6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenii s-au inHOTIt cu arabii

Oltenii s-au inHOTIt cu arabii

Irakianul Isaac Hello, cu domiciliul in
Bagdad, a decis intr-o zi ca singura afacere
profitabila din Romania este cea legata de producerea
si comercializarea alcoolului. In 21.08.1998 a obtinut certificatul de inmatriculare de la Camera de Comert si
Industrie Bucuresti pentru firma FRANCHI COM SRL, la care era asociat unic. Mizind pe neglijenta organelor de stat romane, a declarat un sediu de firma fictiv, in strada Cutezatorilor nr.1, blocul A14, ap. 10, Sectorul 6 Bucuresti. O luna mai tirziu, a obtinut si certificatul de inregistrare fiscala de la DGFPCFS Bucuresti, ocazie cu care i se comunica, la aceeasi adresa fictiva, ca este platitor de accize. De la Ministerul Finantelor, Directia Monopolului de Stat, a obtinut pe 3 mai autorizatie de comercializare a alcoolului alimentar.

Uite sigiliul, nu e sigiliul!

Irakianul a obtinut toate hirtiile pentru a da impresia ca firma functioneaza legal. Un singur lucru nu avea Isaac, fabrica de alcool! Nu a cautat mult si l-a gasit pe Radu Marian din Bailesti, care avea o fabrica, SC Bere Bailesti, si coloane de rafinat alcool brut. Deoarece intrase in mari conflicte cu Directia Finantelor Publice pentru neplata accizelor datorate statului, lui Marian Radu i se sigilasera coloanele de rafinat alcool alimentar, in noiembrie 1998. Cu toate acestea coloana de la SC Bere Bailesti a fost vinduta firmei FRANCHI COM SRL, care la 1 aprilie 1999 a cerut Finantelor Publice desigilarea coloanei de rafinare, pe motiv ca activul fusese cumparat de ea si acum avea alt proprietar, altul decit cel pentru care se aplicase sigiliul. Finantele de la Dolj s-au executat si au rupt sigiliile pina a doua zi, cind aceeasi comisie a pus din nou sigiliul pe coloana de rafinare. In mod normal, FRANCHI COM nu mai avea cum sa produca alcool rafinat pentru ca nu mai avea in functiune coloana de fabricatie, sigilata din 2 aprilie 1999. Cu toate acestea, firma a incheiat contract de vinzare-cumparare comerciala in 4 mai 1999 cu SC LUCIANA SRL pentru vinzarea alcoolului etilic alimentar. Irakianul Isaac Hello l-a numit administrator pe Stefan Gongu, din Bailesti, nimeni altul decit omul de incredere al lui Radu Marian. Conform declaratiilor lui Stefan Gongu, FRANCHI COM ar fi produs intr-o luna aproximativ 50.000 de litri de alcool, pe care l-ar fi livrat societatii SC LUCIANA din Craiova. Cind a trebuit sa plateasca taxele statului, irakianul a disparut si el din Bailesti. Isaac Hello a disparut cu documentele fiscale cu regim special, pe care le luase de la Ministerul Finantelor.

„Am intrat in spuma“

Despre cum l-a cunoscut irakianul din Bagdad de Marian Radu din Bailesti n-a putut nimeni sa vorbeasca, mai ales ca din 1999 Marian Radu ajunsese in Bucuresti director la Centrul de Cercetare pentru Materiale Macromoleculare si Membrane.

Pentru ca afacerile cu alcool ale directorului Radu au ajuns in atentia presei, dupa doua zile de incercari zadarnice de a lua legatura cu Domnia sa (pentru a-i da posibilitatea sa-si expuna punctul de vedere), am fost sunati de acesta. De unde credeam ca o sa aflam amanunte despre derularea afacerii SC Bere Bailesti, care facuse obiectul anchetei intreprinse de Gazeta de Sud. Am fost surprinsi sa aflam ca Marian Radu ne acuza ca am intrat cu forta in domiciliul mamei sale din comuna Giurgita – Dolj si de alte bazaconii pe care nici macar nu le mai reproducem. Pentru ca acuzatia este aberanta, ii aducem aminte lui Marian Radu ca nici macar Finantele Publice nu au putut sa faca inventarierea activelor de la fabrica din Bailesti, pe motiv ca nu pot intra in curtea fabricii decit in prezenta reprezentantului proprietarului. Este adevarat ca ne-am uitat peste gardul curtii mamei sale si am vazut un bazin de inox, cum tot la fel de adevarat este ca ne-am uitat si peste gardul surorii sale, unde am vazut tot felul de fierotenii care semanau cu componentele coloanelor de rafinarea a alcoolui.

„Am intrat in spuma Bucurestiului, iar dumneavoastra imi stricati imaginea cu o problema veche de cinci ani pentru care am dat numeroase declaratii. Eu sint cercetator si particip la tot felul de conferinte, dar cind voi avea timp, voi aduce documentele“, a mai spus Marian Radu.

Probabil ca directorului de la institutul de cercetare inca nu-i este clar ca nimeni nu i-a contestat calitatile de inventator si cercetator si nu-i este clar ca, daca i s-a sifonat imaginea, s-a sifonat aceea de om de afaceri, nu aceea de „spuma Bucurestiului“.

Manea isi cere miliardele de la Radu

Aproape de inchiderea editiei, Gheorghe Manea, om de afaceri din Craiova, a spus ca-l cauta de mult pe Marian Radu, care ii datoreaza 2,5 miliarde de lei. Cu multi ani in urma, Manea i-a dat banii lui Radu, care i-a promis ca-i face rost de porumb. Dupa ce a luat banii, Radu a uitat si de porumb, si de bani, si pe urma a intrat in …spuma Bucurestiului. Dupa ani de judecata, Manea s-a ales cu o hirtie prin care poate sa execute fabrica lui Radu, care dupa propria evaluare mai face doar 260 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS