10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStudentii craioveni asteapta sa vada cum bate vintul

Studentii craioveni asteapta sa vada cum bate vintul

Studentii din toata tara participa de mai multe zile la miscari de protest de amploare. Ei cer burse care sa acopere costurile cazarii si mesei, reduceri reale la transport, modificarea programelor scolare si a modului de predare, conditii mai bune de trai in camine.

Marti, reprezentantii celor doua mari ligi studentesti – Asociatia Nationala a Organizatiilor Studentilor din Romania (ANOSR) si Uniunea Studentilor din Romania (USR) – au participat la negocieri cu reprezentantii Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT). Daca reprezentantii ANOSR s-au retras de la discutii, anuntind continuarea protestelor, cei ai USR au negociat cu trimisii MECT pina dupa miezul noptii, declarindu-se, in final, multumiti de concesiile obtinute. In acest timp, ministrul educatiei, Alexandru Athanasiu, se afla in Brazilia, facind parte din delegatia partidului de guvernamint la congresul Internationalei Socialiste.

Organizatiile studentesti care fac parte din ANOSR au anuntat miscari de amploare pentru zilele care vor urma, pregatind inclusiv declansarea grevei generale. In Craiova insa, indiferent de apartenenta la vreuna din cele doua confederatii, studentii nu stiu prea multe despre viitorul miscarilor de protest.

Studentii craioveni nu participa, deocamdata, la proteste

Studentii craioveni sint in expectativa, asteptind sa vada ce se intimpla pe plan national. Dan Tusaliu, reprezentantul studentilor Universitatii craiovene la Consiliul National Studentesc, a spus:

„Asteptam sa vedem miscarile din tara si, intre timp, informam studentii cu privire la discutiile care au avut loc ieri (marti – n.r.) la Bucuresti. Deocamdata nu vom organiza actiuni de protest, intrucit studentii trebuie sa stie de ce protesteaza“.

Ieri, reprezentantii studentilor craioveni au organizat o sedinta, la care vor fi discutate atit protocolul incheiat de USR cu MECT, cit si eventualele actiuni de protest. Conform lui Tusaliu, organizatiile craiovene afiliate la USR nu vor mai declansa nici o actiune de protest, iar cele afiliate la ANOSR vor astepta miscarile pe plan national, pentru a se decide apoi asupra masurilor care trebuie luate. Intre timp, reprezentantii ANOSR vor desfasura o campanie sustinuta de informare a studentilor, pentru a le aduce la cunostinta obiectivele unor eventuale miscari de protest. Oricum, azi si miine se vor face cursuri, Tusaliu spunind ca „suta la suta, pina luni nu iese nimeni in strada“.

USR a semnat protocolul, ANOSR nu

Reprezentantii USR au semnat marti noapte un protocol de colaborare cu MECT, in urma caruia organizatiile afiliate la USR vor renunta la miscarile de protest anuntate.

In urma intilnirii dintre reprezentantii USR si ai ANOSR, pe de o parte, si delegatia MECT condusa de Radu Damian, secretar de stat in minister, pe de alta parte, liderii USR s-au declarat multumiti de continutul protocolului semnat, anuntind incheierea conflictului.

Protocolul mentionat prevede alocarea a 30 de milioane de euro pentru reabilitarea caminelor, cresterea progresiva a burselor si mentinerea taxei de camin la valoarea de 600.000 de lei.

In schimb, reprezentantii ANOSR s-au declarat nemultumiti de concesiile facute de guvernanti, fiind, se pare, decisi sa mearga pe principiul „totul sau nimic“. ANOSR va continua miscarile de protest in toate centrele universitare in care exista organizatii afiliate la confederatie, inclusiv Craiova.

USR – calul troian al PSD in mijlocul studentimii romane

Cristian Dumitru, presedintele ANOSR, a lansat, saptamina trecuta, intr-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei, o serie de acuze grave la adresa USR.

Potrivit lui Dumitru, „USR, care are in spate multi bani, incearca sa darime totul in cale si sa-si instaleze oamenii in toate posturile importante. Eu nu spun ca sint politizati, dar nu pot sa nu observ ca omul care a infiintat USR, Gabriel Ispas, este secretar executiv al Tineretului Social-Democrat (TSD). Fostul presedinte al USR, Daniel Dragnea, este consilier al domnului Ponta. Fostul vicepresedinte al USR de pina acum citeva saptamini, Irinel Cocioc, este acum directorul Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti. La Craiova, presedintele TSD Dolj (Claudiu Manda – n.r.) a ajuns directorul Casei de Cultura a Studentilor. Aceeasi situatie si la Galati. Este interesant de remarcat faptul ca toti liderii USR ajung sa reprezinte un partid si, cind termina o facultate, se incadreaza la PSD sau in functii importante“.

In opinia presedintelui ANOSR, partidul de guvernamint incearca politizarea miscarii studentesti, pentru a ascunde situatia grava a invatamintului superior romanesc: „Cred ca PSD se teme cel mai mult de implicarea ANOSR in uniunea europeana a studentilor ESIB, care cuprinde organizatii studentesti din 37 de tari europene. ESIB s-a aflat la masa negocierilor in momentul redactarii declaratiei ministrilor europeni ai educatiei, reuniti recent in Berlin. Cu aceasta ocazie, noi am facut mare scandal, deoarece Ministerul Educatiei a sustinut ca in Romania cuantumul minim al bursei ar acoperi cheltuielile de cazare si masa, ceea ce ar corespunde normelor europene. Dar aceasta este o minciuna! Orice student stie ca din bursa de 1.300.000 de lei pe luna nu-ti poti plati cazarea si masa. Celor de la guvernare le-ar conveni, probabil, sa aiba la ESIB oameni care sa spuna ca totul este roz“.

Mesaj pentru ministru: „Ti-am pregatit un pat la noi in camin“

Pe plan national, mai multe organizatii studentesti s-au raliat protestelor declansate de ANOSR. La Constanta, aproximativ 400 de studenti ai Universitatii Maritime (UMC) au marsaluit marti, incercind sa ii determine si pe colegii lor de la Universitatea Ovidius sa se alature protestului. Cei de la Ovidius au fost insa mult mai reticenti la ideea iesirii in strada, ceea ce i-a facut pe studentii de la UMC sa ii eticheteze pe cei de la Ovidius drept „tradatori“.

Studentii constanteni au scandat lozinci precum „Foamea e in noi, bursa e la voi!“ sau „Noi murim de foame, voi aveti Mertane!“.

La Iasi, aproximativ 8.000 de studenti au manifestat marti, organizind un mars de protest la care lungimea sirului de participanti a depasit un kilometru. Studentii ieseni au fost treziti si chemati la miting de reprezentanti ai organizatiilor studentesti, care au mers din usa in usa, cu fluiere si trimbite.

La Cluj – Napoca, studentii de la Universitatea „Babes-Bolyai“ (UBB), care nu participasera pina marti la proteste, din respect fata de o conferinta internationala a rectorilor care avea loc in municipiul de pe Somes, s-au raliat si ei protestelor. Marti, ei au marsaluit purtind, printre altele, o pancarta pe care se putea citi un mesaj catre ministrul Athanasiu – „Ti-am pregatit un pat la noi in camin“ – aluzie la cunoscuta campanie TV, dar si la conditiile de cazare precare din camine. Ministrul Athanasiu se afla insa, la acea ora, la capatul celalalt al globului, facind parte din delegatia PSD la congresul Internationalei Socialiste.

In Bucuresti, cel mai mare centru universitar al tarii, studentii cazati in camine au atirnat cearceafuri albe la ferestre, care simbolizeaza lipsa de cooperare manifestata de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Ieri, studentii bucuresteni care s-au raliat miscarilor de protest nu au participat la cursuri, iar astazi ar putea avea loc un mars de protest.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS