10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjINSTIGARE LA DISCRIMINARE

INSTIGARE LA DISCRIMINARE

• Presedintele Partidei Romilor Gorj, Nelu Pavel, a cerut clase separate pentru elevii romi • Efectul experientei separatiste: la o scoala, 11 romi au ramas repetenti • Pentru ca nu are o situatie a copiilor din etnie care nu au fost trimisi anul acesta la invatatura, Pavel cere acum capetele sefilor Inspectoratului Scolar • Ca sa le obtina, liderul rom se bazeaza pe relatia de fratie cu Nicolae Mischie • Statisticile arata ca, la romi, cei mai multi dintre baieti se lasa de scoala in clasa a opta, iar fetele, cu doi si chiar trei ani mai devreme, dupa cum sint date la maritis

Neintelegerile dintre Partida Romilor si Inspectoratul Scolar Judetean Gorj se accentueaza pe zi ce trece, Nelu Pavel si Nicolae Mergea parind sa nu gaseasca nici o cale de intelegere. De cind inspectorul general Nicolae Mergea a fost numit in functie, liderul romilor, Nelu Pavel, s-a plins in permanenta de faptul ca nu este bagat in seama si ca nu este ajutat sa puna in aplicare programul care vizeaza imbunatatirea situatiei romilor.

Unul din punctele nevralgice ale acestui program a fost si numirea unui inspector care sa se ocupe numai de problemele romilor. Considerind ca nu mai este nici o cale de impacare, Nelu Pavel solicita partidului-frate, PSD, inlocuirea inspectorului scolar general si demisia inspectorului de specialitate Maria Suciu.

„Nu se mai poate in felul acesta. La Scoala nr. 3 a fost un program cu finantare externa pentru aducerea de calculatoare numai pentru romi. Acele calculatoare sint acum pentru elevii romani. Nu stim cu cine vom merge la alegeri, dar noi cerem schimbarea inspectorului Nicolae Mergea. Cerem si demisia inspectoarei Maria Suciu, de la care nu am putut afla si noi citi romi au fost inscrisi la scoala. Nu exista o identificare. Daca stiam, trimiteam eu o echipa prin scoli. Noi nu stim citi elevi au abandonat scoala, citi o frecventeaza. Copiii romi sint dornici sa invete, dar unii ramin in urma cu materia“, a afirmat Nelu Pavel.

Tigancusele nu vin la scoala pentru ca se marita

In judetul Gorj, la Buduhala, Bengesti, Plopsoru sau Pesteana – Jiu, exista scoli in care functioneaza clase compacte de romi. Si la Scoala Generala nr. 3 din Tirgu Jiu s-a incercat anul trecut formarea unei clase compacte de romi, insa esecul a fost zdrobitor. 11 elevi de etnie roma au ramas repetenti. Prin urmare, inspectoratul scolar a decis ca, din acest an, copiii romi sa fie redistribuiti in alte clase, unde sa aiba colegi romani.

„A fost o greseala sa fie toti intr-o clasa. Chiar Nelu Pavel a cerut acest lucru, dar frecventa slaba a condus la aceste rezultate. Fara clase compacte de romi! Este mai bine ca romii sa invete alaturi de romani. Noi facem abstractie de ceea ce spune Nelu Pavel. Nu ne-am apucat sa ii numaram pe copiii romi si nu facem diferente intre elevi dupa etnie. Nu avem cum sa stim citi copii romi au ramas neinscrisi“, a declarat inspectorul scolar general Nicolae Mergea. Acesta a mai spus ca romii abandoneaza scoala foarte devreme din cauza parintilor, lucru valabil in special la fete. Micutele sint retrase de la scoala si maritate inca de la virsta de 12 – 14 ani, asa cum se obisnuieste, de exemplu, in cartierul Meteor din Tirgu Jiu. Au existat in acest an cazuri in care citiva parinti de etnie roma si-au lasat totusi fetele sa isi continue scoala. In general, baietii romi abandoneaza scoala dupa terminarea clasei a VIII-a, iar fetele in clasa a VI-a. Din acest an, romii de la Scolile generale nr. 2, nr. 3 si nr. 5 din Tirgu Jiu au in orar un curs optional de Istoria si civilizatia romilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS