Spitalul Militar din Craiova-bintuit de boala stampilelor si a placutelorRestructurarile in rindul personalului, operate de structurile din cadrul MApN, in speranta ajustarii armatei macar scriptic la cerintele NATO, au stirnit panica in rindul cadrelor militare, care isi vedeau pozitiile amenintate. Pentru ca trecerea in civilie a militarilor sa fie mai putin dureroasa si mai banoasa, restructuratilor li s-a promis si li s-a dat o suma bunicica, de ordinul sutelor de milioane. Unora dintre medicii militari de la Spitalul Militar Craiova carora li s-a restructurat „gradul“ li s-a promis pastrarea statutului de angajati ai spitalului pe o functie civila, mai prost platita, dar compensata de pensia militara si de ajutorul financiar dat pentru trecerea in rezerva. Aranjamentul parea convenabil pentru toate partile. Insa, dupa trecerea in rezerva a unor medici militari, au inceput sa apara in spital tot felul de animozitati generate de dorinta Universitatii de Medicina si Farmacie Craiova de a transforma unele sectii in clinici universitare.

Sectia de chirurgie generala a Spitalului Militar Craiova a fost condusa pina in 18 ianuarie 2002 de un medic colonel, care, prin ordinul nr.55 din 15 ianuare 2002 al ministrului apararii, a fost trecut in rezerva. O data cu persoana care ocupa functia de sef sectie, am putea spune ca a trecut in rezerva si functia de „sef sectie militar“, care a fost transformata in „sef sectie civil“. Acelasi medic militar, colonel(r), prin examen de confirmare, a ocupat in continuare functia de sef sectie (civil) chirurgie generala.

Lucrurile au decurs normal pina pe 1 aprilie 2003 (si n-a fost pacaleala), cind, prin ordin al Statului Major General al Armatei, iar se transforma functia de „sef sectie civil“ in „sef sectie militar“. Ordinul Statului Major Ge

neral al Armatei (B/S/600/2003) a lasat cu gura cascata angajatii spitalului din Craiova, care au inteles necesitatea demilitarizarii unei parti a structurilor militare medicale, dar nu puteau, dupa un an de civilie, sa conceapa ca s-au schimbat atit de repede pretentiile NATO, din moment ce sectia iar s-a „militarizat“. Noua functie de sef sectie militar a fost ocupata de Dorin Mercut, singurul chirurg militar activ din sectie.

Chirurgie si paranormal

Pentru confirmarea pe postul de sef sectie militar a medicului Mercut, trebuia sustinut examen. Pe 23 iunie 2003, la Bucuresti a fost sustinut examenul de confirmare pe postul de sef sectie chirurgie generala, iar dr. Dorin Mercut a fost confirmat. Numai ca, la acea data, medicul Mercut o opera in Spitalul Militar din Craiova pe pacienta Maria Rosu, care a fost trecuta in condica de operatii la nr.536 si careia i s-a intocmit foaia de observatie nr.2226. Cum doctorul in cauza nu putea sa si opereze la Craiova si in acelasi timp sa dea examen la Bucuresti, se poate pune intrebarea: care dintre cele doua activitati a fost masluita? Poate ca totusi a fost vorba de un fenomen paranormal!

Orgolii de universitari


Cariera universitara este mult mai avantajoasa pentru medici, din moment ce de la aparitia UMF Craiova greu mai gasesti prin spitale medici care sa nu fie si cadre universitare. Cum spitalele clinice in Craiova au totusi un numar limitat de sectii pe care le pot conduce cadrele universitare, este de inteles dorinta UMF de a infiinta cit se poate de repede clinici universitare. Obiectivul este cresterea calitatii actului medical, declara de curind rectorul UMF, Tudorel Ciurea. Pe de alta parte, trebuie satisfacute orgoliile celor care au parcurs treptele universitare si nu au loc de intors, ca sefi in spitale.

Poligon de incercare pentru infiintarea de clinici universitare a fost Spitalul Militar Craiova, al carui director comandant este medicul Nicolae Cheita. Povestea infiintarii fantomaticei clinici de epidemiologie boli- infectioase la Spitalul Militar a facut obiectul unei anchete a Gazetei de Sud si nu vom reveni, dar ne vom opri de aceasta data la meteorica clinica de chirurgie generala.

Dr. Mercut, si el cadru universitar la Colegiul Universitar Craiova (calitatea de cadru universitar contravine regulamentelor militare, conform Legii 80/1995, art 30 alin.a), a simtit nevoia sa-si potoleasca orgoliul de universitar si pe la mijlocul anului trecut si-a declarat sectia ca fiind clinica. Si-a facut stampila rotunda si parafa cu noua titulatura de sef de clinica. Si parafa, si stampila le-a folosit pe actele oficiale ale Spitalului Militar, care este inca o unitate militara in subordinea MApN.

Si-a trintit pe usa cabinetului o placuta cu noua titulatura, dupa care pe cladirea in care functioneaza sectia de chirurgie si-a tras o placa, din acelasi material ca a colegului sau de la fantomatica clinica de epidemiologie, pe care scria „Clinica chirurgie“. Pentru ca fusesera facute ceva demersuri pentru infiintarea clinicii pe care si-o dorea dr. Mercut, acesta a considerat ca e suficient si a luat-o inaintea realitatii. Pentru ca o parte din colegii de spital au sesizat Corpul de control al primului ministru, precum si Parchetul Militar Teritorial Bucuresti despre joaca doctorilor de-a clinica si de-a stampila, dr. Dorin Mercut si-a dat jos placutele si, cel putin pentru moment, a renuntat la stampila. Nu se stie pina cind, deoarece MApN, proprietarul acestui spital bintuit de boala stampilelor si a placutelor, se face ca nu stie nimic.Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 9 ianuarie 2004

Actualitate

» Sute de cereri pentru dispozitive medicale
» Un copil cerseste cu certificatul de deces al mamei in mina
» Florian Manescu ii face zile negre unui vecin
» Doar unii bugetari din Sanatate au luat al treisprezecelea salariu
» Primaria da teapa „Garajul“ craiovenilor creduli
» Autoritatea Nationala de Control si-a stabilit obiective indraznete
» AJOFM Dolj va organiza sapte burse ale locurilor de munca
» Vinzarile librariilor au fost paralizate din cauza introducerii TVA la carti
» Nelu Pavel – acuzat ca a pretins mita de la romii despagubiti de guvernul german
» Scurte stiri

Local

» Magistratii mehedinteni vor veni cu casetofonul de acasa
» Bataie ca-n filme intr-un bar din Dragasani
» Jurista de la Drumuri si Poduri, prinsa la furat in MERCUR
» Un barbat a murit de frig in casa
» Strada Unirii din Craiova este in continuare troienita

Dolj

» Codul de Procedura Penala, neaplicat la instantele doljene
» O singura firma doljeana a obtinut autorizatia de antrepozit fiscal

Gorj

» „Este furt la lumina reflectoarelor“
» Politizarea administratiei pe banii contribuabililor

Sport

» Olandezii pluseaza pentru mijlocasul Stiintei
» Trei jucatori in probe
» Reunirea are loc la sediul clubului
» Surprizele apar azi
» Chivu poate imbogati Resita si Universitatea
» Promovare inainte de termen?
» Memorialul „Cristi Neamtu“
» Turneul incepe astazi
» „Vreau ca in fotbalul european sa se vorbeasca din nou despre mine“
» Ranieri are mina libera sa cumpere orice jucator vrea
» Amicalul cu Germania, la Timisoara?
» „Andrei are patentul Milan in ADN-ul sau“
» Stephane Peterhansel a revenit in virful ierarhiei
» Felipe Massa, cel mai bun la antrenamente
» Montoya, cel mai rapid la incercari
» BAR-Honda isi va prezenta noul monopost
» Ecclestone vrea sa reduca numarul Marilor Premii din Europa
» „In Formula 1, banii nu pot cumpara succesul“
» Oltenii iau cu asalt Budapesta
» Craiovencele, in fata unui nou inceput
» Isac ar fi declinat oferta Stiintei
» Jucatorii vin in etape
» Tilihoi in locul lui Irimescu
» Noblesse oblige…
» Patru craioveni printre tricolori
» „Cormoranii“ si-au luat revansa
» Ilie ar putea semna astazi cu Besiktas
» Galata ii va organiza un meci de retragere lui Hagi

Opinii

» Sezon de vinatoare
» Se cumpara partide la pret redus
» Aici este Sicilia adevarata, Nicolo!

Top