14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBulucea s-a intins mai mult decit era plapuma Craiovei

Bulucea s-a intins mai mult decit era plapuma Craiovei

Autorităţile locale ale municipiului Craiova au pornit, in ultimii ani, o adevărată campanie de acaparare a unor teritorii aparţinind comunelor limitrofe. Unii primari de comune au inchis ochii şi au răbdat, simţindu-se neputincioşi in faţa mai-marilor municipiului, pe cind alţii au incercat să-şi ia inapoi cu frumosul teritoriile, lovindu-se de opoziţia fermă a celor care conduceau destinele Craiovei. Fără să le pese de lege, primarii Craiovei de după 1989, mai cu seamă Vasile Bulucea, şi-au permis să elibereze autorizaţii de construire pe teritoriul comunelor limitrofe şi să incaseze taxe consistente de pe teritorii care nu erau ale lor. Miza este de zeci ori chiar sute de miliarde, in detrimentul unor localităţi cărora abia dacă le ajung, uneori, banii să repare o şcoală sau să pietruiască un drum. Iar justiţia tace milc, ba chiar – prin Biroul de Carte Funciară al Judecătoriei Craiova – le dă o mină de ajutor hoţilor de teritorii.

Coşoveni, o comună ciuntită de 400 ha

Cel mai grav afectată comună de lăcomia municipiului Craiova a fost Coşoveniul. Limitele sale teritoriale, ca ale tuturor localităţilor din ţară, deci şi ale Craiovei, au fost stabilite prin Legea nr. 2/1968 – prin care s-a făcut impărţirea teritorială a ţării, o dată cu trecerea de la forma de organizare a regiunilor la cea a judeţelor. De atunci nu s-a mai făcut nici o altă modificare prin lege a limitelor administrativ-teritoriale, insă autorităţile craiovene şi-au permis cu de la sine putere să o facă pe barba lor, impotriva legii. Şi asta vitregind comuna de aproape 400 ha.

Exemplul concludent ar fi METRO Craiova, construit cu vreo doi ani in urmă pe o suprafaţă aflată pe raza teritorială a Coşoveniului. Cu toate astea, autorizaţia de construire pentru imensa incintă a firmei a fost eliberată de… Primăria Craiova.

Inşelătoria practicată de autorităţile craiovene este dată in vileag chiar de SC METRO Cash&Carry Romania SRL – firma trasă pe sfoară, pentru că plăteşte taxe mult mai mari către municipiu decit ar plăti comunei invecinate – ai cărei reprezentanţi incunoştinţau Primăria Coşoveni că n-ar avea nici o obligaţie fiscală faţă de bugetul localităţii, ci doar către Craiova:

„Vă invederăm că atit terenul, cit şi clădirea aflată in proprietatea societăţii sint situate pe raza administrativ-teritorială a municipiului Craiova, nicidecum a comunei Coşoveni, după cum reiese din documentele intabulate la Biroul de Carte Funciară de pe lingă Judecătoria Craiova“.

Ministerul Lucrărilor Publice şi CJ Dolj recunosc ilegalităţile comise de Primăria Craiova

Războiul in jurul terenului pe care este situat METRO, dus intre primarii din Coşoveni şi Craiova, durează de ani de zile. Prefectul Cornel Mondea – cel care avea obligaţia legală să rezolve conflictul – n-a fost in stare să-i dea de cap, deşi ajunsese să cunoască perfect situaţia. In locul lui a venit Ion Călin, care n-a făcut nici el nimic pină acum. Şi probabil că nici in continuare n-o să facă, avind in vedere că o parte a mirşăviilor s-au făcut pe vremea cind el era viceprimar al Craiovei.

Consiliul Judeţean Dolj a incercat să dea de cap situaţiei. Astfel, printr-o adresă din 26.06.2001, Direcţia Tehnică, Investiţii, Amenajarea Teritoriului şi Cadastru din cadrul consiliului judeţean recunoştea că Primăria Craiova a incălcat flagrant legea in momentul eliberării autorizaţiei de construire pentru METRO:

„In Planul Urbanistic General aprobat al municipiului Craiova, terenul pe care va fi amplasată construcţia METRO figurează in extinderea intravilanului Craiova, pe teritoriul administrativ al comunei Coşoveni. Avizul nr.93/24.01.2000 al Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, la Planul Urbanistic General al municipiului Craiova, precizează la punctul «Condiţii» că, deoarece există zone cu probleme de incălcare a teritoriului administrativ, iar modificarea teritoriului administrativ se poate face numai prin lege, «Primăria municipiului Craiova nu poate elibera autorizaţii de construire pentru zonele care nu-i aparţin din punct de vedere administrativ»“. E clar, nu doar Consiliul Judeţean Dolj – a cărei adresă a fost semnată de arhitectul-şef Dumitru Cernătescu şi de şeful Serviciului urbanism, arhitecta Mariana David – ci chiar ministerul de resort a descoperit ilegalităţile primarului Bulucea.

Dar nimeni nu i-a făcut nimic lui Bulucea, iar executivul local a continuat să dea autorizaţii de construire ilegale.

Ilegalităţile continuă

Cea mai proaspătă ilegalitate a Primăriei Craiova a fost eliberarea autorizaţiei de construire pentru un cartier de locuinţe. Un investitor craiovean, Mihai Roşiu, a cumpărat lingă DAEWOO un teren de 3,2 ha, pe care a inceput construirea a 46 de vile P+1 la preţuri mult mai mici decit ale caselor ANL. Roşiu a primit autorizaţie de construcţie tot de la Primăria Craiova – eliberată sub nr.1209/27.08.2003 – deşi terenul aparţine comunei Coşoveni.

In faţa primarului de Coşoveni, Ilie Dumitru, Mihai Roşiu a menţionat că dreptul de proprietate asupra terenului – care l-a costat mai bine de 100.000 de dolari – i-a fost şi intabulat de Biroul de Carte Funciară al Judecătoriei Craiova, „altfel n-aş fi avut incredere să cumpăr această suprafaţă, ştiind de conflictul dintre Coşoveni şi Craiova“.

Aşadar, mirşăvia s-a făcut, de fiecare dată, cu sprijinul justiţiei, in speţă al Biroului de Carte Funciară de pe lingă Judecătoria Craiova, care n-avea voie să intabuleze un teren ce nu se afla intre limitele administrativ-teritoriale ale Craiovei. Exact justiţia, din partea căreia se aştepta o rezolvare legală a conflictului, a legalizat o ilegalitate flagrantă a Primăriei municipiului Craiova.

Dreptate doar pentru unii

Primarul Coşoveniului incă speră că o faptă de o asemenea gravitate ar putea fi indreptată, că s-ar mai găsi persoane pentru care legea e lege.

„Nu este o acţiune cu tentă electorală. Aş prefera să nu mai fiu ales primar, numai să se rezolve această problemă. Am solicitat in aproape toate comisiile consultative ale Prefecturii Dolj să se analizeze din nou acest caz, dar intotdeauna s-a tergiversat. Dar n-o să mă las, pentru că ştiu că am dreptate, iar legea este de partea mea“.

Şi alte comune au avut probleme de acest gen cu Primăria Craiova. Gherceştiul a fost vitregită ani de zile, deoarece impozitele achitate de SC AVIOANE SA Craiova – uzină aflată pe teritoriul acestei localităţi- luau tot drumul bugetului Craiovei. De vreo două luni nu se mai intimplă asta. Cu vorba dulce, primarul din Gherceşti, Cornel Păpăroiu, a convins conducerea de la AVIOANE că are dreptate, astfel că, de două luni, impozitul pe salarii provenit de la această societate a luat calea legală, a bugetului comunei.

Pentru unii se poate, dar pentru alţii nu, hoţii de terenuri din fruntea Craiovei deturnind zeci, chiar sute de miliarde, in dauna unor localităţi limitrofe care au legea de partea lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS