16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRevolta la Apele Vii

Revolta la Apele Vii

Sute de localnici din Apele Vii au iesit ieri in strada, pentru a protesta fata de abuzurile pe care le face Ocolul Silvic in padurile mostenite de la mosii si stramosii lor. De mai bine de trei ani, oamenii sint purtati prin judecata de Directia Silvica Dolj, care refuza sa le retrocedeze padurea. Acestia sint nemultumiti deoarece, in timp ce ei isi cauta dreptatea prin judecatorii si tribunale, padurarii taie salcimii dupa bunul lor plac, iar ei nu au nici macar vreascuri sa puna pe foc. Scandalul a izbucnit cind padurarul de la cantonul de pe raza comunei s-a oferit sa le vinda oamenilor materialul lemnos distrus de furtuna din aceasta vara.

Peste 700 de proprietari de padure din comuna doljeana Apele Vii asteapta din 2000 sa isi primeasca suprafata de 1.317 hectare de padure de salcim, suprafata validata de comisia judeteana de aplicare a Legii 1/2000. Probleme au aparut chiar de la inceput. Imediat insa dupa intocmirea si validarea anexei 53, Directia Silvica Dolj a dat in judecata Comisia Judeteana, pe motiv ca nu-i de acord cu suprafata validata. „Nu inteleg cum de nu mai era de acord, din moment ce din comisie au facut parte si trei reprezentanti ai Directiei Silvice Dolj si au dat aviz favorabil“, se intreaba primarul din Apele Vii, Marin Marinescu.

La toate instantele de judecata- Judecatorie, Tribunal si Curtea de Apel- ROMSILVA a pierdut definitiv si irevocabil. „Obligata sa ne dea padurea prin protocol si sa recunoasca dovezile care au stat la baza intocmirii anexelor, Directia Silvica Dolj a depus o motivare la Tribunalul Dolj, sustinind ca, in loc de trei, au fost doar doi judecatori in completul de judecata. Tribunalul le-a admis motivarea si a casat toate sentintele date din 2001 pina in 2003“, a mai spus primarul comunei.

Si la retrocedarile conform Legii 18/1991 au fost probleme pe raza comunei si atunci a fost nevoie de mai multe runde de negocieri si chiar de actiuni in instanta pentru ca oamenii sa isi primeasca o parte din padure.

Defrisari dupa ureche

In tot acest timp, angajatii Ocolulului Silvic Sadova, care are in administrare si padurea de pe raza comunei Apele Vii, au facut taieri masive, sustin localnicii, desi exista un ordin intern, care le interzicea sa faca taieri.

„Ne poarta pe drumul judecatii si ei taie dupa ureche. Au distrus padurea noastra, mostenita de la parinti si bunici. Ei zic ca fac igienizari, dar rad tot“, a declarat Victor Cernea, unul dintre proprietarii de padure care a fost batut de padurarul Marian Leoveanu pentru ca a indraznit sa se opuna taierilor.

Taieri de salcimi se fac aproape zilnic, insa impaduriri – mai putin. Gheorghe Dicu sustine ca, in urma cu citiva ani, pe vremea cind lucra la ocol, a asistat la arderea puietilor de catre padurari: „Aveau norma zilnica de plantat. Si pentru ca nu si-au dat interesul, puietii s-au uscat. Si ca sa scape de ei le-au dat foc. Era o masina de puieti“.

Oamenii se tem ca, daca se defriseaza necontrolat ca si pina acum, va veni nisipul peste ei.

„Padurea asta a luat fiinta in urma cu multi ani tocmai pentru a fixa nisipurile zburatoare din zona. Iar padurarii sint pusi sa o distruga pentru a face bani“, a mai spus Victor Cernea.

Vinovatii vor plati

Tensiunea acumulata a izbucnit in momentul in care reprezentantii ocolului au incercat sa le vinda localnicilor lemnele rupte de furtuna din luna iulie. „Furtuna a facut prapad atunci. A pus la pamint aproape o mie de metri cubi de lemne. Cei de la ocol au profitat de dezastrul facut si au mai taiat si ei cum au vrut. Peste tot se vad trunchiuri taiate proaspat. Pe noi nu ne-au lasat sa luam nici macar vreascuri. Este padurea noastra si, daca noi nu avem dreptul sa taiem, ei cu ce drept taie, cind pe rol se afla un proces?“, se intreaba Voicu Stanescu, proprietar de padure.

Ion Gheorghe, de 79 de ani, este de-a dreptul revoltat de atitudinea ocolului si sustine ca padurarii se poarta la fel ca rusii: „Asa cum rusii nu vor sa ne dea Republica Moldova, nici ei nu vor sa ne dea padurea. Eu, care sint proprietar de padure, ma duc sa cumpar lemne. Cine a mai pomenit asa ceva? Cum adica eu sa cumpar lemne de la mine, in timp ce padurarii fac afaceri cu lemnele din padurea pe care trebuie sa ne-o dea noua?“

Stefan Deca, directorul Directiei Silvice Dolj, sustine ca de mai bine de un an sint sistate orice fel de taieri in padurea de pe raza comunei Apele Vii, pina cind se va pronunta instanta de judecata: „Pina la stabilirea proprietarului, padurea este in administrarea noastra. Oamenii nu pot spune ca au voie sa taie din padurea lor pentru ca, deocamdata, nu le apartine. Vom incepe chiar de miine (astazi- n.r.) un control de fond, pentru a vedea cum stau lucrurile in ceea ce priveste taierile pe care le reclama oamenii. Daca, intr-adevar, s-au mai facut taieri dupa ce a fost dat acel ordin, responsabiliul de padure va raspunde, va plati din buzunar paguba si se va merge pina la inlocuirea lui de la cantonul respectiv“.

Localnicii ameninta ca le-a ajuns cutitul la os si ca, daca nu se va rezolva urgent situatia la Apele Vii, va avea loc o noua rebeliune, la fel ca in ’47, cind taranii au protestat fata de regimul care dorea sa le lase hambarele goale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS