14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGeneralul erou Vasile Milea a fost membru PNT?

Generalul erou Vasile Milea a fost membru PNT?

Arhiva din perioada interbelica a PNT se afla, in prezent, in posesia presedintelui Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, Constantin Puiu Popescu. Ea ascunde secretul cel mai bine pazit de generalul Vasile Milea, si anume faptul ca a fost membru al acestui partid. Arhiva taranistilor a ascuns un secret – generalul Vasile Milea a semnat o adeziune pentru PNT.

Arestarile efectuate dupa inscenarea de la Tamadau, din 1947, i-au pus in garda pe taranistii musceleni asupra pericolului la care se expun. Una dintre masuri a fost ascunderea arhivei partidului sub podeaua casei prof. Alexandru Cristescu (a predat biologia la Colegiul Pedagogic). Riscul pe care si l-a asumat acesta a fost enorm. Orice vorba scapata, chiar unei rude sau unui prieten, ar fi putut sa-i cauzeze pierzania. Erau anii proceselor politice si ai cautarii inversunate a „dusmanilor de clasa“.

Prof. Cristescu a devenit membru al PCR si si-a faurit o stralucita cariera profesionala. Timp de 43 de ani, arhiva a stat departe de ochii oamenilor. La moartea lui Cristescu, ea a intrat in posesia fiului adoptiv, Constantin Puiu Popescu. Alaturi de volume semnate de fruntasii partidului, chitantiere, rapoarte ale unor conducatori taranisti din Muscel, aici se pot regasi si procesele-verbale intocmite cu membrii din organizatiile comunale.

Secretul pastrat de prof. Cristescu nu a salvat numai viata lui, ci si pe cea a generalului Vasile Milea. Si aceasta pentru ca arhiva de sub podeaua casei adapostea dovada unui secret deosebit. Vasile Milea semnase o adeziune pentru filiala Leresti a organizatiei de tineret din cadrul Partidului National Taranesc. Aici se afla dovada care putea sa ingroape cariera unui militar de valoare provenit din Muscel. Si nu numai cariera. Secretul insa s-a pastrat cu strasnicie. Contactata de noi, sora lui Vasile Milea, Elisabeta Dumitrescu, ne-a declarat ca apartenenta politica din tinerete a generalului ar putea fi explicata prin faptul ca tatal lor a fost administrator pe domeniul lui Dumitrescu Lazoiu, un fruntas taranist.

Sinucidere sau o crima comandata de Ceausescu?

Un fapt mai putin stiut este ca un grup restrins de musceleni care, in cel mai mare secret, a continuat sa duca mai departe traditia unui partid istoric – P.N.T. – in ciuda faptului ca adesea era atent supravegheat de Securitate, a incercat sa-l contacteze pe generalul Vasile Milea, in 1989. Afirmatia apartine lui Puiu Popescu. „Pusesem ochii pe Milea pentru a organiza rasturnarea lui Ceausescu. Am luat legatura cu mama lui si i-am cerut sa-mi mijloceasca o intrevedere, dar fara sa-i spunem ce urmeaza sa discutam. Doream sa-l intilnim, dar nu in prezenta garzii personale. N-am reusit. Chiar si cind venea in Leresti, si aceasta se intimpla destul de rar, era atent supravegheat de anturaj. (In septembrie 1989, gen. Milea a venit pentru un scurt concediu la Leresti – n.r.). Unul singur dintre noi, Nicolae Popa, a reusit sa ia legatura cu el la Bucuresti. Actiunea aceasta cu privire la o posibila lovitura de rasturnare a lui Ceausescu a fost insa pusa in umbra de evenimentele care au urmat“, a declarat Puiu Popescu.

In aceste conditii, beneficiind de aceste declaratii, nu putem sa nu ne intrebam daca ministrul fortelor armate nu a incercat situarea pe o pozitie de fronda fata de dictatura lui Ceausescu. Sau poate ca tocmai asta a facut in sedinta convocata de Nicolae Ceausescu in dimineata zilei de 22 decembrie, cind acesta a cerut aducerea de tancuri pentru apararea sediului Comitetului Central. Dupa sedinta, gen. Milea a intrat in biroul lui Corneliu Pircalabescu, seful de stat major al Garzilor Patriotice. Ulterior, aici a fost gasit impuscat in inima. Sinucidere, sau o crima comandata de Ceausescu? O intrebare care ne va obseda pina la aflarea adevarului. Un aspect al trecutului sau, dezvaluit prin aceste rinduri, ne conduce la ideea ca Milea a fost asasinat in momentul in care s-a impotrivit masurii aberante dictate de Ceausescu. Discutia ramine insa deschisa; noi dovezi o vor elucida. (

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS