12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMagistratii mehedinteni vor veni cu casetofonul de acasa

Magistratii mehedinteni vor veni cu casetofonul de acasa

• Codul de Procedura Penala, intrat in vigoare la 1 ianuarie, prevede ca procesele penale sa fie inregistrate • La instantele mehedintene, nici o sala de judecata nu este dotata cu aparatura necesara

Lipsa aparaturii pentru inregistrarea sedintelor de judecata se va face resimtita de luni, cind instantele judecatoresti din Mehedinti isi vor relua activitatea. Asa cum prevede Codul de Procedura Penala intrat in vigoare la 1 ianuarie, procesele penale trebuie inregistrate, grefierii urmind sa transcrie apoi, cuvint cu cuvint, banda audio. Reprezentantii Tribunalului Mehedinti nu exclud insa posibilitatea ca judecatorii sa aduca aparatura necesara de acasa sau sa intre la procese prin rotatie, folosind aceleasi casetofoane. Deocamdata, la instantele mehedintene, nici o sala de judecata nu este dotata cu aparatura de inregistrare.

Potrivit purtatorului de cuvint al institutiei, judecator Adi Barbulescu, aparatura necesara va fi achizitionata cel mai probabil in urma unei oferte, la care au participat majoritatea firmelor de profil: „Nu avem posibilitatea sa avem o dotare cu aparatura, desi s-au solicitat oferte la firme inca din iulie 2003. Acestea au fost trimise la minister, dar inca nu au fost avizate. Probabil ca vom aduce aparatura de acasa, daca alta solutie nu va fi gasita“.

„Daca s-ar judeca mai bine cu aparatul ala, sau ce-o fi, ar fi bine si pentru noi“

Aparatura de inregistrare nu este insa singura problema nerezolvata. Lipsa de personal se va face din nou resimtita, deoarece va fi nevoie de un numar mai mare de grefieri, care sa transcrie integral continutul casetelor. Ca la majoritatea instantelor din tara, si in Mehedinti se face simtita o lipsa acuta de judecatori, dar si de grefieri.

Severinenii aflati joi pe holul Tribunalului Mehedinti nu s-au aratat prea interesati de noul mod in care se vor desfasura procesele penale. „Nu am vazut si nu stiu cit de bine poate fi pentru noi, astia care ne plimbam prin salile de judecata. Daca s-ar judeca mai bine cu aparatul ala, sau ce-o fi, si justitia ar imparti cu adevarat dreptatea, ar fi bine si pentru noi“, a spus Vasile Geamanu, de 61 de ani, din comuna Prunisor, judetul Mehedinti.

Magistratii mehedinteni vor relua procesele de luni, urmind sa vina in salile de judecata, cel putin o perioada de timp, cu aparatura audio de inregistrare de acasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS