firmei Delphin International Inc., care are declarat un sediu in Bucuresti, pe bulevardul Iancu de Hunedoara nr. 25, bl. 2, sc. B, et. 8, ap. 166. Banii vin de la creduli carora, in cadrul unor asa-zise seminarii de marketing, desfasurate numai in spatii inchiriate si cu acces limitat, li se promit cistiguri fabuloase. Persoanele momite sa participe la aceste intilniri sint convinse de organizatori ca se pot imbogati peste noapte, dar numai daca vor cumpara cele patru volume ale unei carti intitulate „Calea Succesului“. Pretul pentru a te umple de bani este insa pe masura – fiecare persoana trebuie sa scoata din buzunar 2.290 de euro. In schimbul acestor „investitii“, credulilor li se promite ca, in zece luni, vor cistiga 40.000 de euro, adica peste 1,5 miliarde de lei! Pentru a intra in joc, trebuie insa sa respecti un regulamentul foarte strict. Fiecare persoana trebuie sa atraga in retea cel putin alti patru clienti. Apoi, se semneaza o clauza de confidentialitate, prin care noul client se obliga sa nu dezvaluie nimanui planul de imbogatire rapida. In caz de nerespectare a clauzelor stabilite, „cursantii“ se angajeaza sa plateasca despagubiri firmei in valoare de… 10.000 de euro. Dupa ce semneaza contractul si achita 2.290 de euro, participantul primeste cele patru volume ale cartii. Sumele obtinute in acest mod sint trimise de organizatori in Gibraltar, pe numele a doi „parteneri“ straini, DELPHIN INTERNATIONAL si PRIVATE COURSE FOR PERSONAL DEVELOPMENT.

Imbogatire

fara… imbogatiti

Protagonistul principal al acestui stil de joc piramidal este un cetatean ceh, rezident in Oradea, Jiri Dlask. El este reprezentantul DELPHIN INTERNATIONAL, iar oradeanca Erzsi Conevalic este mina dreapta a acestuia. Ca totul nu este decit o escrocherie de proportii o dovedeste faptul ca activitatea firmei este inca din anul 2002 in atentia ofiterilor de la Serviciul Politiei Economico-Financiare din cadrul IJP Timis. Primele controale ale Politiei Economice si ale Garzii Financiare au vizat, in urma cu un an, sediul SC BUSINESS CENTER CONSUTING, unde sint organizate „seminariile de marketing“. La sediul societatii, autoritatile au descoperit 1.705 volume din „Calea Succesului“, precum si sute de formulare tipizate pentru viitorii adepti.

Pina in prezent au fost deja identificate peste 900 de persoane care au achitat prin virament bancar 2.290 de euro catre firma din Gibraltar, precum si peste 1.200 de oameni inscrisi pe listele jocului Delphin. Organizatorii escrocheriei au reusit sa stringa, de-a lungul a peste un an, adepti din judetele Bihor, Timis, Arad, Cluj, Sibiu, Gorj, Prahova, Arges, Craiova, Deva si Caransebes. Nici un client nu s-a imbogatit pina acum din acest joc… cel putin nu oficial.

Politistii din Olt sint la dispozitia persoanelor care se considera prejudiciate in urma participarii la acest joc. Pina in prezent, potrivit celor declarate de Florian Baicea, comisarul-sef al IJP, nici o persoana nu s-a adresat in acest sens institutiei pe care o conduce.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS