14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomania - mai corupta decit Columbia, Senegal sau Zimbabwe

Romania – mai corupta decit Columbia, Senegal sau Zimbabwe

Indicatorul de coruptie a situat Romania pe locul 69 din 91 de tari, conform unui studiu al „Transarency International“. Astfel, pe meleagurile mioritice se inregistreaza o coruptie mai mare decit in tari precum Columbia, Kazahstan, Senegal sau Zimbabwe, iar acest nivel este dat, in special, de politicienii care detin societati comerciale si amesteca afacerile cu politica.

In acest sens, Fundatia pentru o Societate Deschisa a organizat ieri, la Craiova, o dezbatere publica pe tema „Conflictele de interese si integritatea publica“.

Astfel de dezbateri se vor organiza in opt dintre municipiile Romaniei si se incearca inlaturarea demnitarilor si a functionarilor publici care se folosesc de pozitiile in care se afla pentru obtinerea de interese private.

La Craiova, este cunoscut modelul oamenilor politici care isi trec afacerile pe numele nevestelor sau ale copiilor, intervenind un conflict de interese intre functiile din care trebuie sa administreze banul public si administrarea societatilor propriilor familii.

Valerian Stan, presedintele asociatiei mentionate, a spus: „Ideile promovate de cetatenii din cele opt orase vor fi inainte la diferite partide politice, care sa cuprinda in programul de guvernare si proiecte de legi pentru eradicarea fenomenului de coruptie in rindul politicienilor“.

Fenomenul de coruptie afecteaza viata economica, politica si sociala, iar nivelul de trai al populatiei nu va creste cit timp alesii poporului isi urmaresc propriile interese:

„Conform unui studiu realizat de noi, majoritatea parlamentarilor romani au afaceri, iar ei din bogati devin mai bogati, in timp ce restul populatiei sarace devine mai saraca“, a mai spus Valerian Stan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS