20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFrauda pe internet cu bijuterii din aur

Frauda pe internet cu bijuterii din aur

• Doi elevi craioveni risca sa stea 15 ani la inchisoare pentru o frauda pe internet • Cei doi au inselat un american din Florida cu suma de 2.000 de dolari, contravaloarea unui lantisor de aur achizitionat prin intermediul calculatorului

Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog din cadrul Parchetului Curtii de Apel Craiova a dispus trimiterea in judecata a craiovenilor Victor Mihai Stoica si Irinel Valentin Mirea, ambii de 17 ani, elevi la Liceul „Traian Vuia“, sub acuzatia de inselaciune. Cei doi copii au inselat un cetatean american, de la care au achizitionat prin internet un lantisor de aur in valoare de 2.000 de dolari.

Un lant de aur de aproape un sfert de kilogram

In luna iunie 2003, Mihai Stoica a accesat, de la un calculator al clubului craiovean KLASS MATRIX, site-ul ebay-com, unde a gasit o oferta pentru vinzarea unui lantisor de aur de 230 de grame, in valoare de 2.000 de dolari. Si-a deschis un cont pe site-ul respectiv, pentru a putea achizitiona bijuteria respectiva, apoi l-a contactat prin e-mail pe vinzator – Mario Gonzales din statul Florida (SUA) – si i-a comunicat ca doreste sa cumpere lantisorul. De buna-credinta, americanul a acceptat ca plata sa se faca prin intermediul unei firme de tip escrow, care, in mod normal, are rolul de a garanta atit fata de vinzator, cit si fata de cumparator ca tranzactia se face corect, depozitind suma de bani ce reprezinta pretul pina la incheierea afacerii. Doar ca lui Mihai Stoica nici nu-i trecea prin cap sa plateasca vreun ban.

Garantarea afacerii, printr-o firma fictiva, cunoscuta doar de hackeri

Achizitionarea lantisorului de aur s-a facut prin intermediul unei firme fictive de escrow – utilizata exclusiv de hackerii romani pentru fraude pe internet, in schimbul unui comision din valoarea tranzactiei – dirijata de un anume „Darriz“ din Bucuresti, care i-a garantat americanului ca isi va primi banii. Ca atare, Mario Gonzales a trimis lantul de aur in Romania cu ajutorul serviciului de curierat FEDEX. Destinatarul era insa Irinel Valentin Mirea, prietenul lui Stoica. Pe 13 iunie, cei doi s-au dus impreuna la reprezentanta craioveana a serviciului de curierat FEDEX, pentru a primi coletul din America. S-au urcat intr-un taxi cu lantisorul de aur cu tot, dar n-au mai apucat sa ajunga acasa. Au fost saltati de politisti, care erau pe urmele lor, in urma sesizarii americanului care s-a prins ca a luat teapa.

15 ani de puscarie

Acuzati de inselaciune, respectiv complicitate la inselaciune in forma calificata, cei doi elevi si-au recunoscut faptele in fata procurorului. Lantisorul de aur a fost restituit proprietarului prin intermediul Ambasadei SUA, iar cei doi infractori – care mai au doar cinci, respectiv sapte luni pina la implinirea virstei majoratului – vor fi judecati pentru faptele lor, riscind pina la 15 ani de puscarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS