17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Stiri pe scurt

Un rapid international a parcurs 50 de kilometri in aproape sase ore

Rapidul 261-2, din directia Belgrad – Stamora Moravita – Bucuresti, cu plecare la ora 2.45 din gara Drobeta Turnu Severin, a ajuns ieri-dimineata, la ora 8.30, in gara Strehaia. Aceasta nu a fost insa singura intirziere a trenurilor de pe ruta Timisoara – Bucuresti. Toate trenurile de calatori si marfa, care au tranzitat statia Drobeta Turnu Severin, au ajuns la destinatie cu intirzieri de citeva ore, dupa ce, in jurul orei 2.30, linia de contact de 27.000 de volti a fost rupta de pantograful unei locomotive. Incidentul s-a produs intre statiile Igiroasa si Prunisor si a necesitat o reparatie, care a durat citeva ore. „Pantograful unei locomotive s-a sectionat si s-a rupt firul de alimentare. S-a intervenit cu o drezina-pantograf si s-a remediat defectiunea, in jurul orei 4.30“, a spus Adrian Mosneanu, seful statiei CFR Calatori Drobeta Turnu Severin. Cei mai afectati de defectiunea pe calea ferata au fost calatorii rapidului international Belgrad – Bucuresti, care au aflat cauza intirzierii, abia dupa o ora de la incident.

CEREALCOM Olt a fost scoasa la vinzare

Societatea CEREALCOM Olt este scoasa la vinzare prin licitatie cu strigare de catre Ministerul Agriculturii. Pina pe 4 aprilie mai pot fi procurate Dosarul de Prezentare si Caietul de Sarcini, iar termenul limita de depunere a documentelor de participare la licitatie este 18 aprilie, urmind ca licitatia sa aiba loc pe 24 aprilie. Valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 de lei, iar valoarea totala a pachetului de actiuni este de peste 227 de miliarde de lei. La sfirsitul anului trecut, societatea CEREALCOM Olt avea datorii catre furnizori de peste 116 miliarde de lei.

Trei elevi s-au razbunat pe profesori, spargind scoala

Trei minori din comuna Simian Mehedinti au gasit de cuviinta sa se razbune pe profesorii scolii generale din localitate, spargind unitatea de invatamint si sustragind bunuri in valoare de peste 20 de milioane de lei. Potrivit politistilor, din scoala au fost sustrase bunuri si echipament sportiv, in valoare de aproximativ 21 de milioane de lei. Politistii din Simian au gasit vinovatii. Ei erau trei minori, cu virste cuprinse intre 11 si 12 ani, din satul Cerneti. Cei trei le-au povestit politistilor ca prin fapta lor au dorit sa se razbune pentru notele mici pe care le-au luat la cursuri, la sfirsitul saptaminii trecute. Bunurile sustrase au fost recuperate in intregime si restituite unitatii de invatamint. Celor in cauza li s-au intocmit acte premergatoare, pentru savirsirea infractiunii de furt calificat. Parintii minorilor au fost sanctionati contraventional, cu cite cinci milioane de lei.

600 de dolari pentru inmatricularea unui autoturism

Un gorjean din Dragutesti este cercetat de Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj pentru uz de fals, tentativa la inselaciune si nerespectarea dispozitiilor privind operatiunile de import-export. Edward Badoi i-a cerut unui administrator al firmei SC CALIOPE SRL din Tirgu Jiu 600 de dolari, promitind ca, in schimbul banilor, va face rost de la vamesi de un certificat in original pentru inmatricularea unui autoturism marca Nissan. Barbatul a fost prins in vama, cind prezenta documentele falsificate.

Proiectil de tun, descoperit intr-un sat

Un proiectil de tun din al doilea razboi mondial a fost descoperit de citiva muncitori care executau sapaturi la aductiunea cu apa, pe raza satului Danceu, judetul Mehedinti. Acestia au anuntat imediat politistii din comuna Jiana, care au alertat cadrele Inspectoratului Judetean de Protectie Civila Mehedinti. Proiectilul a fost ridicat de o echipa a inspectoratului si a Serviciului Arme si Explozibili din IJP Mehedinti, dupa care a fost transportat si depozitat intr-un buncar special. „Am trimis imediat o echipa de specialisti, care a ridicat proiectilul, de calibru 22 mm. Nu prezenta un pericol pentru populatie si data din cel de-al doilea razboi mondial“, a spus col. Pavel Ungureanu, comandantul Inspectoratului Judetean de Protectie Civila Mehedinti.

Simularea capacitatii in Olt

Aproximativ 7.000 de elevi ai claselor a VIII-a din judetul Olt au participat ieri la simularea examenului de capacitate. O treime dintre ei au dat examen la limba si literatura romana, o treime la matematica, iar ceilalti la istorie si geografie. La examenul de capacitate de anul trecut, aproximativ 400 de elevi au obtinut medii de 9 si 10, majoritatea medii intre 5 si 6, iar 1.000 au picat acest examen. Rezultatele de anul trecut au fost insa mai bune comparativ cu cele din 2001, cind s-a inregistrat o promovabilitate de 72%. Elevii din Olt au obtinut cele mai mici note la limba romana, iar cele mai mari note la istorie si geografie. Pentru acest an, au fost stabilite 23 de centre de examinare, cu sase mai putine decit anul trecut, si doua centre zonale de evaluare.

Mehedintenii sustrag hidrantii Societatii de Imbunatatiri Funciare

Trei mehedinteni au fost retinuti de politisti si prezentati Parchetului de pe linga Tribunalul Mehedinti, cu propunere de arestare preventiva, pentru furtul a sapte hidranti de la Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF) Mehedinti. Gabriel Florin, Cristian Ciobanu si Oprea Daniel au sustras hidrantii impreuna cu alt autor, ramas neidentificat. „Hidrantii au fost sustrasi de la ferma Elias, din comuna Dirvari. Cei trei au fost retinuti pentru 30 de zile pentru savirsirea infractiunii de furt calificat. Cercetarile continua pentru depistarea si retinerea celui de-al patrulea autor, care se sustrage urmaririi penale“, a spus comisar Christian Ciocan, purtatorul de cuvint al IJP Mehedinti.

Primaria Slatina – interesata de masti de gaze pentru locuitorii orasului

Administratia municipiului Slatina intentioneaza sa achizitioneze masti de gaze pentru o parte din locuitorii orasului. Primarul Gheorghe Paunescu a fost informat de Inspectoratul Protectiei Civile (IPC) Olt ca numarul mastilor de gaze pentru locuitorii municipiului, in eventualitatea producerii unui atac bacteriologic, este extrem de mic. Doar citeva institutii au in dotare astfel de masti, printre acestea numarindu-se si IPC Olt. Lt. col. Ionel Tache din cadrul IPC Olt a declarat ca, la SC ROMCARBON SA Buzau, societatea care produce asemenea masti de gaze, se pot face comenzi doar pentru masti model 1985, fabricatie 2003. „Tot aceasta firma produce si instalatii de filtrare a apei. Intr-o luna, putem avea mastile de gaze daca oferta Primariei Slatina este ferma“, a mai spus reprezentantul IPC Olt. Din pacate pentru locuitorii municipiului, comanda ar fi de doar citeva mii de masti de gaze la o populatie de circa 80.000 de locuitori.

110 miliarde de lei, pentru reabilitarea unei artere rutiere

Pentru reabilitarea bulevardului Tudor Vladimirescu, principala artera rutiera din Drobeta Turnu Severin si care face legatura cu Drumul European 70, Ministerul Lucrarilor Publice si Locuintei va aloca 110 miliarde de lei. Potrivit primarului Constantin Dinu, lucrarile vor incepe de la podul Simian si se vor finaliza in zona cartierului Schela Cladovei: „Eram speriat, gindindu-ma ca noi nu puteam realiza o asemenea lucrare, la nivelul municipiului. Cei de la minister vor licita lucrarea, iar noi doar le vom pune la dispozitie bulevardul“. In paralel cu lucrarile de reabilitare a bulevardului Tudor Vladimirescu vor continua si lucrarile la Splaiul Mihai Viteazul, pentru care se vor aloca in acest an 20 de miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS