14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Stiri pe scurt

Teama de dentist – combatuta cu ajutorul unor ochelari speciali

Inginerii germani au creat o pereche de ochelari speciali, care sa ii ajute pe pacientii chinuiti de dureri de masele sa isi invinga teama de dentist. Ochelarii sint prevazuti cu un mini-ecran de proiectie si cu casti, care il impiedica pe pacient sa vada si sa auda temuta freza dentara. Dispozitivul inventat de specialistii in optica de la compania Olympus vor fi expusi pentru prima oara la un tirg de tehnica dentara care va avea loc saptamina aceasta la Cologne. „Ochelarii te fac sa te simti ca la cinematograf, bineinteles, cu exceptia popcornului”, a declarat un purtator de cuvint al companiei Olympus. La rindul lor, reprezentantii dentistilor germani, care au testat produsul, spun ca ochelarii reusesc intr-adevar sa ii calmeze pe pacientii nervosi. Acestia sint atit de „prinsi” de film, incit uita unde se afla si sint complet relaxati.

CJAS Mehedinti, data in judecata de 12 medici de familie

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Mehedinti are deschise 12 procese cu medicii de familie din judet. Ca urmare a auditului efectuat de catre CNAS, conducerea CJAS Mehedinti a fost nevoita sa semneze deciziile pentru retinerea unor sume de bani, primite de medici ca sporuri. Auditul efectuat a scos in evidenta ca sumele respective nu au fost primite de medici in mod legal. „In baza unor acte justificative, au fost acordate sporuri unor medici care nu se aflau in zone accesibile. Sint medici care se aflau la 2,5 kilometri distanta si care au primit aceste sporuri. Nu stim daca aceste formulare nu au fost completate si de catre primarii localitatilor respective, dar ramine de vazut. Noi am retinut banii in baza auditului si acum avem deschise 12 procese“, a spus medic Gheorghe Bunciu, directorul CJAS Mehedinti.

Copiii conceputi toamna au mai multe sanse sa fie baieti

Sansele unui cuplu de a avea un baietel cresc atunci cind copilul este conceput toamna. In schimb, cei care isi doresc o fetita ar trebui sa se puna pe treaba primavara. Cercetatorii italieni de la Spitalul din Modena au facut aceasta constatare dupa ce au studiat peste 14.000 de nasteri, intre anii 1995 si 2001. Specialistii spun ca explicatia datelor rezultate in urma studiului este simpla: natura incearca sa compenseze faptul ca bebelusii de sex masculin sint mai fragili decit cei de sex feminin. Potrivit datelor inregistrate de medicii italieni, atunci cind conditiile pentru sarcina si nastere nu sint cele ideale, se nasc mai putini baieti decit fete. Conditiile optime variaza pentru ca depind, in mare masura, de lungimea zilei si de temperatura din mediul inconjurator. Specialistii au stabilit ca momentul prielnic pentru a avea un copil este o zi de 12 ore si o temperatura medie de 12 grade.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS