22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

GIGASPAGOMETRU

• Seful de scara de la blocul 307A din cartierul Craiovita Noua a afisat la avizierul de la intrare lista cu spaga data pentru instalarea
unui gigacalorimetru • Pe lista „cheltuielilor de protocol“ : bauturi, tigari, cafea, cosmetice, pixuri, toate insotite de bonuri de casa justificative
• Atentiile nu ar fi ajuns insa la „Termoficare“, caci pentru lucrarea de la 307A ar fi intervenit „unul mare din politie“

Cu citeva zile in urma, seful de scara a lipit la avizierul blocului 307A de pe strada Toporasi din Craiova o lista cu sperturile pe care le-ar fi dat pentru instalarea unui gigacalorimetru. Lista este insotita de bonurile de casa, cu ajutorul carora constiinciosul sef de scara vrea sa faca dovada sumelor cheltuite pentru atentiile oferite reprezentantilor firmei care va efectua lucrarea. In fata hirtiilor, locatarii ar trebui sa-l creada si sa-i deconteze banii.

„Numai asa se rezolva problemele in Romania“

In baza anuntului de la avizier, locatarii au scos toti bani din buzunar si au platit sefului de scara – un anume Dabuleanu – contributia lor la spaga, cam 100.000 de lei de apartament. Nimeni n-a comentat, ci a executat militareste – se cunoaste ca in bloc locuiesc numai cadre militare. Ba chiar au fost multumiti ca s-a rezolvat problema gigacalorimetrului cu o atentie data cui trebuie, care ar fi aprobat si va efectua instalarea gratuita a aparatului care le va reduce cheltuielile cu incalzirea la iarna.

Am incercat sa aflam de la seful de scara cum se numeste firma care va efectua lucrarea si cine de acolo a primit cadourile cu pricina – rechizite, tigari, cafea, batura, cosmetice, doar femeile lipsind de pe lista de „protocol“.

La apartamentul 2, unde locuieste seful de scara Dabuleanu, de citeva zile nu raspunde insa nimeni. Dar a deschis usa vecina de la apartamentul 3, care ne-a informat ca „Domnul Dabuleanu este plecat la tara, ca in fiecare week-end“. Cind a auzit despre ce e vorba, femeii i-a sarit tandara: „Da’ ce va intereseaza? Domnul Dabuleanu e om de incredere si a facut numai lucruri bune pentru blocul asta. Ce daca a dat ceva acolo, ca sa rezolve problema cu gigacalorimetrul… Mai bine asa, si sa platim cite 100.000 de lei de familie, dar sa ne puna aparatul gratis, decit sa dam la iarna cite trei milioane de lei pe luna pentru caldura ori sa suportam noi 45 de milioane de lei pentru un calorimetru, cum au facut anul trecut cei din alte blocuri“. Despre persoana unde a ajuns „protocolul“, revoltata locatara a mentionat: „Noi nu stim despre ce e vorba. Domnu’ Dabuleanu e cel care s-a descurcat“.

O alta vecina de scara, care n-a vrut in ruptul capului sa-si divulge identitatea, sustinind ca „nu locuim aici decit de citeva luni si, cine stie…“, a declarat ca nu i se pare corect sa se dea spaga, dar a dat ca toti ceilalti suta de mii corespunzatoare, „pentru ca numai asa se rezolva problemele in Romania“.

Pe unde scoate spaga Dabuleanu?

In lipsa lui Dabuleanu, care sa ne spuna cui a dat spaga, am tras chiar noi de fir. Prima pista ne-a dat-o un salariat al Regiei de Termoficare, Mihai Sabin, care se ocupa exact de instalarea gigacalorimetrelor:

„De la inceputul acestui an, Regia de Termoficare a luat decizia sa suporte din bugetul propriu contravaloarea gigacalorimetrelor si a montajului pentru blocurile din Craiova. Pentru instalarea unui gigacalorimetru este necesara o cerere, iar noi, in functie de relatia asociatiei de locatari cu Regia de Termoficare, de conditiile tehnice si de alti factori, stabilim cit este de prioritara instalarea intr-un bloc sau altul a gigacalorimetrului. La blocul 307A din strada Toporasi chiar noi facem lucrarea, care va incepe probabil joi“. Asadar, spaga ar fi putut sa ia drumul Regiei de Termoficare, locul unde se fac jocurile pentru instalarea gigacalorimetrelor.

Ar exista si o alta varianta, mentionata de acelasi Mihai Sabin, caruia i-am cerut parerea despre amintita „Nota privind cheltuielile de protocol“: „Nu cred ca cineva a luat spaga de la noi. Mai curind cred ca este vorba de niste bani incasati aiurea de seful de scara de la locatari, sub pretextul unor cheltuieli de protocol imaginare. Ce spaga sa luam noi, la Termoficare, din moment ce am auzit ca pentru instalarea gigacalorimetrului la blocul 307A a intervenit cineva mare din politie…“.

Lucratorii Sectiei 5 Politie au inceput si ei, ieri, o serie de verificari pentru a afla care-i treaba cu amuzanta „Nota privind cheltuielile de protocol“. „Sa afiseze un sef de scara asa ceva, apoi sa ceara bani de la locatari pentru asa-zisele chetuieli de protocol cu bauturi, tigari si cosmetice, n-am mai auzit de asa ceva. Vom face verificari, sa vedem despre ce este vorba“, a mentionat comisarul – sef Cornel Tomescu, seful Sectiei 5 Politie Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS