3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBaza NATO la Deveselu?

Baza NATO la Deveselu?

Intentia americanilor de a-i dezarma si ingenunchea cu orice pret pe irakieni a generat un fel de isterie mondiala. Dupa ce a pus probleme demnitarilor romani, care a trebuit sa se pronunte pro sau contra NATO, acum a venit si rindul satenilor din Deveselu-Olt, care, fara se le spuna cineva ce ar insemna asta pe termen lung, trebuie sa se pronunte cu privire la stabilirea unei baze NATO pe teritoriul comunei lor. Americanilor, ca sa ajunga cu avioanele lor la irakieni, le-ar trebui un aeroport pe care sa „isi traga sufletul“ inainte de a porni spre Orientul Mijlociu. Asa s-a nascut disputa dintre aviatorii din Caracal si cei din Craiova, fiecare dorind o baza NATO in propria ograda.

Autoritatile locale din Deveselu, localitate pe raza careia se afla Baza 91 Aeriana de Vinatoare si Vinatoare-Bombardament, se folosesc de toate „relatiile“ pe care le au la nivel de parlament pentru ca NATO sa isi stabileasca baza in comuna lor. Avantajele economico-sociale care ar putea rezulta dintr-o asemenea investitie americana de zeci de milioane de dolari, pentru zona Caracal in primul rind, dar si pentru intregul judet, ar fi uriase. Ideea le-a venit edililor locali in momentul in care au aflat ca o companie americana este interesata de Aeroportul Civil din Craiova.

„Mi se pare normal sa se faca baza NATO pe un aeroport militar decit pe unul civil“, isi motiveaza viceprimarul Alexandru Copilescu dorinta.

In plus, viceprimarul se gindeste si la nervii craiovenilor, care ar fi teribil de zdruncinati de zgomotul avioanelor americanilor, care ar survola spatiul aerian al orasului:

„La noi, populatia este de numai 3.000 de locuitori, nu de 300.000, cit are Craiova, iar aeroportul este in cimp deschis, la trei kilometri de sat, si nu afecteaza pe nimeni“.

„O vrea primarul, dar noi nu vrem!“

Localnicii nu sint la fel de incintati de idea stabilirii unei baze NATO la Deveselu decit in masura in care acest lucru ar insemna crearea de locuri de munca.

Alexandru Ilinca, de 47 de ani, din Deveselu, nu stie prea bine ce ar insemna sa vina americanii in comuna lui: „Ma gindesc ca ne vor angaja pe toti cei care am ramas fara serviciu dupa ’89. Ar fi foarte bine si pentru noi, si pentru comuna. Dar, daca dau doar bani la primarie sau cui or mai da, atunci nu mai este bine. Ce ma intereseaza pe mine de baza lor NATO, atita timp cit eu nu am nici un venit si mor de foame in casa? Avioanele alea mai fac si mult zgomot. O vrea primarul, dar noi nu vrem!“

Si Adrian Tirziu, de 28 ani, somer, din Deveselu, crede la fel , ca americanii vor angaja la aeroportul militar toata forta de munca disponibila in prezent. „Eu nu am cine stie ce pregatire, nu am decit zece clase, dar ma gindesc ca or avea nevoie si de necalificati. Gasesc eu ce sa fac pe acolo, numai sa vina o data americanii!“

Rada Puiu, de 50 de ani, a spus: „Daca vor sa aduca razboiul mai aproape de noi, n-au decit. Pe mine nu ma incalzeste cu nimic.“

Altii sint mai realisti si se abtin de la orice comentariu pentru ca „parerea lor oricum nu conteaza. „Si daca vrem sa vina si daca nu vrem sa vina americanii, ei fac tot ce vor. Adica se duc acolo unde nu sint poftiti“, a spus Florea Miaunici, de 35 de ani.

Restructurarea a facut ravagii

La Deveselu, a functionat pina in urma cu doi ani o importanta baza de aviatie militara, avind toate dotarile necesare. Dar, ca urmare a procesului de restructurare a Armatei Romane, a situatiei politice si geostrategice, precum si a dorintei tarii noastre de aderare la NATO, baza de la Desevelu a fost transformata in aerodrom de rezerva. Aceasta va fi mentinuta permanent in stare de functionare si folosita pe timp de pace ca aerodrom de ajutor in procesul de instruire, executare de aplicatii si exercitii tactice, precum si pentru depozitarea de tehnica militara din stocul Fortelor Aeriene.

Oricit de mult si-ar dori conducerile celor doua aeroporturi, Craiova sau Deveselu, ca baza NATO sa se stabileasca in localitatea lor, ultimul cuvint il vor avea americanii. Ca doar ei dau banii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS