11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBani spalati sub masti de gaze

Bani spalati sub masti de gaze

• 36 de milioane de dolari au fost plimbate prin 90 de firme pentru a li se pierde urma • Banii proveneau din rambursari ilegale de TVA • Milioanele au ajuns deja in strainatate, impreuna cu vinovatul principal • Sefii Finantelor Publice, o parte din ei membri ai PSD, au fost arestati si apoi eliberati • Sindicalistii din Finantele Publice au acuzat filiala locala a PSD de trafic de influenta si de presiuni politice

Emil Oprea, administrator al firmei constantene Price Steel, este acuzat ca a scos ilegal din tara peste 36 de milioane de dolari. Emil Oprea a pus la punct, impreuna cu doi irakieni si doi romani, un circuit infractional de mare finete, care functiona pentru spalarea banilor. Cei cinci erau implicati in peste 90 de firme- fantoma, cu ajutorul carora cele 36 de milioane de dolari au fost scoase din Romania, dupa mai multe operatiuni de export fictive. Emil Oprea a fost dat in urmarire generala prin Interpol in februarie 2003, fiind acuzat de comiterea infractiunilor de spalare de bani, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals.

Potrivit informatiilor oferite miercuri de procurorii constanteni, Emil Oprea a depus, in perioada octombrie 2002 – ianuarie 2003, patru cereri de rambursare a TVA cu control ulterior, adica in deplina concordanta cu noile prevederi legislative. Administratorul justifica aceste rambursari, invocind ca taxa ar fi fost generata de operatiuni de export de masti de gaze. Primele trei au fost aprobate fara probleme de catre Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Constanta, dar a patra a trezit suspiciuni, astfel incit politistii si inspectorii fiscali constanteni au descins la sediul firmei lui Oprea. De unde, surprinzator sau nu, cel cautat disparuse deja, probabil avertizat de complicii sai.

1.240 de miliarde de lei, in patru operatiuni de export inexistente

Politistii si procurorii constanteni au extins cercetarile, analizind si operatiunile trecute efectuate de Emil Oprea. Prin investigatiile facute la punctele vamale mentionate in solicitarile inaintate de firmele lui Oprea s-a constatat ca aceste operatiuni sint fictive, intrucit nu existau in documentele nici unui punct vamal din tara. In concluzie, toate actele prezentate de Oprea ca justificari pentru rambursari de TVA erau false, motiv pentru care in sarcina sa au fost retinute si infractiunile de fals intelectual si uz de fals. In total, valoarea celor patru operatiuni de export de masti de gaze pentru care Oprea pretindea rambursarea TVA era de 1.240 de miliarde de lei.

In timp ce politistii cautau banii, Oprea si complicii sai ii scoteau din tara

In timp ce organele legii incercau sa recupereze ce s-ar mai fi putut din banii insusiti de Oprea, acesta impreuna cu doi complici irakieni, care puteau opera linistiti in conturile sale, au scos din tara 36 de milioane de dolari. Operatiunile se efectuau intr-un ritm ametitor prin cele 90 de firme- fantoma pe care Oprea si complicii sai le controlau, oamenii legii aflindu-se mereu cu multi pasi in urma lor. Banca Nationala a Romaniei a efectuat o verificare asupra acestor transferuri de fonduri, demonstrind ca banii au ajuns, in final, in conturi personale din strainatate, fapt constituit in infractiunea de spalare de bani.

Statul roman se va alege… cu praful de pe toba

Pina in prezent, masurile legale luate impotriva lui Oprea si a complicilor sai par simple mizilicuri in comparatie cu valoarea pagubei. La o valoare totala a prejudiciului estimata la 36 de milioane de dolari, organele de control au recuperat… 7 miliarde de lei, adica 200.000 de dolari americani, prin sechestre asiguratorii. In ceea ce priveste arestarile, citiva sefi ai DGFP Constanta, din care, intimplator, unii erau si membri ai PSD, au fost introdusi in arest pentru citeva zile, dupa care au fost eliberati cu scuzele de rigoare. Dat in urmarire generala prin Interpol, Emil Oprea se pare ca s-ar fi aflat la un moment dat in Franta, dar informatia nu a fost confirmata. Despre vreo arestare a vreunui membru al „grupului Oprea“ sau o recuperare a unei parti notabile din prejudiciul provocat prin operatiunile ilicite, nici nu poate fi vorba. Intre timp, banii stau bine mersi in conturile din strainatate, iar actorii principali ai acestei miscari se relaxeaza probabil pe vreo plaja insorita, departe de bratul bleg al justitiei romane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS