11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPetardele sint folosite chiar sub nasul politistilor severineni

Petardele sint folosite chiar sub nasul politistilor severineni

• De citiva ani, legislatia in domeniu exista numai pe hirtie in Drobeta Turnu Severin • Inspectoratul Teritorial de Mediu Mehedinti a autorizat 11 comercianti de petarde, dar numarul vinzatorilor este mult mai mare

„Anul acesta, nu veti auzi petardele decit de Revelion“, au spus la inceputul lunii sefii Politiei Drobeta Turnu Severin. Cu toate acestea insa, in toate cartierele din municipiu se aud pocnitori. Acestea au fost comercializate inca din perioada in care acest lucru era interzis, iar sute de amatori de senzatii tari detoneaza pocnitori fara teama de a fi amendati.

Potrivit reglementarilor in vigoare, petardele se pot comercializa numai in perioada 27 decembrie – 1 ianuarie. Folosirea lor este insa permisa numai pe 31 decembrie si 1 ianuarie. In Drobeta Turnu Severin, de citiva ani, aceste reglementari exista numai pe hirtie intrucit severinenii sint terorizati de petarde inca de la inceputul lunii decembrie. Pina in prezent nu a fost aplicata nici o sanctiune celor care le folosesc, desi acestia ar putea fi amendati cu sume cuprinse intre patru si 25 de milioane de lei.

Reprezentantii primariei severinene nu au mai facut de saptamina trecuta controale in piete. „Avem pocnitori de la zece mii si pina la 50.000 de lei cutia. De toate felurile si pentru toate gusturile se gasesc, numai bani sa fie, ca sa cumpere lumea. Acum merge mai bine, ca se apropie Anul Nou. Le mai pocnim si noi, ca sa-i atragem, mai ales pe copii. Astia mici cumpara cele mai multe, se roaga de parinti sa le dea bani si ei vin si isi iau petarde. Sint si oameni in toata firea care iau artificii si mai iau si pocnitori pentru Revelion“, a spus Octavian Diaconu, comerciant.

„Parca am fi in razboi, asa se aude!“

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Mehedinti a autorizat, pentru depozitarea, detinerea si comercializarea obiectelor artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice, 11 persoane juridice, fizice si asociatii familiale. Cu toate acestea, numarul comerciantilor pare dublu, numai in zona Pietei „Mircea“.

Potrivit Legii 478/ 2003, ultima reglementare privind regimul materialelor explozive, persoanele fizice nu mai au dreptul sa detina sau sa utilizeze materiale explozive decit daca fac dovada ca sint specializate si instruite in acest sens. Politistii din zonele comerciale ale Severinului sint insa prea putin preocupati de faptul ca pocnetul petardelor asurzeste cetatenii si chiar ii poate pune in pericol.

„E groaznic in piata, aproape ca nu mai ai curaj sa te apropii. Parca am fi in razboi, asa se aude! Nu au teama, iti arunca petarda in plasa si fug. Nu ii intreaba nimeni de nimic, pentru ca nici politia nu se mai vede prin preajma“, a spus Mihaela Neaga din Drobeta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS