5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNiculina Stoican este cercetata penal pentru evaziune fiscala

Niculina Stoican este cercetata penal pentru evaziune fiscala

Interpreta de muzica populara Niculina Stoican, fiica bine cunoscutei Angelica Stoican, a prejudiciat statul cu doua miliarde de lei, in urma unei afaceri pe care a facut-o cu mai multe societati comerciale din Bucuresti si Craiova. Printre persoanele cu care aceasta a colaborat se regasesc cetateni irakieni si iordanieni care isi desfasoara activitatea in Bucuresti, iar din capitala Olteniei, Niculina Stoican l-a avut partener de afaceri pe Genica Boierica. Interpreta de muzica populara a cumparat o cladire in Tirgu Jiu cu 13 miliarde de lei, in realitate aceasta fiind evaluata de banca, de unde a si fost cumparata, la un miliard de lei. Totul s-a facut cu ajutorul a sase firme.

Banca Internationala a Religiilor- filiala Gorj a scos pe 31 decembrie 2001 la licitatie o cladire din Tirgu Jiu, care fusese sechestrata in urma unui credit neachitat. Cladirea a fost cumparata de la banca de catre Genica Boierica din Craiova cu suma de un miliard de lei. In februarie 2002, Boierica o vinde mai departe unei societati din Bucuresti cu aceeasi suma. Partenerul lui in aceasta afacere este un cetatean iordanian, Mahmoud S.M. Hussein, imputernicitul societatii IMINENT ComImpex 2001 SRL Bucuresti. Prin aceasta tranzactie, Boierica nu a facut altceva decit sa introduca imobilul in circuitul de TVA al persoanelor juridice. Dupa sapte luni, societatea iordanianului a vindut imobilul din Tirgu Jiu unei societati din Craiova, SORI CRAFT SRL, reprezentata de Vasile Stanescu din Tirgu Jiu, sotul Niculinei Stoican.

De la 25 de miliarde la zece miliarde

Suma cu care a fost vindut imobilul este de peste 25 de miliarde de lei, cu tot cu TVA. Dupa nici doua luni, are loc o alta tranzactie intre societatea SORI CRAFT, reprezentata de aceasta data de Salam M.H. Hassan, cetatean irakian, si o societate din Bucuresti, DAGDUNE EXIM SRL, imputernicita de Khalid K. Hammo. Acelasi imobil este vindut cu zece miliarde. In aceeasi zi, 1 noiembrie 2002, are loc vinzarea imobilului catre societatea Niculinei Stanescu (Stoican), PROVLAD Tirgu Jiu, cu suma de 13 miliarde de lei. Desi cladirea este vinduta in 2002, platile catre societatea din Bucuresti apar in martie 2003, iar pe factura apare ca vinzator societatea DAGDUNE EXIM Bucuresti, insa stampila este a SC DAGDUNE IMPEX Bucuresti, cu acelasi numar de inregistrare.

Finantele confirma afacerea ilegala

Prin aceste tranzactii, Niculina Stoican a urmarit incasarea TVA, de peste doua miliarde de lei. Directorul general al Directiei de Finante Publice Gorj, Dumitru Udroiu, a confirmat datele prezentate: „Ca urmare a datelor din decontul de TVA, fiind suma mare de rambursare, am procedat la verificarea societatii PROVLAD SRL Tirgu Jiu, a Niculinei Stanescu (Stoican – n.r.) si a celorlalte societati, pentru a vedea cum s-a ajuns la aceasta suma. Din verificari a rezultat ca suma a fost generata prin tranzactii facute cu societati ale cetatenilor straini, pentru care nu exista certitudinea ca au fost inregistrate in patrimoniul acestora. De asemenea, nu se coreleaza datele din documentele fiscale, care au fost puse la dispozitie de colegii din tara.“

Procurorii vor cerceta cauza

Inspectorii financiari au incheiat verificarile si considera ca suma a fost inregistrata nelegal, iar dosarul a fost inaintat luni organelor de cercetare penala.

Suma de 13 miliarde de lei a fost depusa de catre societatea Niculinei Stoican in numerar pe parcursul a cinci zile in conturile mai multor societati din Capitala prin banca ROMANIAN INTERNATIONAL BANK SA Bucuresti. Reprezentantul firmei Niculinei Stoican, jurist al societatii, este si angajatul Bancii Internationale a Religiilor din Tirgu Jiu, care a scos la licitatie cladirea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS