13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalHot de lemne impuscat

Hot de lemne impuscat

• Un politist si un padurar au fost loviti cu furci si topoare de hotii de lemne pe care ii prinsesera in flagrant • Incercind sa scape, politistul a impuscat unul dintre hoti

Padurarul Ionel Grigorie, de 22 de ani, din Orodel, a aflat joi seara ca un grup de consateni planuise sa dea iama in padurea dinspre Verbita, pentru a fura lemne. S-a dus la seful Postului de Politie Orodel, agentul principal Florian Pesea, de 32 de ani, si i-a spus despre ce era vorba. Pe la miezul noptii, politistul a plecat impreuna cu padurarul sa-i pindeasca pe hoti.

Padurarul si politistul, dezarmati de atacatori

Nici n-au apucat sa ajunga in padure, ca s-au si intilnit cu citiva indivizi care tocmai bagau in curte o caruta plina cu lemne. I-au somat sa se opreasca, dar suspectii au intrat in curte, au zavorit portile si s-au ascuns, stiind ca nici politistul si nici padurarul nu vor intra in ograda fara un mandat de perchezitie.

In timp ce se invirteau in fata curtii respective, din intuneric a aparut pe drum o alta caruta cu lemne. Politistul si padurarul i-au somat pe ocupantii carutei sa se opreasca. Dupa un schimb de replici mai dure, indivizii au tabarit asupra celor doi. Padurarul Grigorie s-a ales cu citeva lovituri de topor in cap, iar politistul a primit intii o furca in ceafa, apoi alta in frunte. Agentul a apucat insa sa-si scoata pistolul si sa traga un foc in directia agresorilor, ranindu-l pe unul dintre ei. Ceilalti au disparut in noapte, nu inainte de a-i lua sefului de post pistoletul Carpati, iar pe padurar l-au lasat fara pusca semiautomata tip WUM.

Victimele au impartit acelasi pat de spital

Politistul si padurarul au fost internati pentru ingrijiri medicale la Spitalul Plenita, fiind apoi transferati la Spitalul de Urgenta Craiova. Agentul principal Florian Pesea a suferit un traumatism cranio-cerebral mediu inchis, comotie cerebrala si traumatism hemitorace drept, iar padurarul Ionel Grigorie, un traumatism cranio-cerebral mediu, cu plagi contuze in regiunea frontala stinga si un traumatism la mina dreapta. Ambii au fost internati in Clinica de Neurochirurgie, unde, din cauza aglomeratiei, au fost cazati impreuna in acelasi pat. „Sint in stare relativ buna, constienti, stabilizati din punct de vedere neurologic. Deocamdata, vor ramine sub observatie. Daca nu se intimpla nimic in urmatoarele doua-trei zile, vor fi externati“, a spus dr. Radian Vasilovici, medic primar neurochirurg.

Tot la Spitalul de Urgenta Craiova a ajuns si Leontin Benea, de 35 de ani, barbatul impuscat de seful de post.

Internat la Clinica de terapie intensiva cu plaga impuscata toraco-abdominala transfixianta, el a fost operat in cursul noptii, starea sa fiind inca incerta.

Cu armele in ambulanta

Un dispozitiv format din zeci de politisti si jandarmi a impinzit zona in cautarea hotilor de lemne, care erau acum si inarmati. Vineri dimineata au fost identificati alti sase indivizi care luasera parte la incaierare. Marcel Bica, de 51 de ani, Alin-Claudiu Jumolea, de 22 de ani, Tudorel Jumolea, de 50 de ani, Marian Danut Jumolea, de 16 ani, Gheorghe Benea, de 39 de ani, si Marian Benea, de 33 de ani, toti din Orodel, au fost condusi la sediul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj, pentru a fi anchetati. Cercetarile, coordonate de procurorul Ion Floricel din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj, continua sub aspectul savirsirii infractiunilor de tentativa de omor, tilharie, ultraj, furt si nerespectarea regimului armelor si munitiei, fapte pentru care autorii risca pina la 15 ani de inchisoare.

Oamenii legii au reusit sa recupereze si cele doua arme. Pistoletul Carpati calibrul 7,62 mm si arma semiautomata WUM de calibrul 7,65 mm au fost predate unui politist aflat la usa Spitalului de Urgenta Craiova de catre Gheorghe Benea. Acesta le avusese asupra lui in timp ce-l insotise pe ranitul Leontin Benea in ambulanta cu care venisera de la Orodel la Craiova

Agentul Pesea, premiat cu 15 milioane de lei

Initial, suspectii au sustinut ca ei au fost, de fapt, atacati de politist si padurar, fiind nevoiti sa se apere cu bite, furci si topoare de cei doi, care trasesera asupra lor cu armele din dotare. La rindul sau, Cornelia Benea, sotia celui impuscat, spune ca a fost un abuz din partea politistului sa-i impuste sotul: „Pentru un brat de lemne, chiar asa, sa te impuste, cine a mai pomenit? Daca a gresit sau a facut ceva, trebuia sa-l duca la politie sau la procuratura, nu sa-l impuste“. „Putea sa-l pedepseasca pentru fapta pe care a facut-o, nu sa-l impuste ca pe un ciine, ca are trei copii. Politaiul sta la o palma de loc si umbla numa’ beat si cu curve, ca nu e lege in comuna asta pentru toti“, a adaugat Gheorghita Benea, mama celui impuscat.

Intriga acestui conflict din noaptea de joi spre vineri a fost dezvaluita de viceprimarul comunei Orodel, Ion Padureanu: „Seful de post e un baiat foarte activ, foarte cinstit, nu bea, merge pe drumul lui. Dar sa va spun de unde a pornit acest conflict: acesti oameni care s-au dus la furat de lemne sint prieteni cu fostul padurar si, cum acum nu mai e padurarul ala si nu mai pot sa-si faca mendrele, de-asta fac acum ce fac, ca sa se razbune pe actualul padurar“.

Conducerea IJP Dolj considera ca nici padurarului si nici politistului nu li se poate gasi vreo vina. „Consideram ca agentul de politie a actionat si si-a facut datoria in limitele legii. Pentru curajul si fermitatea de care a dat dovada, seful de post Florian Pesea a fost recompensat cu suma de 15 milioane de lei“, a precizat comisarul-sef Constantin Petrescu, prim-adjunctul sefului IJP Dolj.

In comuna Orodel si in localitatile limitrofe, vor fi mentinute si in zilele urmatoare efective marite de politisti si jandarmi pentru pastrarea ordinii si linistii publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS